Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sulama Suyu Kalitesinin Çileğin (Fragaria x ananassa Duch. Rubygem) Besin Maddesi İçerikleri ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri

Yıl 2018, , 47 - 54, 30.06.2018
https://doi.org/10.25308/aduziraat.352830

Öz

Tarımsal üretimde kullanılan suların tuzluluk, ağır metaller, pH, vb.
kalitesini oluşturan etmenler bakımından sorunlu olması bitkilerde fizyolojik
sorunların, verim ve kalite kayıplarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu
çalışma, sulamada kullanılan suyun kalitesinin Fragaria x ananassa Duch. Rubygem
çeşidine ait bitkilerde besin maddesi içeriği ve meyve kalitesi üzerine
etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada Rubygem çilek çeşidinin
frigo fideleri kullanılmıştır. Bitkiler, 1/3 bahçe toprağı: 1/3 yanmış hayvan gübresi:
1/3 dere kumundan oluşan yetiştirme ortamı içeren plastik kasalar içerisinde
yetiştirilmiştir. Araştırmada sulama suyu olarak, Aydın İli Sultanhisar İlçesi’nde
çilek alanlarının büyük bir bölümünün sulanmasında rol oynayan Nazilli Sağ
Sahil Sulama Birliği kanalından farklı zamanlarda alınan sular kullanılmıştır.
Alınan sularda pH, EC, buharlaştırma kalıntısı, erimiş madde miktarı, geçici
sertlik, toplam sertlik, SAR, K
+, Ca+, Na+, Cl-,
CO
3-2, HCO3-ve B analizleri
yapılmıştır. Suların alındığı döneme göre değişmekle birlikte en düşük pH 7.45,
en yüksek 8.03 olarak saptanmıştır. HCO
3 - içeriği sakıncalı
düzeyde olduğu görülmüştür. Sulamada kullanılan suyun kalitesi zamana bağlı
olarak C
2S1 sınıfından C3S1 sınıfına
değiştiği saptanmıştır. Kullanılan kanal suyunun meyve kalitesini de etkilediği
belirlenmiştir. Kanal suyu ile sulanan bitkilerde bor içeriği kontrol grubu
bitkilerine göre daha yüksek bulunmuştur.

