Küresel ısınma gezegenimizin bugünü ve geleceği için çok ciddi bir tehdittir. Çok sayıda faktörün sorumlu olduğu küresel ısınma sorununa ruminantlar da önemli katkı sağlamaktadır. Rumen fermantasyonu sonucu oluşan önemli miktarda metan gazı (CH4) yakın gelecekte insan nüfus artışına paralel olarak ruminantların da sayısının artmasıyla çok daha etkili bir sorun olacaktır. Bu nedenle son yirmi yıldır rumen fermantasyonu sırasında metan gazı oluşumunu önlemek maksadıyla çok sayıda araştırma yapılmıştır. Özellikle ikincil bitki metabolitleri, daha önceleri yem katkı maddesi olarak kullanımları yaygın olan iyonofor grubu antibiyotiklerin etkilerine benzer etkileriyle önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Bu derlemede rumen fermantasyonu sırasında oluşan metan gazının azaltılmasına yönelik çalışmalar incelenerek geleceğe yönelik öncelikli araştırılması gereken konular belirlenmeye çalışılmıştır.
Global warming is a significant challenge to our planet's present and future. Although global warming is caused by a variety of factors, ruminants also contribute significantly to the challenge. As the number of ruminants grows in tandem with the human population, the considerable amount of methane gas (CH4) produced as a result of rumen fermentation will become a much more serious problem in the near future. Thus, several studies have been performed over the last two decades in order to avoid methane gas formation during rumen fermentation. Secondary plant metabolites, in particular, have a lot of potential thanks to their effects are comparable to those of ionophore group antibiotics, which were once used as feed additives. In this study, experiments aimed at mitigating methane gas produced during rumen fermentation were reviewed, and priority issues that should be explored in the future were identified.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Sciences |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | May 7, 2021 |
Acceptance Date | May 5, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 12 Issue: 1 |