Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kivi Halkalarının Osmotik Dehidrasyon Ve Güneş Enerjili Kurutucu İle Birlikte Kurutulması

Yıl 2022, , 155 - 160, 28.06.2022
https://doi.org/10.25308/aduziraat.1080965

Öz

Taze sebze ve meyvelerin her mevsim tüketilebilmesi için uygulanan yöntemlerden en yaygın kullanılan işlem kurutmadır. Kurutma işlemi geleneksel olarak güneş altında büyük alanlara yayılarak ya da osmotik dehidrasyon ile kurutulmaktadır. Ancak güneş ışının doğrudan temas etmesi durumunda özellikle besin değerlerinde azalma ve ürünün renginde bozulma olduğundan dolaylı olarak güneş enerjisinden yararlanılan güneş enerjili kurutucular geliştirilmiştir. Bu çalışmada, kivi meyvesi halka şeklinde dilimlenerek osmotik dehidrasyon, doğal konvektif çok raflı güneş enerjili kurutucuda ve osmosolar dehidrasyon ile kurutulmuştur. Osmosolar dehidrasyon, ozmotik dehidrasyon ve güneş enerjili kurutma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı hibrit bir kurutma yöntemidir. Osmotik dehidrasyon işlemi için kivi halkaları 3 mm dilim kalınlığında kesilerek %20 sakkaroz çözeltisine belirlenen kurutma süresi boyunca daldırılmıştır. Osmosolar dehidrasyon işleminde önce kivi halkaları sakkaroz çözeltilerine daldırılmış ve daha sonra güneş enerjili kurutucuda kurutulmuştur. Nem kaybı, kurutma hızı, çapsal büzülme oranı ve a renk parametresindeki değişim üzerine kurutma yönteminin kurutma süresi boyunca etkisi belirlenmiştir. Kivi halkalarının çok raflı güneş enerjili sistemler ile kurutulmasında, ozmotik dehidrasyon işleminin etkili olduğu görülmüştür.

Kaynakça

  • Abano EE, Sam-Amoah LK (2011) Effects of Different Pretreatments on Drying Characteristics of Banana Slices. ARPN Journal of Engineering and Applied Sciences 6(3): 121-129.
  • Aboud A (2013) Drying Characteristic of Banana Rings Undertaken The Effect of Passive Shelf Solar Dryer and Open Sun Drying. Pakistan Journal of Nutrition 12(3): 250-254.
  • Aktas M, Ceylan İ, Dogan H (2006) Günes Enerjili Kurutma Fırınında Elma Kurutması. Politeknik Dergisi, 289-294
  • Askari GR, Emam-Djomeh Z, Mousavi SM (2008) Investigation of the Effects of Microwave Treatment on the Optical Properties of Apple Rings During Drying, Drying Technology 26: 1362–1368
  • Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, Güneş enerjisi Potansiyel Atlası, ttps://gepa.enerji.gov.tr/MyCalculator/33.aspx (Erişim Tarihi: 01/03/2021)
  • Eren I., Ertekin F. (2007) Optimization of Osmotic Dehydration Of Potato Using Response Surface Methodology. Journal of Food Engineering 79:344–352
  • Gürel AE, Ceylan İ, Aktaş M (2016) Meyve ve Sebzelerin Kurutma Parametrelerinin İncelenmesi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part:C, Tasarım Ve Teknoloji 4(4): 267-273
  • Hatami S, Sadeghi M, Mireei SA (2017) Indirect Forced Solar Drying of Banana Slices: Phenomenological Explanation of Non-İsotropic Shrinkage and Color Changes Kinetics. Internatıonal Journal of Green Energy (2017) 14(15):1277–1283
  • Kamiloğlu A, Kantar NK, Elbir T (2021) Etlerde Ozmotik Dehidrasyon Uygulamaları. European Journal of Science and Technology 21, 534-542.
  • Karaaslan S (2012) Meyve ve Sebzelerin Mikrodalga Destekli Kurutma Sistemleri ile Kurutulması. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7 (2):123-129
  • Lee JS, Lim LS (2011) Osmo-dehydration Pretreatment for Drying of Pumpkin Slice. International Food Research Journal,18(4): 1223-1230
  • Maskan M (2001) Kinetics of Colour Change of Kiwi fruits During Hot Air and Microwave Drying. Journal of FoodEngineering 48:169-175.
  • Nowakunda K, Andrés A, Fito P (2004) Osmotic Dehydration of Banana Slices As A Pretreatment for Drying Processes. In The International Drying Symposium, 14: 2077-2083.
  • Pandya R, Yadav KC (2014) Study on Effect of Pretreatments and Microwave Drying on Banana Chips. Journal of Agriculture and Veterinary Science, 7(7): 04-10.
  • Silva Júnior AF, Silva WP, Farias AJE, Aires KLCF, Castro DS (2017). Osmotic Dehydration Kinetics of Banana Slices Considering Variable Diffusivities and Shrinkage. International Journal of Food Properties, 20(6): 1313-1325.
  • Taiwo KA, Adeyemi O (2009) Influence of Blanching on The Drying and Rehydration of Banana Slice. African Journal of Food Science 3(10): 307-315.
  • Uğuz MT, Gezici A, (2021) Ejder Meyvesinin Ozmotik Dehidrasyonu ve Kuruma Özelliklerinin Değerlendirilmesi. OKU Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4 (2) 149-157
  • Yıldız AK, Polatcı H, Ucun H (2015). Farklı Kurutma Şartlarında Muz Meyvesinin Kurutulması Ve Kurutma Kinetiğin Yapay Sinir Ağları İle Modellenmesi. Tarım Makineleri Bilim Dergisi 11(2): 173-178.
  • Yıldız Z, Gökayaz L, (2019) Elma Dilimlerinin Farklı Güneş Kurutma Yöntemleri ile Kurutulması, Journal of Food and Feed Science – Technology, 22: 29-36
  • Yokuş B, (2014) Farklı Ön İşlemlerin Ve Uygulanan Farklı Kurutma Yöntemlerinin Elmada Toplam Fenol Miktarı Ve Antioksidan Aktivite Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Zehra Yıldız 0000-0003-1304-4857

