Bu araştırma, bazı ekmeklik buğday çeşit ve hatları ile yerel çeşitlerin kalite parametrelerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 17 ileri kademe ekmeklik buğday hattı, 8 adet yazlık karakterli tescilli çeşit ve 5 adet yerel çeşit materyal olarak kullanılmıştır. Çalışmada yer alan genotiplere ait Protein Oranı (%), Zeleny SDS (ml) ve Farinograf değerleri incelenmiştir. Yapılan çalışma ile genotiplerin ayrıntılı kalite potansiyelleri ortaya konularak karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Elde edilen sonuçlar özetlendiğinde, protein oranları %9.1-14.6, Zeleny sedimantasyon değerleri 14-50 ml, arasında değişim göstermiştir. Ayrıca genotiplerin farinograf analizi ile hamur yoğurma özellikleri belirlenmiştir. Farinograf cihazı ile yapılan ölçümlerin bir sonucu olan Farinograf Kalite Numarası (FQN) 22 mm ile > 200 mm arasında değer göstermiştir.
Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimine
ZRF-19002
Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimine ZRF-19002 no’lu proje kapsamında yaptıkları desteklerden dolayı teşekkür ederiz. Analizler Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü kalite ve teknoloji laboratuvarında yapılmıştır. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.
This study was conducted in order to determine the quality parameters of some bread wheat varieties, lines and landraces. 17 advenced bread wheat lines, 8 registered spring varieties and 5 landraces were used as material. Moisture of genotype, protein content, Zeleny SDS and farinograph values were examined. The study aimed to compare the genotypes with detailed quality potentials.
When the result were summarized, protein content, Zeleny SDS of genotypes ranged between ,9.1-14.6%, 14-50 ml, respectively. Inaddition, the reological properties of the dough were determined by farinograph and analyses. The Farinograph Quality Number (FQN), which is a result of measurements with the Farinograph device, ranged from 22 mm to> 200 mm.
ZRF-19002
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | ZRF-19002 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |