Elazığ İli, Doğu Anadolu Bölgesinin güneybatısında, Yukarı
Fırat Bölümü olarak adlandırılan alan içerisinde yer
almaktadır. Toplam 286 bin ha tarım alanının %55.4’ü tarımsal
üretimde kullanılmaktadır. Kullanılan 158 bin ha
alanın %66’sında sulu, geri kalanında kuru tarım yapılmaktadır.
Toplam tarım alanının %12.1’i I. sınıf, %20.3’ü II.
sınıf arazi vasfındadır. Tarım alanı içerisinde tarla bitkileri
yetiştiriciliği %81.5, bahçe bitkileri %18.5 paya sahiptir.
Buğday ve arpa, yoğun yetiştiricilik yapılan tarla bitkileridir.
Tarla bitkileri ekim alanı bakımından buğday %41.4,
arpa %39.1 paya sahiptir. Yılda yaklaşık 114 bin ton buğday,
115 bin ton arpa üretimi yapılmaktadır. Şeker pancarı,
mısır ve mürdümük, yetiştiriciliği yapılan diğer tarla bitkileridir.
İlin en önemli tarımsal ürünlerinden biri de kayısıdır.
29.3 bin ha’lık bahçe bitkileri ekim alanının %28.3’ünde
yapılan yetiştiricilikte yıllık 38.6 bin ton kayısı üretimi yapılmaktadır.
İlde önemli miktarda elma, armut, şeftali, erik,
vişne, dut, üzüm ve çilek üretimi de yapılmaktadır.
Tarım yapılan parsellerin gerek miras yolu ile parçalanması,
gerekse ilin topografik yapısından kaynaklanan çok
parçalı ve küçük araziler sorunların başında gelmektedir.
Başta kayısı olmak üzere meyve türlerinde klasik anaçlarla yetiştiricilik yapıldığından, birim alandan düşük verim
alınmaktadır. Ayrıca düşük kaliteli tohum ve fide
kullanımı, gübreleme, sulama, budama, ilaçlama
gibi kültürel uygulamalarda da sorunlar yaşanmaktadır.
Bu çalışmada, Elazığ ilinin tarımsal üretim potansiyeli
ve sorunları belirlenmeye çalışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2016 |
Submission Date | December 15, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Issue: 363 |