Kaynakça

  • Akın M, Akın G (2007) Suyun Önemi, Türkiye’de Su Potansiyeli, Su Havzaları ve Su Kirliliği. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi 47:105-118.
  • Akman Y, Ketencioğlu O, Kurt L, Düzenli S, Güney K, Kurt F (2004) Çevre Kirliliği (Çevre Biyolojisi). Palme Yayıncılık, Ankara.
  • Aktas H, Abak K, Öztürk L, Cakmak İ (2006) Effect of Zinc Supply on Growth and Shoot Concentrations of Sodium and Potassium in Pepper Plants under Salinity Stress. Turkish Journal of Agriculture And Forestry 30:407–412.
  • Anonim (2018a) Devlet Meteoroloji İşleri Bölge Müdürlüğü Kayıtları, Aydın.
  • Anonim (2018b) Devlet Meteoroloji İşleri Bölge Müdürlüğü, www.mgm.gov.tr Erişim tarihi: 18.05.2018
  • Ashraf M (2004) Some Important Physiological Selection Criteria for Salt Tolerans in Plants. Flora 199:361-376.
  • Aydın G, Seferoğlu S (1999) Aydın Yöresinde Kullanılan Bazı Sulama Sularının Bor Konsantrasyonlarının Bitki Beslemesi ve Toprak Kirliliği Açısından İncelenmesi. Proje No: TOGTAG-1767, Aydın.
  • Ayyıldız M (1990) Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları: 1196 Ankara.
  • Bañón S, Miralles J, Ochoa J, Sánchez-Blanco MJ (2012) The Effect of Salinity and High Boron on Growth,Photosynthetic Activity and Mineral Contents of Two Ornamental Shrubs. Horticultural Science (Prague) 39:188–194.
  • Burak S, Duranyıldız İ, Yetiş Ü (1997) Ulusal Çevre Eylem Planı: Su Kaynaklarının Yönetimi. Odak Noktası Kuruluş: Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü.
  • Crohn DM, Bianchi ML (2008) Research Priorities for Coordinating Management of Food Safety and Water Quality. Journal of Environmental Quality 37:1411-1418.
  • D’Anna F, Incalcaterra G, Moncada A, Miceli A (2003) Effect of Different Electrical Conductivity Levels on Strawberry Grown in Soilless Culture. Acta Horticultural 609:355-360.
  • Daşgan HY, Koç S (2009) Evaluation of Salt Tolerance in Common Bean Genotypes by Ion Regulation and Searching for Screening Parameters. Journal of Food, Agriculture Environment 7:363-372.
  • Delibacak S, Elmacı OL, Seçer M, Bodur, A (2002) Fertility Status, Trace Elements and Heavy Metal Pollution of Agricultural Land Irrigated from the Gediz River. International Journal of Water 2:184-195.
  • Ekmekçi E, Apan M, Kara T (2005) Tuzluluğun Bitki Gelişimine Etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20:118-125.
  • Grieve CM, Possa JA, Grattanb SR, Suareza DL, Smithb TE (2010) The Combined Effects of Salinity and Excess Boron on Mineral İon. Relations in Broccoli. Scientia Horticulturae 125:179–187.
  • Jawahar P, Ringler C (2009) Water Quality and Food Safety: A Review and Discussion of Risks. Water Policy 11:680-695.
  • Kaçan E İ, Ülkü G (2013) Gümüşçay ve Çürüksu Çayları’nın Denizli Sınırları İçinde Büyük Menderes Nehri’ne Verdiği Kirlilik Yüklerinin Saptanması. Ekoloji 22:24-34
  • Kacar B, Kamkat V, Öztürk Ş (2002) Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Kadayıfçı A, Tüylü Gİ, Uçar Y (2004) Sulama Suyu Tuzluluğunun Soğan Bitkisinin Yumru Verimi, Bitki Su Tüketimi ve Toprak Profili Üzerine Etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi 10:45-49.
  • Kepenek K, Koyuncu F (2002) Studies on The Salt Tolerance of Some Strawberry Cultivars under Glasshouse. Acta Horticulturae, 57: 297-305.
  • Keutgen A, Keutgen N (2003) Influence of NaCl Salinity Stres on Fruit Quality in Strawberry. Acta Horticulturae 609:155-157.
  • Kurunç A, Çekiç C (2005) Response of Three Strawberry Cultivars (Fragaria × Ananassa Duch.) to Different Salinity Levels in İrrigation Water. Horticultural Science (Prague) 32:50–55.
  • Mittler R (2002) Oxidative Stress, Antioxidants and Stress Tolerance Trends. Plants Science 7:405-410.
  • Özbay O, Ziya M, Göksu L, Alp MT, Sungur MA (2013) Berdan Çayı (Tarsus - Mersin) Sedimentinde Ağır Metal Düzeylerinin Araştırılması. Ekoloji 22:68-74.
  • Öztürk S, Seferoğlu S (2010) Aydın’da Yoğun Sulu Tarım Yapılan Alanlardaki Yeraltısularının Kirlilik Durumu. I. Ulusal Toprak ve Su Kaynakları Kongresi, 1-4 Haziran 2010, Eskişehir 106-116.
  • Saied AS, Keutgen AJ, Noga G (2005) The Influence of NaCl Salinity on Growth, Yield and Fruit Quality of Strawberry Cvs. ‘Elsanta’ and ‘Korona’. Science Horticulturae 10: 289-303.
  • Sekmen AH, Demiral T, Tosun N, Türküsay H, Türkan İ (2005) Tuz Stresi Uygulanan Domates Bitkilerinin Bazı Fizyolojik Özellikleri ve Toplam Protein Miktarı Üzerine Bitki Aktivatörünün Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42:85-95.
  • Süyüm K (2011) Karpuz Genetik Kaynaklarının Tuzluluk ve Kuraklığa Tolerans Seviyelerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Şahin Dönmez M, Ceylan M, Konuk M (2011) Dokuz Sele Çayı’na (Ulubey-Uşak) Bırakılan Sanayi Atıklarının Bazı Kültür Bitkilerinin Çimlenme ve Büyümeleri Üzerine Etkileri. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 4:157-163.
  • Taiz L, Zeiger E (2008) Plant Physiology. The Benjamin/Cummings Publishing Company, Inc. California.
  • Thorne DW, Peterson HB (1954) Irrigated Soils. Their Fertility and Management. Blakiston Comp. Inc. Toronto.
  • Tuncay Ö (1994). Su kalitesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. No: 512.
  • Turhan E, Eriş A (2006) Growth and Stomatal Behaviour of Two Strawberry Cultivars under Long-Term Salinity Stress. Turkish Journal of Agricultural and Foresty 31:55-61.
  • Üzal Ö, Yıldız K (2014) Bazı Çilek (Fragaria x ananassa L.) Çeşitlerinin Tuz Stresine Tepkileri. YüzüncüYıl Üniversitesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 24:159-167.
  • Yakıt S, Tuna AL (2006) Tuz Stresi Altındaki Mısır Bitkisinde (Zea Mays L.) Stres Parametreleri Üzerine Ca, Mg ve K’nın Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Muğla Üniversitesi, Muğla.
  • Yaşar F (2003) Tuz Stresi Altındaki Patlıcan Genotiplerinde Bazı Antioksidant Enzim Aktivitelerinin in vitro ve in vivo Olarak İncelenmesi. Doktora Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van.
  • Yıldırım S, Algan M, Alkaranlı TF (2004) “Yeraltı Sulamaları”. I. Yeraltı Suları Ulusal Sempozyumu, 23-24 Aralık 2004, Konya, 3-8.
  • Yılmaz H (2009) Çilek. Hasat Yayınları, İstanbul.
  • Yurtseven E, Baran HY (2000) Sulama Suyu Tuzluluğu ve Su Miktarlarının Brokkolide (Brassica oleracea botrytis) Verim ve Mineral Madde İçeriğine Etkisi. Turkish Journal of Agricultural and Foresty. 24:185–190.
  • Zeng I, Poss J, Wilson C, Draz ASE, Grieve CM (2003) Evaluation of Salt Tolerance in Rice Genotypes by Physiological Characters.Euphytica, 129:281–292.

