Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KONYA’DA SPOR SALONLARINA DEVAM EDEN KADINLARDA BESLENME ALIŞKANLIKLARININ BELİRLENMESİ

Yıl 2018, Sayı: 70, 88 - 109, 05.01.2019

Öz

Bu
çalışma, spor salonlarına giden kadınlarda beslenme alışkanlıkları, zayıflamaya
yönelik çalışmaları ve spor yapma nedenlerin belirlenmesi amacı ile yapıldı.
Tanımlayıcı nitelikte olan araştırma, Konya’da farklı spor salonlarına giden
toplam 150 gönüllü kadın ile gerçekleştirildi. Verilerin elde edilmesinde yüz
yüze anket uygulandı. Bu anket ile katılımcıların bazı demografik özellikleri,
beslenme alışkanlıkları ve spor yapma nedenleri belirlenmiştir.



 Çalışmanın sonunda elde edilen sonuçların
analizinde Microsoft Excell ve SPSS 18.0 paket programından yararlanıldı.
Araştırmaya katılan kadınların ortalama yaşları 30,31±10,20, boyları 1,64± 0,05m
ve vücut ağırlıkları 62,74±12,12kg olarak belirlenmiştir. Çalışma sonunda
kadınların beslenme alışkanlıkları üzerinde aileden gelen alışkanlıklar olduğu
kadar görsel ve yazılı medyanın da etkili olduğu görüldü.

