This study was conducted
descriptively and correlationally to examine the relationship between
premenstrual syndrome and healthy lifestyle behaviors among university
students. Premenstrual syndrome is one of the problems seen in women of reproductive
age. A descriptive correlation study. The study was carried out with 677 female
students at Mehmet Akif Ersoy University. The data were collected using
personal information form, Premenstrual Syndrome Scale, Healthy Lifestyle
Behaviors Scale-II. In the analysis of the data; percentage distribution,
Chi-square test, Independent Samples t-test, and Logistic regression analysis
were used. Average age of students included in the study is 20:27±1.60. 73.3
percent of the students were menarche age 13-15 years, mean menstrual period
27.65±3.68 years, 76.4 percent menstruation period between 5-7 days, 87.6
percent stated regular menstruation, 81.4 percent had experienced dysmenorrhea.
Premenstrual syndrome was found in 62% of the participating students. Students'
scores of Premenstrual Syndrome were 121.30 ± 34.02, scores of Healthy
Lifestyle Behaviors Scale-II were 123.50±18.63. In this study, the presence of
dysmenorrhea, using salt before tasting the dish, the mother’s premenstrual
syndrome were determined as factors affecting the premenstrual syndrome
prevalence of female students. Healthy Lifestyle Behaviors Scale-II showed that
spiritual development, feeding behavior lower sizes affected the premenstrual
syndrome prevalence. As a result, it is seen that prevalence premenstrual
syndrome prevalence is high and healthy lifestyle behaviors are at the medium
level among university students. Women need to be addressed from ages of
adolescence to cope with premenstrual syndrome, to promote healthy lifestyle behaviors.
Premenstrual
sendrom üreme çağındaki kadınlarla görülen problemlerden biridir. Bu çalışma,
üniversite öğrencilerinde premenstrual sendrom ve sağlıklı yaşam biçimi
davranışları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tanımlayıcı, ilişki arayıcı
olarak yapılmıştır. Çalışma, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde 677 kız öğrenci
ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri kişisel bilgi formu,
Premenstrual Sendrom Ölçeği, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II
kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama,
Chi-Square, Independent Samples t-test, Logistic regression analizi
kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin yaş ortalaması
20.27±1.60’dır. Öğrencilerin yüzde
69.7’si eğitim fakültesinde öğrenim görmektedir. Katılımcıların menstruasyon
öyküsü özellikleri değerlendirildiğinde; öğrencilerin yüzde 73.3’ü menarş yaşı
13-15 yaş arasında olduğunu (ortalama menarş yaşı 13.32±1.19), ortalama
menstruasyon sıklığı 27.65±3.68, yüzde 76.4’ü
menstruasyon süresi 5-7 gün arasında olduğu (ortalama menstruasyon süresi
5.86±1.38) ve yüzde 87.6’sı düzenli menstruasyon olduğunu, yüzde 81.4’ü de
dismenore yaşadığını ifade etmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %62’sinin
premenstrual sendrom yaşadığı saptanmıştır. Öğrencilerin Premenstrual Sendrom
Ölçeği puan ortalaması 121.30±34.02, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II
puan ortalaması 123.50±18.63 olarak saptanmıştır. Bu çalışmada; dismenore
varlığı, yemeğin tadına bakmadan tuz kullanma, annenin premenstrual sendrom
yaşaması kız öğrencilerde premenstrual sendrom prevelansını etkileyen faktörler
olarak belirlenmiştir. Ayrıca Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II
manevi gelişim ve beslenme davranışları alt boyutlarının da premenstrual
sendrom prevelansını etkilediği saptanmıştır. Sonuç olarak, üniversite
öğrencilerinde premenstrual sendrom prevelansının yüksek, sağlıklı yaşam biçimi
davranışlarının ise orta düzeyde olduğu görülmüştür. Premenstrual sendromla baş
etmek ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları geliştirmek için kadınların
adölesan çağdan itibaren ele alınması gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Volume:3, Issue:5 June |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 3 Issue: 5 |