The Effects of Irrigation Water Quality on Nutrients Concentrations and Some Fruit Quality Properties of Strawberry (Fragaria x ananassa Duch. Rubygem)

Yıl 2018, , 47 - 54, 30.06.2018
https://doi.org/10.25308/aduziraat.352830

Öz

The problematic factors such as salinity, heavy metals, pH, etc
effecting quality factors of waters used in agricultural production cause
physiological problems, yield losses and quality to occur in plants. This study
was carried out in order to examine the quality of the water used in the
irrigation on the nutrient content and fruit quality of the plants that belong
to Rubygem strawberry variety. In the study, frigo seedlings of Rubygem
strawberry variety plants were used. The plants were grown in plastics boxes
containing 1/3 soil: 1/3 organic manure: 1/3 sand. As the irrigation water in
the study, water samples taken from the Nazilli Sağ Sahil Irrigation
Association in different times that played a role in watering a large part of
the strawberry fields in Sultanhisar District of Aydın were used. In water
samples taken, the analyzes of pH, EC, temporary hardness, total hardness, SAR,
K
+, Ca+, Na+, Cl-, CO3-2,
HCO
3- and B were performed. The lowest pH value was found
to be 7.45 and the highest pH value was 8.03 in water samples, though varied
according to time it was taken. The content of HCO
3- was
determined to be damaging. It was detected that the quality of the water used
in the irrigation has changed from C
2S1 class to C3S1
class depending on the time. It was determined that the canal water used
affected fruit quality. It was found that the boron content of the plants irrigated
with canal water was higher than that of control plants.

