Bu çalışmada Di (2-Etilheksil) Fitalat (DEHP) maruziyetinin, ratlardan alınan kan örneklerinde lipid peroksidasyonu ve antioksidan seviyeleri üzerine etkileri incelendi. Çalışma için 250-300 gr ağırlığında 40 adet dişi Wistar-Albino rat kullanıldı. 5 gruba ayrılan ratlarda gruplar şu şekilde belirlendi; grup 1: kontrol grubu, grup 2: pozitif kontrol (mısır yağı bazlı diyet), grup 3: 20 mg DEHP/kg canlı ağırlık (c.a.) (test edilen en düşük doz), grup 4: 100 mg DEHP kg/c.a. (orta doz), grup 5: 500 mg DEHP kg/c.a. (test edilen en yüksek doz). 14 günlük deney süresince, ratlar gastrik gavaj ile beslendi. Deney sonunda sakrifiye edilen ratların kalplerinden kan örnekleri alındı. Malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH), seruloplazmin, C vitamini ve total protein düzeyleri ölçüldü. DEHP verilen tüm gruplarda GSH seviyeleri azaldı (p <0.05). En düşük GSH düzeyi 100 mg DEHP grubunda gözlendi. MDA, seruloplazmin, C vitamini ve toplam protein seviyelerindeki değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı değildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyon Başkanlığı
PYO.VET.1904.19.014
The effects of Di (2-Ethylhexyl) Phthalate (DEHP) exposure on lipid peroxidation and antioxidant levels in blood samples of rats were investigated. Forty female Wistar-Albino rats weighing 250-300 g were used for the study. The rats were divided into 5 groups; group 1: control group, group 2: positive control (corn oil-based diet), group 3: 20 mg DEHP per kg body weight (bw) (lowest dose tested), group 4: 100 mg DEHP kg/bw (medium dose tested), group 5: 500 mg DEHP kg/bw (highest dose tested). During the 14-day experiment, the rats were fed by gastric gavage. At the end of the experiment, the rats were sacrificed, and blood samples were taken from the heart of the rats. The levels of glutathione (GSH), malondialdehyde (MDA), ceruloplasmin, vitamin C, and total protein were measured. GSH levels were reduced in all groups that received DEHP (p <0.05). The lowest level of GSH was observed in the 100 mg DEHP group. The changes within the levels of MDA, ceruloplasmin, vitamin C and total proteins weren't statistically significant.
PYO.VET.1904.19.014
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Original Research Articles |
Authors | |
Project Number | PYO.VET.1904.19.014 |
Publication Date | April 30, 2022 |
Submission Date | October 11, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 15 Issue: 1 |
Van Health Sciences Journal (Van Sağlık Bilimleri Dergisi) başlıklı eser bu Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.