Chicken meat is an important food that meets the animal protein needs of the increasing population. It has high bioavailability, especially in terms of essential amino acids it contains. The object of this study is to have information about the chicken meat consumption status and preferences of university students. The study was carried out in the Department of Nutrition and Dietetics. The research was completed voluntarily with the students through face-to-face survey method. The median age of students is 20.0 and 92.3% of them are women. In the study, it was determined that 98% of the students consumed chicken meat. 85.7% of the students who do not consume chicken meat stated that they do not like chicken meat as the reason for not consuming it. To the question of whether they know the nutritional value of chicken meat, 85.2% of the students gave a positive answer. It was detected that the preferred parts of chicken meat are mostly breast, thigh, drumstick and wings, and when buying them, particular attention is paid to the expiration date (%96.4), brand (%72.4), packaging (65.3%) and price (%62.8). It was observed that students preferred processed chicken products at a high rate (91.8%), and they chose easy-to-prepare products such as doner, hamburger, nuggets and schnitzel. It was found that organic chicken preference (45.4%) was higher when buying chicken meat from the aisle. It was determined that the rearing period was not considered important (65.3%) when purchasing chicken meat. As a result, similar to the previous studies, it was determined that the students of the Nutrition and Dietetics department often preferred chicken meat with the contribution of their professional knowledge, for reasons such as ease of consumption and accessibility in a short time. For this reason, companies involved in production may develop products by taking into account the consumption preferences of students.
Tavuk eti artan nüfusun hayvansal protein ihtiyacını karşılayan önemli bir besindir. Özellikle içerdiği esansiyel aminoasitler bakımından biyoyararlanımı yüksektir. Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinde tavuk eti tüketim durumu ve tercihleri hakkında bilgi sahibi olmaktır. Çalışma Beslenme ve Diyetetik bölümünde yürütülmüştür. Öğrencilerle gönüllü olarak yüz-yüze anket yöntemiyle araştırma tamamlanmıştır. Öğrencilerin ortanca yaşı 20.0 olup, %92.3’ü kadındır. Çalışmada öğrencilerin %98’inin tavuk eti tükettiği belirlenmiştir. Tavuk eti tüketmeyen öğrencilerin %85.7’si ise tüketmeme nedeni olarak tavuk etini sevmediklerini belirtmişlerdir. Tavuk etinin besleyici değerini bilip bilmedikleri sorusuna ise öğrencilerin %85.2’si olumlu cevap vermiştir. Tercih edilen tavuk eti kısımlarının çoğunlukla göğüs, but, baget ve kanat olduğu ve bunları alırken özellikle son tüketim tarihine (%96.4), markasına (%72.4), ambalajına (%65.3) ve fiyatına (%62.8) önem verildiği tespit edilmiştir. Öğrencilerin işlenmiş tavuk ürünlerini yüksek oranda tercih ettiği (%91.8) ve bu ürünlerden de döner, hamburger, nugget ve şinitzel gibi hazırlaması kolay ürünleri seçtikleri belirlenmiştir. Reyondan tavuk eti alırken organik tavuk tercihinin (%45.4) daha yüksek olduğu bulunmuştur. Tavuk eti alırken, yetiştirilme süresinin önemsenmediği (%65.3) belirlenmiştir. Sonuç olarak, daha önce yapılan çalışmalara benzer şekilde, beslenme ve diyetetik bölümü öğrencilerinin mesleki bilgilerinin de katkısıyla tavuk etini kısa sürede tüketime sunulabilme kolaylığı, ulaşılabilirliği gibi nedenlerle sıklıkla tercih ettikleri belirlenmiştir. Bu nedenle üretimde yer alan işletmeler öğrencilerin tüketim tercihlerini de dikkate alarak ürünler geliştirebilirler.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | July 28, 2022 |
Submission Date | May 17, 2022 |
Acceptance Date | July 23, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 33 Issue: 2 |
Accepted papers are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License