Kaynakça

  • Akın M, Akın G (2007) Suyun Önemi, Türkiye’de Su Potansiyeli, Su Havzaları ve Su Kirliliği. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi 47:105-118.
  • Akman Y, Ketencioğlu O, Kurt L, Düzenli S, Güney K, Kurt F (2004) Çevre Kirliliği (Çevre Biyolojisi). Palme Yayıncılık, Ankara.
  • Aktas H, Abak K, Öztürk L, Cakmak İ (2006) Effect of Zinc Supply on Growth and Shoot Concentrations of Sodium and Potassium in Pepper Plants under Salinity Stress. Turkish Journal of Agriculture And Forestry 30:407–412.
  • Anonim (2018a) Devlet Meteoroloji İşleri Bölge Müdürlüğü Kayıtları, Aydın.
  • Anonim (2018b) Devlet Meteoroloji İşleri Bölge Müdürlüğü, www.mgm.gov.tr Erişim tarihi: 18.05.2018
  • Ashraf M (2004) Some Important Physiological Selection Criteria for Salt Tolerans in Plants. Flora 199:361-376.
  • Aydın G, Seferoğlu S (1999) Aydın Yöresinde Kullanılan Bazı Sulama Sularının Bor Konsantrasyonlarının Bitki Beslemesi ve Toprak Kirliliği Açısından İncelenmesi. Proje No: TOGTAG-1767, Aydın.
  • Ayyıldız M (1990) Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları: 1196 Ankara.
  • Bañón S, Miralles J, Ochoa J, Sánchez-Blanco MJ (2012) The Effect of Salinity and High Boron on Growth,Photosynthetic Activity and Mineral Contents of Two Ornamental Shrubs. Horticultural Science (Prague) 39:188–194.
  • Burak S, Duranyıldız İ, Yetiş Ü (1997) Ulusal Çevre Eylem Planı: Su Kaynaklarının Yönetimi. Odak Noktası Kuruluş: Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü.
  • Crohn DM, Bianchi ML (2008) Research Priorities for Coordinating Management of Food Safety and Water Quality. Journal of Environmental Quality 37:1411-1418.
  • D’Anna F, Incalcaterra G, Moncada A, Miceli A (2003) Effect of Different Electrical Conductivity Levels on Strawberry Grown in Soilless Culture. Acta Horticultural 609:355-360.
  • Daşgan HY, Koç S (2009) Evaluation of Salt Tolerance in Common Bean Genotypes by Ion Regulation and Searching for Screening Parameters. Journal of Food, Agriculture Environment 7:363-372.
  • Delibacak S, Elmacı OL, Seçer M, Bodur, A (2002) Fertility Status, Trace Elements and Heavy Metal Pollution of Agricultural Land Irrigated from the Gediz River. International Journal of Water 2:184-195.
  • Ekmekçi E, Apan M, Kara T (2005) Tuzluluğun Bitki Gelişimine Etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20:118-125.
  • Grieve CM, Possa JA, Grattanb SR, Suareza DL, Smithb TE (2010) The Combined Effects of Salinity and Excess Boron on Mineral İon. Relations in Broccoli. Scientia Horticulturae 125:179–187.
  • Jawahar P, Ringler C (2009) Water Quality and Food Safety: A Review and Discussion of Risks. Water Policy 11:680-695.
  • Kaçan E İ, Ülkü G (2013) Gümüşçay ve Çürüksu Çayları’nın Denizli Sınırları İçinde Büyük Menderes Nehri’ne Verdiği Kirlilik Yüklerinin Saptanması. Ekoloji 22:24-34
  • Kacar B, Kamkat V, Öztürk Ş (2002) Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Kadayıfçı A, Tüylü Gİ, Uçar Y (2004) Sulama Suyu Tuzluluğunun Soğan Bitkisinin Yumru Verimi, Bitki Su Tüketimi ve Toprak Profili Üzerine Etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi 10:45-49.
  • Kepenek K, Koyuncu F (2002) Studies on The Salt Tolerance of Some Strawberry Cultivars under Glasshouse. Acta Horticulturae, 57: 297-305.
