Kayısının Sıçanlarda Kemik Mineral Yoğunluğu ve Morfometrik Ölçümler Üzerine Olan Etkilerinin Araştırılması
Yıl 2015,
Cilt: 1 Sayı: 1, 5 - 10, 15.04.2015
Zümrüt Doğan
,
Filiz Çiledağ Özdemir
,
Özlem Çağan
,
Ersoy Kekilli
Mehmet Aladağ
Yusuf Türköz
Öz
Amaç: Sağlıklı bir yaşam için büyüme, gelişme ve metabolik faaliyetlerin düzenliliği esastır. Organizma ancak besin maddelerini yeterli düzeyde temin ettiği sürece bu dengeyi devam ettirir. Kayısı günlük hayatta kolaylıkla temin edilebilen potasyum ve vitaminlerce zengin bir besin maddesi olup içerdiği kuvvetli antioksidanlar nedeniyle vücutta birçok koruyucu özelliğe sahiptir. Kayısının farklı koruyucu etkilerinin ortaya çıkartılabilmek için; sıçanlarda gebelik ve puberte dönemlerinde tüketilen organik kuru kayısının, yavrunun femur boynu ve çenesinde kemik mineral yoğunluğu (KMY) ve morfometrik ölçümler üzerine olan etkilerini araştırdık.Yöntem: İNÜTFDEHÜM’ de üretilen 27 adet genç dişi Wistar albino türü sıçan kullanılarak gebelik oluşturuldu. Dişi yavrular rastgele 5 gruba ayrılarak gruplara uygun olacak şekilde %10 oranında kayısılı yem ile beslendi. Çalışma sonunda omuz-kalça eklemi arası mesafe, femur ve tibiada boy ölçümleri yapıldı.Sonuç: Gebelik ve puberte dönemlerinde tüketilen organik kuru kayısının sıçanların kemik dokusu KMY ve morfometrik ölçümler üzerine anlamlı etkisi olmadığı gözlendi.
Kaynakça
- Yilmaz İ. Antioksidan İçeren Bazı Gıdalar ve Oksidatif Stres. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2010; 17 (2): 143-153.
- Nigar Vardi, Hakan Parlakpinar, Burhan Ates, Asli Cetin and Ali Otlu. The protective effects of Prunus armeniaca L (apricot) against methotrexate-induced oxidative damage and apoptosis in sıçan kidney. J Physiol Biochem 2013: 69:371-381.
- Ugras M, Kurus M, Ates B, Söylemez H, Otlu A, Yilmaz İ. Prunus armeniaca L (apricot) protects sıçan testes from detrimental effects of low-dose x-rays. Nutrition Research. 2010; 30: 200–208.
- Ozturk F, Gul M, Burhan B, Oztur C, Cetin A, Vardi N, Otlu A, Yilmaz I. Protective effect of apricot (Prunus armeniaca L.) on hepatic steatosis and damage induced by carbon tetrachloride in Wistar sıçans. British Journal of Nutrition. 2009; 102: 1767–1775.
- Yurt B, Celik, I. Hepatoprotective effect and antioxidant role of sun, sulphited-driedapricot (Prunus armeniaca L.) and its kernel against ethanol-induced oxidative stress in sıçans. Food Chem. Toxicol 2011; 49(2): 508- 513.
- Muhammed Raşid ÜNAL. Kayısı Araştırma Raporu. www.fka.org.tr. Erişim tarihi: 09/04/2015.
- Hacıseferoğulları H, Gezer İ, Özcan MM, et al. Post harvest chemical and physical–mechanical properties of some apricot varieties cultivated in Turkey. J Food Process Eng 2007; 79:364–373.
- Akın EB, Karabulut I, Topcu A. Some compositional properties of main Malatya apricot (Prunus armeniaca L.) varieties. Food Chem 2008; 107: 939–948.
- Vardı N, Parlakpınar H, Ozturk F, et al., Potent protective effect of apricotand β-carotene on methotrexate-induced intestinal oxidative damage in sıçans. Food ChemToxicol 2008; 46: 3015–3022.