Kaynakça

  • Afthinos, Y., Theodorakis, N. D. ve Nassis, P., 2005, Customers’ expectations of service in Greek fitness centers: Gender, age, type of sport center, and motivation differences, Managing Service Quality: An International Journal, 15 (3), 245-258. Akbulut, E., 2011, Sedanter bayanlarda aerobik egzersiz programının kan lipitleri ve vücut kompozisyonu üzerindeki etkileri, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Atay, O., Gökdal, Ö., Aygün, T. ve Ülker, H., 2004, Aydın ili Çine ilçesinde kırmızı et tüketim alışkanlıkları. 4, Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4. Attila, S., 2006, Kronik ve Dejeneretif Hastalıklarda Beslenme, Halk Sağlığı Temel Bilgiler 818-827. Aygün, T., Karakuş, F., Yılmaz, A., Gökdal, O. ve Ülker, H., 2004, Van ili merkez ilcede kırmızı et tüketim alışkanlığı. 4, Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4. Bertan, M. ve Güler, Ç., 1995, Halk Sağlığı Temel Bilgiler, Baskı, S, 119-155. Beşirli, H., 2010, Yemek, kültür ve kimlik, Milli Folklor, 22 (87), 159-169. Biçer, Y. ve Kaldırımcı, M., 2008, üç aylık aerobik ve ağırlık çalışmalı aerobik egzersizin sedanter kadınların kan basıncı, kalp atım sayısı ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi, Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 10 (2). Bıyıklı, T., 2007, Vücut İmgesinin ve Özel Spor Salonlarının Egzersize Başlama ve Devam Etme Motivasyonu Üzerine Etkisi., Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara. Ciltik, N., 2009, Istanbul Ili Kagithane Ilcesinde Calisan ve Calismayan Kadinlarin Beslenme Bilgi Duzeyleri ve Beslenme Aliskanliklarinin Saptanmasi (Unpublished Master Thesis), University of Selcuk, Konya. Çakiroglu, F. P. ve Vashfam, R. S., 2007, Nutritional Knowledge Levels of Married Women Living in Turkey and Iran: A Cross-Cultural Comparison, Pak. J. Soc. Sci, 4 (4), 565-571. Dinç, N., GÖKMEN, M. H. ve ERGİN, E., 2017, Düzenli Egzersiz Yapan Bireylerin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Driskell, J. A., Kim, Y.-N. ve Goebel, K. J., 2005, Few differences found in the typical eating and physical activity habits of lower-level and upper-level university students, Journal of the American Dietetic Association, 105 (5), 798-801. Gaytancıoğlu, S., 1999, Tekirdağ Merkez İlçede Kanatlı Et Tüketim Düzeyinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Trakya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Gündüz E, 2001, Evli Kadınların Beslenme ve Sağlık Konusundaki Bilgi Düzeyleri ve Etkileyen Faktörler, Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi, Kayseri. Karakuş, K., Aygün, T. ve Alarslan, E., 2008, Gaziantep ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlıkları, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 18 (2), 113-120. Kılıç, E. ve Şanlıer, N., 2007, Üç kuşak kadının beslenme alışkanlıklarının karşılaştırılması, Kastamonu Eğitim Dergisi, 15 (1), 31-44. Kozan, D., 2013, Tokat'ta spor merkezlerine devam eden kadınların, beslenme alışkanlıkları, zayıflamaya yönelik uygulamaları ve beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Lorcu, F. ve Bolat, B. A., 2012, Edirne Ilinde Kırmızı Et Tüketim Tercihlerinin Incelenmesi, JOTAF/Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9 (1), 71-85. Örsel, S., Canpolat, B. I., Akdemir, A. ve Özbay, M. H., 2004, Diyet Yapan ve Yapmayan Ergenlerin Kendilik Algisi, Beden İmaji ve Beden Kitle Indeksi Açisindan Karşılaştırılması, Türk Psikiyatri Dergisi. Özdamar, K., 2001, Spss ile Biyoistatistik Pekcan, G., 2008, Beslenme durumunun saptanmasi, Diyet El Kitabi. Hatipoglu Yayinevi. Ankara, 67-141. Robinson, T. N., 2002, Obesity Prevention, Obesity in Childhood and Adolescence; Nestle Nutrition Workshop Series Pediatric Program, 49 (245-255). Sayan, A., 1999, BESLENME ALIŞKANLIKLARI VE TEMEL BESİN GEREKSİNİMLERİ, Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, 2 (2). Sevenay, N., 1996, Kayseri İl Merkezi kamu sektöründe çalışan kadınların beslenme alışkanlıkları, yiyecek hazırlama, pişirme yöntemleri ve beslenme bilgi düzeyleri üzerine bir araştırma, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Ankara. Sümbüloğlu, K. ve Sümbüloğlu, V., 2016, Biyoistatistik. Sürücüoğlu, M. S., 1999, Beslenme ve sağlığımız, Standart Araştırma/İnceleme Dergisi, 4, 40-51. Şanlı, E. ve Atalay Güzel, N., 2008, Öğretmenlerde fiziksel aktivite düzeyi-yaş, cinsiyet ve beden kitle indeksi ilişkisi, Yüksek Lisans. Gazi Üniversitesi, Ankara. Şanlıer, N. ve Kılıç, E., 2008, anne ve anneannelerin günlük enerji ve besin öğesi alımlarının karşılaştırılması, TAF Prev Med Bull, 7 (4), 269-276. Şeker, İ., Özen, A., Güler, H., Şeker, P. ve Özden, İ., 2011, Elazığ’da kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin hayvan refahı konusundaki görüşleri, Kafkas Üniversitesi VetFakDergisi, 17 (4), 543-550. Tainio, M., Monsivais, P., Jones, N. R., Brand, C. ve Woodcock, J., 2017, Mortality, greenhouse gas emissions and consumer cost impacts of combined diet and physical activity scenarios: a health impact assessment study, BMJ open, 7 (2), e014199. TÜİK, 2016, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do. Tüzemen, E., 2012, Konya ili Selçuklu ilçesinde kırmızı et tüketim alışkanlığı ve buna etki eden faktörlerin belirlenmesi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Tüzün, M., Loveday, B. ve Hinde, A., 1995, Effect of pin tip velocity, ball density and ball size on grinding kinetics in a stirred ball mill, International Journal of Mineral Processing, 43 (3-4), 179-191. Uyar, A., 1997, Konya il merkezi kamu kuruluşlarında çalışan kadınların beslenme alışkanlıkları ve bilgi düzeyleri üzerine bir araştırma, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara. WHO, 2006, Global strategy on diet, physical activity and health: a framework to monitor and evaluate implementation. Yazgan, S., 1992, Şişmanlık ve Obezite, Beden Eğitimi ve Spor Özel Sayısı, 1. Yılmaz, M. K. ve Ünal, S., 2007, DÜŞÜK KALORİLİ (LIGHT) GIDA KULLANAN TÜKETİCİLERİ KULLANIM SIKLIĞINA GÖRE AYIRMA ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10 (2). Yönel, L., 2005, Bolu İli merkez ilçesinde kamu sektöründe çalışan kadınların beslenme alışkanlıkları ve beslenme durumları üzerinde bir araştırma, Yüksek Lisans Tezi. Ankara. İNTERNET KAYNAKLARI TÜİK. (2016). Türkiye İstatistik kurumu (TUIK). http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Canan Ceylan Bu kişi benim

Nurcan Dönmez

Ercan Keskin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 5 Ocak 2019
Gönderilme Tarihi 5 Ocak 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Sayı: 70

Kaynak Göster

APA Ceylan, C., Dönmez, N., & Keskin, E. (2019). KONYA’DA SPOR SALONLARINA DEVAM EDEN KADINLARDA BESLENME ALIŞKANLIKLARININ BELİRLENMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(70), 88-109.