Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

The importance of profit and cost in the continuity of enterprises

Yıl 2019, Cilt: 14 Sayı: 56, 243 - 253, 01.10.2019

Öz

The ability of businesses to sustain their activities depends on their customers’
satisfaction and their profitability over a certain level. Selection of establishment
location, technology used, adequacy of human resources, conditions of market
structure etc. depends on many factors. However, the most important factor
affecting the profitability of the enterprise is its financial structure.
The resources of the enterprise should be used in the most appropriate time and
manner. In addition, the cost of these resources should be below the income to be
obtained. We can explain the ways in which rational actors are following in this
way in two ways. First, to provide maximum production revenue with available
cost facilities. Second, ensure a certain production income with minimum
resource cost.
An optimum relationship should be established between the resources obtained
and the resources used. What should be the minimum profit for the enterprise
to continue its activities? How these resources affect revenue. How to ensure
the compatibility between the sources obtained and the resources used. How to
consider alternative uses of resources. All this is the subject of examination of the
article.

Kaynakça

  • [1] Berk, M. (2014). Zoraki Bankacı. Bir Dönemin Perde Arkası (4. Baskı), ABM Yayınevi, İstanbul. (s. 238).
  • [2] Boyes, W., Melvin, M. (2013). Maliyetler ve Kâr Maksimizasyonu (Çev. C. Y. Kesbiç). (Ed. E. Telatar), Ekonominin Temelleri-Fundamentals of Economics (2. Baskı), Nobel Akademik Yayıncılık. Ankara. (s. 97).
  • [3] Ertaş, F. C. (2015). Yönetim Muhasebesi (2. Baskı), Beta Yayınevi, İstanbul. (s. 38-55).
  • [4] Kılıçbay, A. (1999). Türk Ekonomisi, (5. Baskı), Bilim Teknik Yayınevi. İstanbul.(ss.438-441)
  • [5] Orhan, O. Z., Erdoğan, S. (2003). Para Politikası, İstanbul. (s. 64-65).
  • [6] Seyidoğlu, H. (2002). Ekonomik Terimler. Ansiklopedik Sözlük. (Geliştirilmiş 3. Baskı), Güzem Can Yayınları, İstanbul. (s. 456).
  • [7] Yeldan, E. (2012). Üretim ve Maliyet Analizi. (Ed. M. Özer, A. Tiryaki), İktisada Giriş I, (2. Baskı), T. C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2615, Açık Öğretim Fakültesi Yayını No: 1583. Eskişehir. (s. 99-100).

İşletmelerin devamlılığında kâr ve maliyetin önemi

Yıl 2019, Cilt: 14 Sayı: 56, 243 - 253, 01.10.2019

Öz

İşletmelerin faaliyetini sürdürebilmeleri, müşterilerini tatmin ederek, belli bir seviyenin üzerinde kâr elde etmelerine bağlıdır. Kârlılığı sağlamalarında kuruluş yeri seçimi, kullanılan teknoloji, insan kaynaklarının yeterliliği, pazar yapısının şartları vb. pek çok etkene bağlıdır. Ancak işletmenin kârlılığını etkileyen en önemli etkenlerin başında finansal yapısı gelir.
İşletmenin kaynakları, en uygun zamanda ihtiyacı karşılayacak süre ve şekilde kullanılmalıdır. Ayrıca bu kaynakların maliyeti, elde edilecek gelirin altında olmalıdır. Rasyonel davranan işletmelerin, bu konuda izledikleri yol iki şekilde ifade edilebilir: Birincisi, mevcut maliyet olanakları ile maksimum üretim geliri sağlanabilir; ikincisi, belirli bir üretim geliri minimum kaynak maliyeti ile gerçekleştirilebilir.
Elde edilen kaynaklarla kullanılan kaynaklar arasında optimum ilişki kurulmalıdır.
İşletmenin, faaliyetini sürdürebilmesi için minimum kâr miktarı ne olmalıdır? Kullandığı bu kaynaklar, geliri nasıl etkilemektedir? Elde edilen kaynaklarla kullanılan kaynaklar arasında uyum nasıl sağlanmalıdır? Kaynakların alternatif kullanım alanları nasıl dikkate alınmalıdır? Tüm bunlar makalenin inceleme konusudur.

Kaynakça

  • [1] Berk, M. (2014). Zoraki Bankacı. Bir Dönemin Perde Arkası (4. Baskı), ABM Yayınevi, İstanbul. (s. 238).
  • [2] Boyes, W., Melvin, M. (2013). Maliyetler ve Kâr Maksimizasyonu (Çev. C. Y. Kesbiç). (Ed. E. Telatar), Ekonominin Temelleri-Fundamentals of Economics (2. Baskı), Nobel Akademik Yayıncılık. Ankara. (s. 97).
  • [3] Ertaş, F. C. (2015). Yönetim Muhasebesi (2. Baskı), Beta Yayınevi, İstanbul. (s. 38-55).
  • [4] Kılıçbay, A. (1999). Türk Ekonomisi, (5. Baskı), Bilim Teknik Yayınevi. İstanbul.(ss.438-441)
  • [5] Orhan, O. Z., Erdoğan, S. (2003). Para Politikası, İstanbul. (s. 64-65).
  • [6] Seyidoğlu, H. (2002). Ekonomik Terimler. Ansiklopedik Sözlük. (Geliştirilmiş 3. Baskı), Güzem Can Yayınları, İstanbul. (s. 456).
  • [7] Yeldan, E. (2012). Üretim ve Maliyet Analizi. (Ed. M. Özer, A. Tiryaki), İktisada Giriş I, (2. Baskı), T. C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2615, Açık Öğretim Fakültesi Yayını No: 1583. Eskişehir. (s. 99-100).
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Gürel

Hayrünisa Gürel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2019
Gönderilme Tarihi 3 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 14 Sayı: 56

Kaynak Göster

APA Gürel, A., & Gürel, H. (2019). İşletmelerin devamlılığında kâr ve maliyetin önemi. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi, 14(56), 243-253.


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png