BibTex RIS Cite

Ranunculus trichophyllus Bitkisinin Bazı Besin Maddesi İçerikleri

Year 2015, Volume: 20 Issue: 1-2, 1 - 9, 29.07.2016

Abstract

Bu çalışmada, Van'ın Gevaş ilçesi Göründü köyü civarında bulunan ve bir sulak alan bitkisi olan Ranunculus trichophyllus Chaix ex Vill.'un ham besin maddeleri ile bazı makro ve mikro element içerikleri incelenmiştir. Araştırma alanının güncel durumunun belirlenmesi amacıyla arazi çalışmaları yürütülmüş, söz konusu alanda bitki popülasyonunun zengin olduğu ancak hayvan yemi olarak kullanılmadığı gözlenmiştir. Yapısındaki HP (ham protein), HY (ham yağ) ile HK (ham kül) ve bazı element oranlarının yüksek olması Ranunculus trichophyllus Chaix ex Vill. bitkisinin iyi bir alternatif suca zengin kaba yem olabileceğini göstermiştir.

References

  • Anke M., Angelow L., 1995. Rubidium in the food chain. Fresenius' Journal of Analytical Chemistry. January 1995, Volume 352, Issue 1, pp 236-239
  • Anonim 2015a. http://www.gazetevan.com/Caldiranda--35-Derecede-Baltayla-Buzu-Kirip-Hayvanlari-Besliyorlar-65119.html
  • Anonim 2015b. http://www.posta.com.tr/turkiye/HaberDetay/Hayvanlarini-golde-besliyorlar.htm?ArticleID=104493
  • Avcıoğlu, R., E., Açıkgöz, H., Soya, A. Tan. 2000., Yem bitkileri üretimi. Türkiye Ziraat Mühendisliği, V. Teknik Kongresi. Cilt (I): 567-585. 17-21 Ocak 2000, Ankara.
  • AOAC, 1990. Association of official analytical chemists. official method of analysis. 15th.ed. Washington, DC. USA. pp. 66-88.
  • Aydın, R., Kamalak, A., Canbolat, O., 2007. Effect of maturity on the potential nutritive value of Bur Medic (Medicago polymorha) hay. Journal of Biological Sciences 7 (2): 300-304.
  • Bañuelos, G. S ., Bryla, D. R., Cook, C. G., 2002. Vegetative production of kenaf and canola under irrigation in central California. Industrial Crops and Products. Volume 15, Issue 3, May 2002, Pages 237–245
  • Barry, T. N., Drew, K. R., Duncan, S. J., 1971. The digestion, voluntary intake, and utilisation of energy by romney hoggets fed five winter forage crops. New Zealand Journal of Agricultural Research, 14:4, 835-846, DOI: 10.1080/00288233.1971.10421677
  • Berger L.L., 7995. Animal feed science and technology 53 (1995) 99-107
  • Beşkaya, A., Yıldız, K., Başalan, M., Us, M. F., 2008. kırıkale'de endüstri bölgesi civarında toprak, yem, su ve bu yörede yetiştirilen koyunlar ile parazitlerinde bazı ağır metallerin belirlenmesi. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Der. 19,39-46,2008.
  • Bingöl, N. T., Karslı M. A., Akça İ., 2010. Yerelması (Helianthus buberosus L.) hasılına katılan melas ve formik asit katkısının silaj kalitesi ve sindirilebilirliği üzerine etkileri. YYÜ Veteriner Fakültesi Dergisi, 2010 21 (1), 11-14 ISSN: 1017-8422; e-ISSN: 1308-3651
  • Bruno-Soares, A.M., Abreu, J.M.F., Guedes, C.V.M,. Dias da Silva, A.A., 2000. Chemical composition, dm and ndf degradation kinetics in rumen of seven legume straws. Animal Feed Science and Technology 83: 75-80
