Isparta Eğirdir Koşullarında ‘Monroe’ Şeftalisinin Ağaç Üzerindeki Meyve Gelişimi Üzerine Bir Araştırma
Year 2018,
Volume: 3 Issue: 1, 1 - 6, 28.11.2018
Melike Çetinbaş
,
Fatma Koyuncu
Abstract
Özet 1 :
Bu çalışma 2007-2009 yılları arasında, Isparta-Eğirdir
koşullarındaki Büyük Gökçeli Kasabasında özel bir üreticinin bahçesinde
yürütülmüştür. Çalışmanın bitkisel materyalini, şeftali çöğürü (P. persica)
üzerine aşılı 14 yaşlı ‘Monroe’ çeşidinin ağaçları oluşturmuştur. ‘Monroe’
şeftali çeşidinin meyve büyümesi ve meyve gelişimi; tozlanma ve döllenmeden
sonra meyvenin dalda görülmesinden itibaren hasada kadar geçen sürede ağaç
üzerinde gerçekleşen değişimlerin belirlenmesi incelenmiştir. Isparta-Eğirdir
koşullarında ‘Monroe’ şeftalisi için meyve gelişim süresi; tam çiçeklenme
döneminden ilk hasada (28-26 Ağustos) kadar geçen süre 135 gün olarak
belirlenmiştir. Meyve bağlama döneminden hasada kadar geçen süre içerisinde
meyve gelişimi çift sigmoid olarak ve meyve şekil indeksi de meyve enine doğru
gerçekleşmiştir.
Özet 2 :
References
- Anonim, 2007. Eğirdir Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü Kayıtları, Eğirdir.
- Anonim, 2008. Eğirdir Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü Kayıtları, Eğirdir.
- Chapman, G.W. ve Horvat, R.J. 1990. Changes in nonvolatile acids, sugars, pectin, and sugar composition of pectin during (cv. Monroe) Maturation. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 38 (2), 383-387.
- Karaçalı, İ. 1993. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlaması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, s 444, Bornova, İzmir.
- Mohammmad S. ve Khalil I.A. 1997. Effect of Gibberellic Acid on the Colour Development of ‘Redhaven’ Peaches. Sarhad Journal of Agriculture, 8 (5), 425-430.
- Rath, A.C. ve Prentice A.J. 2004. Yield Increase and Higher Flesh Firmness of ‘Arctic Snow’ Nectaries Both at Harvest in Australia and after Export To Taiwan Following Pre-Harvest Application Of Retain Plant Growth Regulator (Aminoethoxyvinylglycine, AVG). Australian Journal of Experimental Agriculture, 44, 343-351.
- Westwood, M.N. 1995. Temperate-zone Pomology, Physiology and Culture, Third Edition. Timber Press, ISBN-0-8819-2253-6, p 523, Portland, Oregon.
Year 2018,
Volume: 3 Issue: 1, 1 - 6, 28.11.2018
Melike Çetinbaş
,
Fatma Koyuncu
References
- Anonim, 2007. Eğirdir Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü Kayıtları, Eğirdir.
- Anonim, 2008. Eğirdir Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü Kayıtları, Eğirdir.
- Chapman, G.W. ve Horvat, R.J. 1990. Changes in nonvolatile acids, sugars, pectin, and sugar composition of pectin during (cv. Monroe) Maturation. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 38 (2), 383-387.
- Karaçalı, İ. 1993. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlaması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, s 444, Bornova, İzmir.
- Mohammmad S. ve Khalil I.A. 1997. Effect of Gibberellic Acid on the Colour Development of ‘Redhaven’ Peaches. Sarhad Journal of Agriculture, 8 (5), 425-430.
- Rath, A.C. ve Prentice A.J. 2004. Yield Increase and Higher Flesh Firmness of ‘Arctic Snow’ Nectaries Both at Harvest in Australia and after Export To Taiwan Following Pre-Harvest Application Of Retain Plant Growth Regulator (Aminoethoxyvinylglycine, AVG). Australian Journal of Experimental Agriculture, 44, 343-351.
- Westwood, M.N. 1995. Temperate-zone Pomology, Physiology and Culture, Third Edition. Timber Press, ISBN-0-8819-2253-6, p 523, Portland, Oregon.