- Parlakpınar H, Olmez E, Acet A, et al., Beneficial effects of apricot-feeding on myocardial ischemia-reperfusion injury in sıçans. Food ChemToxicol 2009; 47: 802–808.
- Arıncı K, Elhan A. Anatomi 1. 2006; 4. Baskı.
- Unur E, Ülger H, Ekinci N, Anatomi. 1. Baskı 2002.
- Ross M. H, Pawlina W. Histology At extand Atlas. 2011; Sixth edition s: 220-232.
- Tülay Sobutay. Kayısı, Sektör Araştırması. İstanbul Ticaret Odası Dış Ticaret Şubesi Araştırma Servisi. http://www.ito.org.tr/Dokuman/Sektor/1-54.pdf. Erişim Tarihi: 05.05.2015.
- Almeida Paz ICL, Bruno LDG, Bone mineral density: review, Brazilian Journal of Poultry Science 2006; 8(2): 69-73.
Yıl 2015,
Cilt: 1 Sayı: 1, 5 - 10, 15.04.2015
Zümrüt Doğan
,
Filiz Çiledağ Özdemir
,
Özlem Çağan
,
Ersoy Kekilli
Mehmet Aladağ
Yusuf Türköz
Kaynakça
- Yilmaz İ. Antioksidan İçeren Bazı Gıdalar ve Oksidatif Stres. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2010; 17 (2): 143-153.
- Nigar Vardi, Hakan Parlakpinar, Burhan Ates, Asli Cetin and Ali Otlu. The protective effects of Prunus armeniaca L (apricot) against methotrexate-induced oxidative damage and apoptosis in sıçan kidney. J Physiol Biochem 2013: 69:371-381.
- Ugras M, Kurus M, Ates B, Söylemez H, Otlu A, Yilmaz İ. Prunus armeniaca L (apricot) protects sıçan testes from detrimental effects of low-dose x-rays. Nutrition Research. 2010; 30: 200–208.
- Ozturk F, Gul M, Burhan B, Oztur C, Cetin A, Vardi N, Otlu A, Yilmaz I. Protective effect of apricot (Prunus armeniaca L.) on hepatic steatosis and damage induced by carbon tetrachloride in Wistar sıçans. British Journal of Nutrition. 2009; 102: 1767–1775.
- Yurt B, Celik, I. Hepatoprotective effect and antioxidant role of sun, sulphited-driedapricot (Prunus armeniaca L.) and its kernel against ethanol-induced oxidative stress in sıçans. Food Chem. Toxicol 2011; 49(2): 508- 513.
- Muhammed Raşid ÜNAL. Kayısı Araştırma Raporu. www.fka.org.tr. Erişim tarihi: 09/04/2015.
- Hacıseferoğulları H, Gezer İ, Özcan MM, et al. Post harvest chemical and physical–mechanical properties of some apricot varieties cultivated in Turkey. J Food Process Eng 2007; 79:364–373.
- Akın EB, Karabulut I, Topcu A. Some compositional properties of main Malatya apricot (Prunus armeniaca L.) varieties. Food Chem 2008; 107: 939–948.
- Vardı N, Parlakpınar H, Ozturk F, et al., Potent protective effect of apricotand β-carotene on methotrexate-induced intestinal oxidative damage in sıçans. Food ChemToxicol 2008; 46: 3015–3022.
- Parlakpınar H, Olmez E, Acet A, et al., Beneficial effects of apricot-feeding on myocardial ischemia-reperfusion injury in sıçans. Food ChemToxicol 2009; 47: 802–808.
- Arıncı K, Elhan A. Anatomi 1. 2006; 4. Baskı.
- Unur E, Ülger H, Ekinci N, Anatomi. 1. Baskı 2002.
- Ross M. H, Pawlina W. Histology At extand Atlas. 2011; Sixth edition s: 220-232.
- Tülay Sobutay. Kayısı, Sektör Araştırması. İstanbul Ticaret Odası Dış Ticaret Şubesi Araştırma Servisi. http://www.ito.org.tr/Dokuman/Sektor/1-54.pdf. Erişim Tarihi: 05.05.2015.
- Almeida Paz ICL, Bruno LDG, Bone mineral density: review, Brazilian Journal of Poultry Science 2006; 8(2): 69-73.