Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

PELETLENMİŞ ZEYTİN KÜSPESİNİN KUZU BESİ PERFORMANSI, KAN PARAMETRELERİ ve BAZI KARKAS KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ

Yıl 2016, , 57 - 62, 27.12.2016
https://doi.org/10.25308/aduziraat.293438

Öz








Bu çalışmada, farklı düzeylerde zeytin küspesi içeren karma yemlerin kuzularda besi performansı kan
parametreleri ve bazı karkas kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemede 27 adet 3-3.5 aylık erkek kuzular
kullanılmıştır. Hayvanlar rastgele eşit sayıda 3 gruba ayrılmıştır. Her hayvan bireysel bölmede barındırılmıştır.
Gruplar; %0 (KY0), 12.5 (KY12.5) ve 25 (KY25) düzeyinde zeytin küspesi içeren 3 farklı karma yem verilmiştir.
Her hayvan, karma yem ve içme suyunu ad libitum olarak tüketirken, kuru yonca otu 83.77 g KM/hayvan/gün
tüketmişlerdir. Deneme 56 gün sürmüştür. Denemenin başında ve sonunda, tüm hayvanlardan kan örnekleri
alınmıştır. Tüm hayvanlar, denemenin sonunda kesilmiştir.


Denemenin 0-56 günlük besi süresinde, hayvanların canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, kuru madde tüketimi ve
yemden yararlanma oranı, 2. dönem kuru madde tüketimi ve yemden yararlanma oranı hariç, gruplar arasında
istatistiksel olarak bir fark bulunmamıştır. Ancak, besinin 2. döneminde KY25 grubunda kuru madde tüketimi
(yoğun yem ve rasyon/gün) artmış, yemden yararlanma oranı düşmüştür (P<0.05). Deneme sonu alkalen fosfotaz
değerleri, KY25 grubunda zeytin küspesi düzeyiyle arttığı görülmüştür (P<0.01). Kesim özelliklerine ise, zeytin
küspesinin etkisi istatistiksel olarak önemli görülmemiştir. MLD kasının en düşük
b renk değeri, KY25 grubunda
görülmüş (P<0.05),
L ve a renk değerlerinde gruplar arasında istatistiksel bir fark ortaya çıkmamıştır. 




Kaynakça

  • AOAC (1997) Official Methods of Analysis (AOAC). Association of official analytical chemists.16th ed. Washington, D.C.
  • Abarghoei M, Rouzbehan Y, Alipour D (2011) Nutritive value and silage characteristics o whole and party stoned olive cakes treated with molasses. Journal of Agricultural Sci. and Tech., 13:709-716.
  • Al-Jassim RAM, Awadeh FT, Abodabos A (1997) Supplementary feeding value of urea-treated olive cake when fed to growing Awasi lambs. Anim. Feed Sci. Tech., 64, 287–292.
  • Capen CC, Rosol TJ (1989) Calcium-regulating hormone and disease of abnormal mineral (calcium, phosphorun, magnesium metabolism). Clinical Biochemistry of Domestic Anim., pp. 678-752.
  • Chiofalo B, Liotta L, Zumbo A, Chiofalo V (2004) Administration of olive cake for ewe feeding: effect on milk yield and composition. Small Rumin. Res. 55, 169–176.
  • Christodoulou V, Bampidis VA, Robinson PH, Israilides CJ, Giouzelyiannis A, Vlyssides A (2007) Nutritional and net energy value of fermented olive wastes in rations of lactating ewes. Czech J. Anim. Sci., 52(12): 456-462.
  • Filya İ, Hanoğlu H, Canbolat Ö, Sucu E (2006) Kurutulmuş pirinanın yem değeri ve kuzu besisinde kullanılma olanakları üzerine araştırmalar. 2. Kuzuların besi performansı üzerine etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(1): 13-23.
  • Hadjipanayiotou M (1994) Laboratory evaluation of ensiled olive cake, tomato pulp and poultry litter. Livest. Res. Rural. Dev., 6: 9.
  • Hadjipanayiotou M (2000) The use of crude olive cake silage as small ruminant feed in Cyprus: A review. Cahires - Options Mediterraneennes, 52: 51–54.
  • Kramer JW (1989) Enzyme of diagnostic importance. Clinical Biochemistry of Domestic Anim., pp. 338- 363.
  • Lanzani A, Bondioli P, Folegatti L, Fedeli E, Bontempo V, Chiofalo V, Panichi G, Dell'Orto V (1993) Impiego di sanse di olive integrate nell'alimentazione della pecora da latte: effetti sulle produzioni quali-quantitative di latte (integrated olive husks applied to the sheep feeding: influences on the quali-quantitative production of milk). Riv. Ital. Sost. Grasse. 70:375–383.
  • Mioč B, Pavic V, Vnucec I, Prpic Z, Kostelic A, Susic V (2007) Effect of olive cake on daily gain, carcass charactaristics and chemical composition of lamb meat. Czech J. Anim. Sci., 52(2): 31-36.
  • Molina Alcaide E, Yanez Ruiz DR, Moumen A, Martın Garcıa AI (2003) Ruminal degradability and in vitro intestinal digestibility of sunflower meal and in vitro digestibility of olive by-products supplemented with urea or sunflower meal Comparison between goats and sheep. Anim. Feed Sci. Tech., 110, 3–15.
  • Molina-Alcaide E, Martin-Garcia AI (2008) Effect of different drying procedures on the nutritive value of olive (Olea europaea var. europaea) leaves for ruminants. Anim. Feed Sci. Tech., 142:317–329.
  • Morgan DE, Trinder H (1980) The composition and nutritional value of some tropical and sub-tropical by- products. Page 91 in By-products and Waste in Animal Feeding. Occas. Publ. 3, 1980. E. R. Plrskov, ed. Br. Soc. Anim. Prod., Reading, England.
  • NRC (1985) Nutrient requirements of sheep. Sixth revised edition, National Academy Press., Washington, DC.
  • Sansoucy R (1985) Olive by-products for animal feed. FAO Animal Production and Health, paper: 43, Italy.
  • SPSS (1999) SPSS for windovs, Advanced Statistics Release 10. SPSS Inc., Chicago, USA.
  • Tennant BC, Hornbuckle WE (1989) Gastiointestinal function. Clinical Biochemistry of Domestic Anim., pp. 417-461.
  • Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis BA (1991) Method for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Sci., 74: 3583–3597.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Kenan Çakıcı Bu kişi benim