  • Budağ, C., Fırat, M., 2015. Van ve çevresinde ranunculus trichophyllus bitkisinin doğal ortamında kış yemlemesinde kullanımı ve bazı besin maddesi içerikleri. I. Ulusal Bitki Biyolojisi Kongresi 2-4 Eylül 2015. (Poster Bildiri Kabul Edildi)
  • Bulgurlu, Ş., M., Ergül 1978. Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz metotları. Ege Üniv. Zir, Fak. Yay. No: 127, İzmir. 176.
  • Clarck, D.A., Matthew, C., Crush, J.R., 2000. More feed for New Zealand dairy systems 1 Dexcel, Private Bag 3221, Hamilton 2 Institute for Natural Resources, Massey University, Palmerston North 3 AgResearch, Ruakura Agricultural Research Centre, Private Bag 3123, Hamilton
  • Canbolat, Ö., Karaman, Ş., 2009. Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 2009, 15(2) 188-195
  • Canbolat, Ö., 2012. Bazı buğdaygil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, sindirilebilir organik madde, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Kafkas Univ Vet Fak Derg 18 (4): 571-577, 2012 DOI:10.9775/kvfd.2011.5833
  • Chamberlain W. F., Miller J. A., 1982. Barium in Forage Plants and in the Manure of Cattle Treated with Barium Boluses. J. Agric. Food Chem. 1982, 30, p: 463-465
  • Dağaşan Ö., Özen N., 2011. Türkiye’de üretilen bazı karma yemlerin aflatoksin, ağır metal ve pestisid kalıntı düzeyleri. Akdeniz Univ. Ziraat Fak. Derg. (2011) 24(1): 9-13
  • Davis, P. H., (1965). Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Vol. 1, Edinburgh, Edinburgh University Press.
  • Demir R., Düz Z., 2008. Diyarbakır il sınırları içerisinde yayılış gösteren bazı yonca (medicago l.) Türlerinde ağır metal düzeylerinin belirlenmesi. D.Ü.Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi 10, 148-153 (2008)
  • Doğan, M., 2003. Şanlıurfa'da Karakoyun deresi atık suları ile sulanan soğanda (Allium cepa L.) toksik element birikimi üzerine bir araştırmama. Ekoloji Çevre Dergisi, Cilt: 12 Sayı: 48 1-3, 2003
  • Doust, L. L., 1981. Interaclonal variation and compettion in ranuculus repense. New Phytol. (1981) 89, 495-502.
  • Ergün, A., Ş. D., Tuncer, İ., Çolpan, S., Yalçın, G., Yıldız, M. K., Küçükersen, S., Küçükersen, A., Şehu, 2007. Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Pozitif Yayıncılık. Yenimahalle Ankara. ISSN: 975-97808-3-8
  • Figueroa L. T. Razmillic B. Zumeata O. Aranda G. N. Barton S. A. Schull W. J. Young A. H. Kamiya Y. M. Hoskins J. A. Ilgren E. B. 2013. Environmental Lithium Exposure in the North of Chile—II. Natural Food Sources Biol Trace Elem Res (2013) 151:122–131
  • Gündel, F. D., Karadağ, Y., Çınar, S., 2014. Çukurova ekolojik koşullarında bazı sıcak mevsim baklagil yem bitkilerinin verim, kalite ve adaptasyonu üzerine bir araştırma. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Anadolu Bulvarı http://ziraatdergi.gop.edu.tr/ ISSN: 1300-2910 E-ISSN: 2147-8848 (2014) 31 (3), 10-19
  • Güngör, T., Başalan, M., Aydoğan, İ., 2008. Kırıkkale yöresinde üretilen bazı kaba yemlerde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 55, 111-115, 2008
