This research was conducted to determine seafood consumption preferences and factors affecting these preferences in Manisa Province. The questionnaire survey included 29 questions and was evaluated by basic random sampling method. Questionnaire survey was conducted in 384 households from June to August in 2014. Socio-demographic dimensions and seafood consumption preferences of the respondents were collected. The results of the survey showed that the participants consume chicken meat (54%) as a first preference, their second choice is beef meat (24%), third choice is lamb meat (12%) and they prefer seafood (7%) as the last meat alternative, respectively. Regarding the seafood consumption, per capital consumption was calculated as 7.7 kg/year. 8% of participants do not consume sea food because of their habits. It was determined that people who consume seafood due to healthy diet. Anchovy is the most consumed sea food with 44% consumption, whilst trout is the most consumed freshwater food with 48 % consumption. It has been determined that 82% of the participants consume fish as fresh and prefer fried (47%), grill (22%), oven (21%) or steamed (10%) as form of consumption, respectively. Seafood was mostly preferred to in winter season (63%) and 80 % of participants consumed seafood at home. The monthly seafood consumption amount is 1-2 kg (33%). There was a positive relationship between the monthly seafood consumption and ‘’age’’. Similarly, there was a positive relationship between the monthly seafood consumption and ‘’monthly income’’.
Bu araştırma, Manisa İli’nde yaşayan tüketicilerin su ürünleri tüketim tercihleri ile bunu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. 29 sorudan oluşan anket, basit rastlantısal örnekleme yöntemi ile belirlenen 384 hanede 2014 yılı Haziran-Ağustos ayları arasında uygulanmıştır. Anketlerle bireylerin sosyo-demografik özellikleri ile su ürünleri tüketim tercihlerine ilişkin birincil veriler toplanmıştır. Katılımcıların en çok tükettikleri et türleri içerisinde % 54 ile tavuk eti ilk sırayı almış, onu sırasıyla % 24 ile dana eti, % 12 ile kuzu eti ve % 7 ile balık eti takip etmiştir. Kişi başı yıllık su ürünleri tüketimi ortalama 7,7 kg/yıl olarak hesaplanmıştır. Katılımcıların % 8’inin su ürünleri tüketmediği, su ürünleri tüketmemedeki en önemli etkenin “alışkanlık”, tüketmede ise “sağlıklı beslenme” olduğu tespit edilmiştir. En çok tüketilen deniz balığı hamsi (% 44), tatlı su balığı ise alabalıktır (% 48). Katılımcıların % 82’sinin balığı taze olarak tükettiği, tüketim şekli olarak da kızartma (% 47), ızgara (% 22), fırın (% 21) ve buğulamayı (% 10) tercih ettiği belirlenmiştir. Ankete katılanların su ürünlerini en fazla kış mevsiminde (% 63) ve evde (% 80) tükettikleri, aylık su ürünleri tüketim miktarının 1-2 kg (% 33) olduğu saptanmıştır. Aylık su ürünleri tüketimi ile “yaş” ve “aylık gelir düzeyi” arasında pozitif yönde bir ilişki tespit edilmiştir.
* Bu çalışmada Remzi ÇELİK’in Yüksek Lisans Tez verilerinden yararlanılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 24, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 16 Issue: 2 |