it is ensured to formation of conventional agriculture system as a result of this, it was begined to carry aut tecnic every sort not think damages to created on ecology and humarı for receive highest production to used work and least input with make to effect indirectly on agriculture systems of developments in technologic fıelds. With organic agriculture system using in space of this system has aimed stopping to progress of environmental problems like deserted and drought coming together with spherical heating continuity of ecosystem, to come in soil of harmful matters via hormones and agriculture medicines, protected of natural and genetic sources. in addition to thisı it Will have provided possibility to consumption of trustworthy products for human health.
it is produced oily seeds, industry product, cereals, pulses, medicine and spice plants, vegetable and fruit processed drying and fresh in organic agriculture in Turkey. It has exported at most products like raisin and dry fig, dry apricot, dry apple, hazelnut, pine nutl poppy, cumin, thymeı chickpea, lentil inside of these.
Teknolojik alanlardaki gelişmelerin tarım sistemleri üzerine dolaylı olarak etkide bulunmaları ile en az girdi ve emek kullanılarak en yüksek verim almak amacıyla insan ve ekolojinin alacağı zararlar düşünülmeden her türlü teknik uygulanmaya başlanmış ve bu da konvansiyonel tarım sisteminin oluşumunu sağlamıştır. Bu sisteme ikame olabilen organik tarım sistemi ile, ekosistemin sürekliliği, doğal ve genetik kaynakların korunması, tarım ilaçları ve hormonlar yoluyla toprağa zararlı maddelerin geçmesi, küresel ısınma ile beraberinde getirdiği kuraklık ve çölleşme gibi çevresel problemlerin ilerlemesi engellenerek, insan sağlığı açısından güvenilir ürünlerin tüketimine olanak sağlanmış olacaktır.
Türkiye' de organik tarımda taze veya kurutularak işlenmiş sebze ve meyveler, ilaç ve baharat bitkileri, bakliyat, hububat, endüstri ürünleri ve yağlı tohumlar üretilmektedir. Bunlar içinde en fazla ihracatını yaptığımız ürünler kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, fındık, kuru elma, çamfıstığı, haşhaş. kimyon, kekik, nohut ve mercimektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2009 |
Submission Date | August 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 14 Issue: 1 |