  • Keutgen A, Keutgen N (2003) Influence of NaCl Salinity Stres on Fruit Quality in Strawberry. Acta Horticulturae 609:155-157.
  • Kurunç A, Çekiç C (2005) Response of Three Strawberry Cultivars (Fragaria × Ananassa Duch.) to Different Salinity Levels in İrrigation Water. Horticultural Science (Prague) 32:50–55.
  • Mittler R (2002) Oxidative Stress, Antioxidants and Stress Tolerance Trends. Plants Science 7:405-410.
  • Özbay O, Ziya M, Göksu L, Alp MT, Sungur MA (2013) Berdan Çayı (Tarsus - Mersin) Sedimentinde Ağır Metal Düzeylerinin Araştırılması. Ekoloji 22:68-74.
  • Öztürk S, Seferoğlu S (2010) Aydın’da Yoğun Sulu Tarım Yapılan Alanlardaki Yeraltısularının Kirlilik Durumu. I. Ulusal Toprak ve Su Kaynakları Kongresi, 1-4 Haziran 2010, Eskişehir 106-116.
  • Saied AS, Keutgen AJ, Noga G (2005) The Influence of NaCl Salinity on Growth, Yield and Fruit Quality of Strawberry Cvs. ‘Elsanta’ and ‘Korona’. Science Horticulturae 10: 289-303.
  • Sekmen AH, Demiral T, Tosun N, Türküsay H, Türkan İ (2005) Tuz Stresi Uygulanan Domates Bitkilerinin Bazı Fizyolojik Özellikleri ve Toplam Protein Miktarı Üzerine Bitki Aktivatörünün Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42:85-95.
  • Süyüm K (2011) Karpuz Genetik Kaynaklarının Tuzluluk ve Kuraklığa Tolerans Seviyelerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Şahin Dönmez M, Ceylan M, Konuk M (2011) Dokuz Sele Çayı’na (Ulubey-Uşak) Bırakılan Sanayi Atıklarının Bazı Kültür Bitkilerinin Çimlenme ve Büyümeleri Üzerine Etkileri. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 4:157-163.
  • Taiz L, Zeiger E (2008) Plant Physiology. The Benjamin/Cummings Publishing Company, Inc. California.
  • Thorne DW, Peterson HB (1954) Irrigated Soils. Their Fertility and Management. Blakiston Comp. Inc. Toronto.
  • Tuncay Ö (1994). Su kalitesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. No: 512.
  • Turhan E, Eriş A (2006) Growth and Stomatal Behaviour of Two Strawberry Cultivars under Long-Term Salinity Stress. Turkish Journal of Agricultural and Foresty 31:55-61.
  • Üzal Ö, Yıldız K (2014) Bazı Çilek (Fragaria x ananassa L.) Çeşitlerinin Tuz Stresine Tepkileri. YüzüncüYıl Üniversitesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 24:159-167.
  • Yakıt S, Tuna AL (2006) Tuz Stresi Altındaki Mısır Bitkisinde (Zea Mays L.) Stres Parametreleri Üzerine Ca, Mg ve K’nın Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Muğla Üniversitesi, Muğla.
  • Yaşar F (2003) Tuz Stresi Altındaki Patlıcan Genotiplerinde Bazı Antioksidant Enzim Aktivitelerinin in vitro ve in vivo Olarak İncelenmesi. Doktora Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van.
  • Yıldırım S, Algan M, Alkaranlı TF (2004) “Yeraltı Sulamaları”. I. Yeraltı Suları Ulusal Sempozyumu, 23-24 Aralık 2004, Konya, 3-8.
  • Yılmaz H (2009) Çilek. Hasat Yayınları, İstanbul.
  • Yurtseven E, Baran HY (2000) Sulama Suyu Tuzluluğu ve Su Miktarlarının Brokkolide (Brassica oleracea botrytis) Verim ve Mineral Madde İçeriğine Etkisi. Turkish Journal of Agricultural and Foresty. 24:185–190.
  • Zeng I, Poss J, Wilson C, Draz ASE, Grieve CM (2003) Evaluation of Salt Tolerance in Rice Genotypes by Physiological Characters.Euphytica, 129:281–292.
Toplam 41 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Şebnem Nalan Akaroğlu 0000-0002-5059-0518

Saime Seferoğlu 0000-0003-3550-5562

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

APA Akaroğlu, Ş. N., & Seferoğlu, S. (2018). Sulama Suyu Kalitesinin Çileğin (Fragaria x ananassa Duch. Rubygem) Besin Maddesi İçerikleri ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(1), 47-54. https://doi.org/10.25308/aduziraat.352830
AMA Akaroğlu ŞN, Seferoğlu S. Sulama Suyu Kalitesinin Çileğin (Fragaria x ananassa Duch. Rubygem) Besin Maddesi İçerikleri ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. ADÜ ZİRAAT DERG. Haziran 2018;15(1):47-54. doi:10.25308/aduziraat.352830
Chicago Akaroğlu, Şebnem Nalan, ve Saime Seferoğlu. “Sulama Suyu Kalitesinin Çileğin (Fragaria X Ananassa Duch. Rubygem) Besin Maddesi İçerikleri Ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15, sy. 1 (Haziran 2018): 47-54. https://doi.org/10.25308/aduziraat.352830.
EndNote Akaroğlu ŞN, Seferoğlu S (01 Haziran 2018) Sulama Suyu Kalitesinin Çileğin (Fragaria x ananassa Duch. Rubygem) Besin Maddesi İçerikleri ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15 1 47–54.
IEEE Ş. N. Akaroğlu ve S. Seferoğlu, “Sulama Suyu Kalitesinin Çileğin (Fragaria x ananassa Duch. Rubygem) Besin Maddesi İçerikleri ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 15, sy. 1, ss. 47–54, 2018, doi: 10.25308/aduziraat.352830.
ISNAD Akaroğlu, Şebnem Nalan - Seferoğlu, Saime. “Sulama Suyu Kalitesinin Çileğin (Fragaria X Ananassa Duch. Rubygem) Besin Maddesi İçerikleri Ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15/1 (Haziran 2018), 47-54. https://doi.org/10.25308/aduziraat.352830.
JAMA Akaroğlu ŞN, Seferoğlu S. Sulama Suyu Kalitesinin Çileğin (Fragaria x ananassa Duch. Rubygem) Besin Maddesi İçerikleri ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. ADÜ ZİRAAT DERG. 2018;15:47–54.
MLA Akaroğlu, Şebnem Nalan ve Saime Seferoğlu. “Sulama Suyu Kalitesinin Çileğin (Fragaria X Ananassa Duch. Rubygem) Besin Maddesi İçerikleri Ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 1, 2018, ss. 47-54, doi:10.25308/aduziraat.352830.
Vancouver Akaroğlu ŞN, Seferoğlu S. Sulama Suyu Kalitesinin Çileğin (Fragaria x ananassa Duch. Rubygem) Besin Maddesi İçerikleri ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. ADÜ ZİRAAT DERG. 2018;15(1):47-54.