Bu çalışma, Gökova Körfezi’ni besleyen
kaynaklardan birisi olan Kadın Azmağı’nda gerçekleştirilmiştir. Haziran
2012-Mayıs 2013 tarihleri arasında Kadın Azmağı’nın stratejik noktalarından
seçilmiş 5 istasyondan alınan su numunelerinde bazı fiziko-kimyasal parametre
analizleri Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler
Bölümü Laboratuvarı’nda yapılmıştır. Yapılan su analizleri çalışmasında; su
sıcaklığı (14.71-23.12⁰C), pH (6.70-8.10), elektriksel iletkenlik (3867-46779
µScm-1), tuzluluk (%o3.00-30.90), çözünmüş oksijen (6.14-8.72 mgl-1),
klorofil-a (0.0085-0.0098 mgl-1 ), BOİ5 (0.68-2.52 mgl-1),
nitrat azotu (2.03-5.03 mgl-1), amonyum azotu (0.11-1.03 mgl-1) ve orto-fosfat (0.04-0.28 mgl-1)
olarak ölçülmüştür. Sonuç olarak, mevsimsel bazda Kadın Azmağı’nı kirleten en
önemli çevresel faktörlerin turizm ve tarımsal faaliyetler, Azmak boyunca
faaliyet gösteren restaurantlar,ikincil olarak konutlar, apartlar, atık sular
ve günlük tur tekneleri olarak ortaya konmuştur. Aynı zamanda elde edilen bu
fiziko-kimyasal analiz verileri “Kıta İçi Su Kaynakları Kontrolü Yönetmeliği’ne
göre de değerlendirilmiştir.
Gökova Körfezi Kadın Azmağı su kalitesi fiziko-kimyasal parametreler çevresel faktörler
Gökova Bay Kadın Azmağı Creek water quality physico-chemical parameters environmental factors
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |