This study was conducted to determine the effect of essential oil mixtures (rosemary and fennel) added to the quail ration on the performance, carcass parameters (hot and cold carcass weight, carcass yield), butter and breast pH, meat colour (L*, a*, b*) and meat Malondialdehyde (MDA) level. A total of 240 Pharaoh quails (Coturnix Coturnix Pharaoh) were equally divided into three main groups containing 80 quails.Each main group was divided into 5 subgroups, each consisting of 16 animals. The study included a control treatment with no diet additives, and the treatments were as follows: 100 mg/kg rosemary and 100 mg/kg fennel essential oil (group I), 200 mg/kg rosemary and 200 mg/kg fennel volatile oil (group II) were added. The experiment was carried out for 42 days. At the end of the study, the live weight gain of group II that rosemary and fennel volatile oil were added to the rations at 200 mg/kg level, was higher than control group. Also, feed consumption and feed conversion rate of group II were statistically improved compared to both control and group I.Similarly, meat L*, a* and b* values of group II were differed significantly from the other groups. Ration enriched with rosemary and fennel volatile oil mixtures resulted in significant improvements in meat MDA value on 15 days compared to the control group (p<0.01). The differences between the other parameters determined in the study were not statistically significant. In conclusion, it was concluded that rosemary and fennel essential oil mixture could be used as natural feed additive substance at 200 mg/kg in quail rations in order to improve performance and meat quality parameters.
Bu çalışma, bıldırcın rasyonlarına ilave edilen uçucu yağ karışımlarının (UYK) (biberiye ve rezene) performans, karkas parametreleri (sıcak, soğuk karkas ağırlığı, karkas randımanı), göğüs ve but pH, et rengi (L*, a*, b*) ve malondialdehit düzeyi (MDA) üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütüldü. Araştırmada 1 günlük yaşta toplam 240 adet Pharaoh (Coturnix Coturnix Pharaoh) bıldırcın 80 hayvandan oluşan 3 ana gruba ayrıldı. Her ana grup ise her biri 16 hayvandan oluşan 5 alt gruba ayrıldı. Kontrol grubuna uçucu yağ karması ilave edilmezken, I. gruba 100 mg/kg biberiye ve 100 mg/kg rezene uçucu yağı (%50:50), II. gruba 200 mg/kg biberiye ve 200 mg/kg rezene (%50:50) uçucu yağı ilave edildi. Araştırma 42. günde sonlandırıldı. Araştırma sonunda rasyonlarına 200 mg/kg düzeyinde biberiye ve rezene uçucu yağı ilavesi yapılan II. grubun canlı ağırlık kazancı kontrol grubuna göre yükseldi. Ayrıca, II. grubun yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı hem kontrol hem de I. gruba göre istatistiki önemde iyileşti. Benzer şekilde II. grubun et rengi L*, a*, b* değerleri diğer gruplardan istatistiki önemde farklı bulundu. Biberiye ve rezene UYK ile zenginleştirilmiş rasyonlar kontrol grubuyla kıyaslandığında 15. gün et MDA düzeyi üzerinde önemli iyileşmelere neden oldu (p<0.01). Araştırmada diğer parametreler arasındaki farkların istatistiksel anlamda önemli olmadığı belirlendi. Sonuç olarak, bıldırcın rasyonlarında biberiye ve rezene UYK’nın performans ve et kalite parametrelerini iyileştirebilmek amacıyla doğal katkı maddesi olarak 200 mg/kg düzeyinde kullanılabileceği kanısına varıldı.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2018 |
Submission Date | February 8, 2018 |
Acceptance Date | March 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 29 Issue: 1 |
Accepted papers are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License