Mürsel Özdoğan

Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016

Kaynak Göster

APA Çakıcı, K., & Özdoğan, M. (2016). PELETLENMİŞ ZEYTİN KÜSPESİNİN KUZU BESİ PERFORMANSI, KAN PARAMETRELERİ ve BAZI KARKAS KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(2), 57-62. https://doi.org/10.25308/aduziraat.293438
AMA Çakıcı K, Özdoğan M. PELETLENMİŞ ZEYTİN KÜSPESİNİN KUZU BESİ PERFORMANSI, KAN PARAMETRELERİ ve BAZI KARKAS KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ. ADÜ ZİRAAT DERG. Aralık 2016;13(2):57-62. doi:10.25308/aduziraat.293438
Chicago Çakıcı, Kenan, ve Mürsel Özdoğan. “PELETLENMİŞ ZEYTİN KÜSPESİNİN KUZU BESİ PERFORMANSI, KAN PARAMETRELERİ Ve BAZI KARKAS KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13, sy. 2 (Aralık 2016): 57-62. https://doi.org/10.25308/aduziraat.293438.
EndNote Çakıcı K, Özdoğan M (01 Aralık 2016) PELETLENMİŞ ZEYTİN KÜSPESİNİN KUZU BESİ PERFORMANSI, KAN PARAMETRELERİ ve BAZI KARKAS KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13 2 57–62.
IEEE K. Çakıcı ve M. Özdoğan, “PELETLENMİŞ ZEYTİN KÜSPESİNİN KUZU BESİ PERFORMANSI, KAN PARAMETRELERİ ve BAZI KARKAS KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 13, sy. 2, ss. 57–62, 2016, doi: 10.25308/aduziraat.293438.
ISNAD Çakıcı, Kenan - Özdoğan, Mürsel. “PELETLENMİŞ ZEYTİN KÜSPESİNİN KUZU BESİ PERFORMANSI, KAN PARAMETRELERİ Ve BAZI KARKAS KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13/2 (Aralık 2016), 57-62. https://doi.org/10.25308/aduziraat.293438.
JAMA Çakıcı K, Özdoğan M. PELETLENMİŞ ZEYTİN KÜSPESİNİN KUZU BESİ PERFORMANSI, KAN PARAMETRELERİ ve BAZI KARKAS KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2016;13:57–62.
MLA Çakıcı, Kenan ve Mürsel Özdoğan. “PELETLENMİŞ ZEYTİN KÜSPESİNİN KUZU BESİ PERFORMANSI, KAN PARAMETRELERİ Ve BAZI KARKAS KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 13, sy. 2, 2016, ss. 57-62, doi:10.25308/aduziraat.293438.
Vancouver Çakıcı K, Özdoğan M. PELETLENMİŞ ZEYTİN KÜSPESİNİN KUZU BESİ PERFORMANSI, KAN PARAMETRELERİ ve BAZI KARKAS KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2016;13(2):57-62.