  • Goering, M. K., PJ., Van Soest, 1970. Forage Fibre Analysis. Agricultural Handbook, No.379. Agric. Res., U.S. Dep. Agric
  • Gupta U. C., Gupta S. C., 1998. Trace element toxıcıty relatıonshıps to crop produc tıon and lıvestock and human health: ımplıcatıons for management. Commun. Soıl scı. Plant anal., 29(11-14), p: 1491-1522 (1998)
  • Hammond P. B., Aronson A. L., 1964. Lead poısonıng ın cattle and horses ın the vıcınıty of a smelter. Annals of the New York Academy of Sciences. Vol 111. Veterinary Toxicology p:595-611
  • Kara, N., Yüksel, O. 2014. Karabuğdayı hayvan yemi olarak kullanabilir miyiz? Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(3): 295-300, 2014
  • Karabulut, A., Canbolat, O., Kalkan, H., Gürbüzol, F., Sucu, E., Filya, I., 2007. Comparison of in vitro gas production, metabolizable energy, organic matter digestibility and microbial protein production of some legume hays. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 20(4): 517-522. (2007).
  • Karslı, M. A., Bingöl, N. T., 2009. Dikim Sıklığının Yerelmasının (Helianthus tuberosus L.) Hasıl verimi ve silaj kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi. Kafkas Univ Vet Fak Derg 15 (4): 581-586, 2009
  • Küçükaslan İ. 2011. İz elementler ve ineklerde reprodüktif açıdan önemi. Diçle Üniversitesi Vet. FAk. Derg. 1(4) p: 26-35.
  • Mitchell, K.J., 1966. Alternative forage crops for livestock feeding. New Zealand Agricultural Science 1: 23–29.
  • Oktay, G., Temel, S., 12015. Ebu cehil (Calligonum Polygonoides L. Ssp. Comosum L’Hér.) çalısının yıllık yem değerinin belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi AFAG ISSN: 1300-2910 (2015) 32 (1), 30-36
  • Rao, N. K., Shahid M., 2011. Potential of cowpea [Vigna unguiculata (L.) Walp.] and guar [Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.] as alternative forage legumes for the Emir. J. Food Agric. 2011. United Arab Emirates 23 (2): 147-156 http://ejfa.info/ 147
  • Tanker, N., M., Koyuncu, M., Çoskun, 2014. Farmasötik Botanik, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları, Yayın No: 105, Ankara. pp. 178
  • The Plant List., 2015. http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Rosaceae/ Spiraea/
  • Uzun, F., Sulak, M., Uğur, S. 2008. Gazal boynuzu türlerinin ülkemiz için önemi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 (2): 45-54, 2008 ISSN:1308-0040, www.nobel.gen.tr
  • Vural, H., 1993. Ağır metal iyonlarının gıdalarda oluşturduğu kirlilikler. Ekoloji 8, 3-8.
  • Ward M. Lardy G., 2015. Beef Cattle Mineral Nutrition AS-1287 https://www.ag.ndsu.edu/pubs/ansci/beef/as1287.pdf
  • Yıldız, Ş., Özdemir, C., 2005. Ranunculus sphaerosperumus, Phragmites australis, Carex otrubae bitkilerinin ve Gölmarmara suyunun bazı ekolojik özelliklerinin mevsime bağlı olarak karşılaştırılması. C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi 1.2(2005) 73-79
Year 2015, Volume: 20 Issue: 1-2, 1 - 9, 29.07.2016

Abstract

References

  • Anke M., Angelow L., 1995. Rubidium in the food chain. Fresenius' Journal of Analytical Chemistry. January 1995, Volume 352, Issue 1, pp 236-239
  • Anonim 2015a. http://www.gazetevan.com/Caldiranda--35-Derecede-Baltayla-Buzu-Kirip-Hayvanlari-Besliyorlar-65119.html
  • Anonim 2015b. http://www.posta.com.tr/turkiye/HaberDetay/Hayvanlarini-golde-besliyorlar.htm?ArticleID=104493
  • Avcıoğlu, R., E., Açıkgöz, H., Soya, A. Tan. 2000., Yem bitkileri üretimi. Türkiye Ziraat Mühendisliği, V. Teknik Kongresi. Cilt (I): 567-585. 17-21 Ocak 2000, Ankara.
  • AOAC, 1990. Association of official analytical chemists. official method of analysis. 15th.ed. Washington, DC. USA. pp. 66-88.
  • Aydın, R., Kamalak, A., Canbolat, O., 2007. Effect of maturity on the potential nutritive value of Bur Medic (Medicago polymorha) hay. Journal of Biological Sciences 7 (2): 300-304.
  • Bañuelos, G. S ., Bryla, D. R., Cook, C. G., 2002. Vegetative production of kenaf and canola under irrigation in central California. Industrial Crops and Products. Volume 15, Issue 3, May 2002, Pages 237–245
  • Barry, T. N., Drew, K. R., Duncan, S. J., 1971. The digestion, voluntary intake, and utilisation of energy by romney hoggets fed five winter forage crops. New Zealand Journal of Agricultural Research, 14:4, 835-846, DOI: 10.1080/00288233.1971.10421677
  • Berger L.L., 7995. Animal feed science and technology 53 (1995) 99-107
  • Beşkaya, A., Yıldız, K., Başalan, M., Us, M. F., 2008. kırıkale'de endüstri bölgesi civarında toprak, yem, su ve bu yörede yetiştirilen koyunlar ile parazitlerinde bazı ağır metallerin belirlenmesi. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Der. 19,39-46,2008.
  • Bingöl, N. T., Karslı M. A., Akça İ., 2010. Yerelması (Helianthus buberosus L.) hasılına katılan melas ve formik asit katkısının silaj kalitesi ve sindirilebilirliği üzerine etkileri. YYÜ Veteriner Fakültesi Dergisi, 2010 21 (1), 11-14 ISSN: 1017-8422; e-ISSN: 1308-3651
  • Bruno-Soares, A.M., Abreu, J.M.F., Guedes, C.V.M,. Dias da Silva, A.A., 2000. Chemical composition, dm and ndf degradation kinetics in rumen of seven legume straws. Animal Feed Science and Technology 83: 75-80
  • Budağ, C., Fırat, M., 2015. Van ve çevresinde ranunculus trichophyllus bitkisinin doğal ortamında kış yemlemesinde kullanımı ve bazı besin maddesi içerikleri. I. Ulusal Bitki Biyolojisi Kongresi 2-4 Eylül 2015. (Poster Bildiri Kabul Edildi)
  • Bulgurlu, Ş., M., Ergül 1978. Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz metotları. Ege Üniv. Zir, Fak. Yay. No: 127, İzmir. 176.
  • Clarck, D.A., Matthew, C., Crush, J.R., 2000. More feed for New Zealand dairy systems 1 Dexcel, Private Bag 3221, Hamilton 2 Institute for Natural Resources, Massey University, Palmerston North 3 AgResearch, Ruakura Agricultural Research Centre, Private Bag 3123, Hamilton
  • Canbolat, Ö., Karaman, Ş., 2009. Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 2009, 15(2) 188-195
  • Canbolat, Ö., 2012. Bazı buğdaygil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, sindirilebilir organik madde, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Kafkas Univ Vet Fak Derg 18 (4): 571-577, 2012 DOI:10.9775/kvfd.2011.5833
  • Chamberlain W. F., Miller J. A., 1982. Barium in Forage Plants and in the Manure of Cattle Treated with Barium Boluses. J. Agric. Food Chem. 1982, 30, p: 463-465
  • Dağaşan Ö., Özen N., 2011. Türkiye’de üretilen bazı karma yemlerin aflatoksin, ağır metal ve pestisid kalıntı düzeyleri. Akdeniz Univ. Ziraat Fak. Derg. (2011) 24(1): 9-13
  • Davis, P. H., (1965). Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Vol. 1, Edinburgh, Edinburgh University Press.
  • Demir R., Düz Z., 2008. Diyarbakır il sınırları içerisinde yayılış gösteren bazı yonca (medicago l.) Türlerinde ağır metal düzeylerinin belirlenmesi. D.Ü.Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi 10, 148-153 (2008)
  • Doğan, M., 2003. Şanlıurfa'da Karakoyun deresi atık suları ile sulanan soğanda (Allium cepa L.) toksik element birikimi üzerine bir araştırmama. Ekoloji Çevre Dergisi, Cilt: 12 Sayı: 48 1-3, 2003
  • Doust, L. L., 1981. Interaclonal variation and compettion in ranuculus repense. New Phytol. (1981) 89, 495-502.