Furkan Sabri Gencer 0000-0003-1071-1888

Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022

Kaynak Göster

APA Yıldız, Z., & Gencer, F. S. (2022). Kivi Halkalarının Osmotik Dehidrasyon Ve Güneş Enerjili Kurutucu İle Birlikte Kurutulması. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(1), 155-160. https://doi.org/10.25308/aduziraat.1080965
AMA Yıldız Z, Gencer FS. Kivi Halkalarının Osmotik Dehidrasyon Ve Güneş Enerjili Kurutucu İle Birlikte Kurutulması. ADÜ ZİRAAT DERG. Haziran 2022;19(1):155-160. doi:10.25308/aduziraat.1080965
Chicago Yıldız, Zehra, ve Furkan Sabri Gencer. “Kivi Halkalarının Osmotik Dehidrasyon Ve Güneş Enerjili Kurutucu İle Birlikte Kurutulması”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 19, sy. 1 (Haziran 2022): 155-60. https://doi.org/10.25308/aduziraat.1080965.
EndNote Yıldız Z, Gencer FS (01 Haziran 2022) Kivi Halkalarının Osmotik Dehidrasyon Ve Güneş Enerjili Kurutucu İle Birlikte Kurutulması. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 19 1 155–160.
IEEE Z. Yıldız ve F. S. Gencer, “Kivi Halkalarının Osmotik Dehidrasyon Ve Güneş Enerjili Kurutucu İle Birlikte Kurutulması”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 19, sy. 1, ss. 155–160, 2022, doi: 10.25308/aduziraat.1080965.
ISNAD Yıldız, Zehra - Gencer, Furkan Sabri. “Kivi Halkalarının Osmotik Dehidrasyon Ve Güneş Enerjili Kurutucu İle Birlikte Kurutulması”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 19/1 (Haziran 2022), 155-160. https://doi.org/10.25308/aduziraat.1080965.
JAMA Yıldız Z, Gencer FS. Kivi Halkalarının Osmotik Dehidrasyon Ve Güneş Enerjili Kurutucu İle Birlikte Kurutulması. ADÜ ZİRAAT DERG. 2022;19:155–160.
MLA Yıldız, Zehra ve Furkan Sabri Gencer. “Kivi Halkalarının Osmotik Dehidrasyon Ve Güneş Enerjili Kurutucu İle Birlikte Kurutulması”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 19, sy. 1, 2022, ss. 155-60, doi:10.25308/aduziraat.1080965.
Vancouver Yıldız Z, Gencer FS. Kivi Halkalarının Osmotik Dehidrasyon Ve Güneş Enerjili Kurutucu İle Birlikte Kurutulması. ADÜ ZİRAAT DERG. 2022;19(1):155-60.