Bu araştırma, bazı aspir çeşitlerinde
farklı ekim zamanlarının verim ve kalite üzerine etkilerini incelemek amacıyla
2014 yılında Hakkari kuru koşullarında yürütülmüştür. Tesadüf Bloklarında
Bölünmüş Parseller deneme desenine göre kurulan denemede, ekim zamanları (1
Nisan, 15 Nisan, 30 Nisan) ana parsellere, çeşitler ise (Dinçer, Remzibey-05, Linas) alt parsellere yerleştirilmiştir.
Araştırmada bitki boyu,
ana dal sayısı, tabla sayısı, tabla çapı, tablada tane sayısı, bin tane
ağırlığı, tane verimi, kuru taç yaprağı verimi, ham yağ oranı, ham protein
oranı, ham yağ verimi ve ham protein verimi gibi karakterler incelenmiştir.
Elde edilen verilere göre, tane verimi,
yağ verimi, protein verimi ve taç yaprağı verimi bakımından ekim zamanı, çeşit
ve ekim zamanı x çeşit interaksiyonları önemli bulunmuş ve ekim zamanı
geciktikçe bu verim değerlerinin azaldığı belirlenmiştir. En yüksek tane, taç
yaprağı, yağ ve protein verimleri sırasıyla 158.5 kg da-1, 17.0 kg
da-1, 39.5 kg da-1, 24.4 kg da-1 ile 1
Nisan’da yapılan ilk ekimden elde edilirken, en düşük değerleri ise (sırasıyla
83.8 kg da-1, 11.8 kg da-1, 19.2 kg da-1, 12.2
kg da-1) 30 Nisan’da yapılan son ekim zamanında belirlenmiştir.
Araştırmada en yüksek tane verimi, yağ oranı ve yağ verimi değerleri (sırasıyla
152.9 kg da-1, %28.0, 42.9 kg da-1) Remzibey-05 çeşidinde
saptanırken, en yüksek taç yaprağı verimi (21 kg da-1) ise Dinçer
çeşidinden elde edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 3, 2019 |
Submission Date | January 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 24 Issue: 2 |