  • Ergün, A., Ş. D., Tuncer, İ., Çolpan, S., Yalçın, G., Yıldız, M. K., Küçükersen, S., Küçükersen, A., Şehu, 2007. Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Pozitif Yayıncılık. Yenimahalle Ankara. ISSN: 975-97808-3-8
  • Figueroa L. T. Razmillic B. Zumeata O. Aranda G. N. Barton S. A. Schull W. J. Young A. H. Kamiya Y. M. Hoskins J. A. Ilgren E. B. 2013. Environmental Lithium Exposure in the North of Chile—II. Natural Food Sources Biol Trace Elem Res (2013) 151:122–131
  • Gündel, F. D., Karadağ, Y., Çınar, S., 2014. Çukurova ekolojik koşullarında bazı sıcak mevsim baklagil yem bitkilerinin verim, kalite ve adaptasyonu üzerine bir araştırma. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Anadolu Bulvarı http://ziraatdergi.gop.edu.tr/ ISSN: 1300-2910 E-ISSN: 2147-8848 (2014) 31 (3), 10-19
  • Güngör, T., Başalan, M., Aydoğan, İ., 2008. Kırıkkale yöresinde üretilen bazı kaba yemlerde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 55, 111-115, 2008
  • Goering, M. K., PJ., Van Soest, 1970. Forage Fibre Analysis. Agricultural Handbook, No.379. Agric. Res., U.S. Dep. Agric
  • Gupta U. C., Gupta S. C., 1998. Trace element toxıcıty relatıonshıps to crop produc tıon and lıvestock and human health: ımplıcatıons for management. Commun. Soıl scı. Plant anal., 29(11-14), p: 1491-1522 (1998)
  • Hammond P. B., Aronson A. L., 1964. Lead poısonıng ın cattle and horses ın the vıcınıty of a smelter. Annals of the New York Academy of Sciences. Vol 111. Veterinary Toxicology p:595-611
  • Kara, N., Yüksel, O. 2014. Karabuğdayı hayvan yemi olarak kullanabilir miyiz? Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 1(3): 295-300, 2014
  • Karabulut, A., Canbolat, O., Kalkan, H., Gürbüzol, F., Sucu, E., Filya, I., 2007. Comparison of in vitro gas production, metabolizable energy, organic matter digestibility and microbial protein production of some legume hays. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 20(4): 517-522. (2007).
  • Karslı, M. A., Bingöl, N. T., 2009. Dikim Sıklığının Yerelmasının (Helianthus tuberosus L.) Hasıl verimi ve silaj kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi. Kafkas Univ Vet Fak Derg 15 (4): 581-586, 2009
  • Küçükaslan İ. 2011. İz elementler ve ineklerde reprodüktif açıdan önemi. Diçle Üniversitesi Vet. FAk. Derg. 1(4) p: 26-35.
  • Mitchell, K.J., 1966. Alternative forage crops for livestock feeding. New Zealand Agricultural Science 1: 23–29.
  • Oktay, G., Temel, S., 12015. Ebu cehil (Calligonum Polygonoides L. Ssp. Comosum L’Hér.) çalısının yıllık yem değerinin belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi AFAG ISSN: 1300-2910 (2015) 32 (1), 30-36
  • Rao, N. K., Shahid M., 2011. Potential of cowpea [Vigna unguiculata (L.) Walp.] and guar [Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.] as alternative forage legumes for the Emir. J. Food Agric. 2011. United Arab Emirates 23 (2): 147-156 http://ejfa.info/ 147
  • Tanker, N., M., Koyuncu, M., Çoskun, 2014. Farmasötik Botanik, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları, Yayın No: 105, Ankara. pp. 178
  • The Plant List., 2015. http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Rosaceae/ Spiraea/
  • Uzun, F., Sulak, M., Uğur, S. 2008. Gazal boynuzu türlerinin ülkemiz için önemi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 (2): 45-54, 2008 ISSN:1308-0040, www.nobel.gen.tr
  • Vural, H., 1993. Ağır metal iyonlarının gıdalarda oluşturduğu kirlilikler. Ekoloji 8, 3-8.
  • Ward M. Lardy G., 2015. Beef Cattle Mineral Nutrition AS-1287 https://www.ag.ndsu.edu/pubs/ansci/beef/as1287.pdf
  • Yıldız, Ş., Özdemir, C., 2005. Ranunculus sphaerosperumus, Phragmites australis, Carex otrubae bitkilerinin ve Gölmarmara suyunun bazı ekolojik özelliklerinin mevsime bağlı olarak karşılaştırılması. C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi 1.2(2005) 73-79
There are 43 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Cemal Budağ

Mehmet Fırat This is me

Publication Date July 29, 2016
Submission Date February 21, 2016
Published in Issue Year 2015 Volume: 20 Issue: 1-2

Cite

APA Budağ, C., & Fırat, M. (2016). Ranunculus trichophyllus Bitkisinin Bazı Besin Maddesi İçerikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 20(1-2), 1-9.