This stüdy was aimcd to search testis growth of Karaka0 and Karaka0xHamdani (G l) crossbred ram lambs raised with residue milk and natural, and fed with feeds added sodium lasalocid. EiTects of genotype and some environment factors such as birth type, dam age, age in experiment and [ive weight on testis characteristics were also researched.
The overall means of testis diameter, testis length, scroıal circumfcrcnce and scrotal length were found 3.26±0.05, 6.78±.09, and 10.42±015 cm, respectively. The effccts of dam age and tive weight on the all testis characteristics were found significant The effect of raising with residue milk on [he testis characteristics except testis diamcter (PKO.OI) was found nonsignificant.
İn conclusion, it was observed that testis characteristics were signifıcantly (P<0.01) higher in ram lambs of control group than in ram lambs fed with feeds added sodium lasalocid.
Bu çalışma, doğal ve kalıntı sütle büyütülen ve yemlerine katkı maddesi olarak sodyum lasaloci#ıilave edilen Karakaş ve KarakaşxHamdani (G l) melezi erkek toklularının testis gelişimini incelemek amacı ile yapılmıştır. Testis ölçüleri üzerine genotip ile birlikte doğum tipi, ana yaşı, deneme yaşı ve canlı ağırlık gibi kimi çevre etmenlerinin etkileri de araştırılmıştır.
Genel ortalama testis çapı, testis uzunluğu, skrotum çevresi ve skrotum uzunluğu sırasıyla 3,26±0.05, 6.78±0.09, 19.81±0.23 ve 10.42±0.15 cm olarak bulunmuştur. Ana yaşı ve canlı ağırlık bütün özellikler için (PKO.OI) düzeyinde önemli varyasyon meydana getirmiştir. Tokluların doğal veya kalıntı sütle büyütülmesinin, testis çapı (PA).OI) hariç diğer testis ölçüleri için önemli etkiye sahip olmadığı görülmüştür.
Sonuç olarak, testis ölçülerinin kontrol grubu toklularda sodyum lasalocid ilave edilmiş yemlerle beslenen toklulara oranla oldukça yüksek (PKO.OI) olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1999 |
Submission Date | August 1, 1999 |
Published in Issue | Year 1999 Volume: 6 Issue: 1 |