Bu
araştırmada ilkokul 2. 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin yazma
becerilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada betimsel
türde tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma Trabzon il
merkezindeki üç ilkokulda basit olasılıklı (rastgele) örnekleme
yolu ile belirlenen 436 öğrenci ile yürütülmüştür. Elde
edilen veriler, “Çok Boyutlu Okunaklılık Ölçeği" ve
"Yazılı Anlatımı Değerlendirme İçin Dereceli Puanlama
Anahtarı” ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda
öğrencilerin yazı okunaklılığının orta düzeyde, 2. ve 3.
sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım becerilerinin orta düzey,
4. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım becerilerinin ise iyi
düzeyde olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca yazı okunaklılığında
sınıflar arasında anlamlı bir farkın olmadığı, yazılı
anlatım becerilerinde ise sınıflar arasında anlamlı bir fark
olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada öğrencilerin yazma
becerilerinin geliştirilmesi için, mekanik yazma becerileri ile
ilgili çalışmaların yapılması ve yazma becerilerini etkileyen
değişkenlerle ilgili araştırmalar yapılması önerilmektedir.
This
research aims to investigate the skills of writing in 2nd, 3rd and
4th grade primary school students. In the work, scanning model in
descriptive type is used. The research was done in three primary
school in Trabzon. The research was gone through with 436 students
determined by simple probability (random) sampling method. The
research data was
evaluated using “Multi Dimension Illegibility Scale” and “Written
Expression Rubric”. As a result of the research, it was found that
their font legibility is at an intermediate level. It
was found
that 2nd
and 3rd
class writing skills are middle level, 4th
class writing skills are at good level. It was concluded that there
was no significant difference in font legibility, but there was a
significant difference in writing skills between classes. In the
study, to improve student’s writing skills, it is suggested that
works related with mechanical writing skills and researches about the
variables influencing writing skills should be done.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | September 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 14 Issue: 1 |