BibTex RIS Kaynak Göster

Characterization of the Yamalak Sarısı Domestic Olive Cultivar Grown in Aydın Province

Yıl 2006, Cilt: 3 Sayı: 2, 69 - 76, 01.06.2006

Öz

This study has been carried out in Yamalak town of Aydın province on “Yamalak Sarısı” cultivar growing
extensively in the region in the years of 2004 and 2005. The aim of the study was to characterize this cultivar
which is not included in the standart olive cultivars of Turkiye but is still spreading continuously in Aydın and in
some towns of Denizli provinces. With this aim, it has been investigated the identity information, morphological
and physiological characteristics of the cultivar according to “World Catalogue of Olive Varieties 2000” prepared
by International olive oil council that is used by the other olive growing countries. In conclusion, Yamalak Sarısı
have been determined as a cultivar suitable to green table olive processing with its bigger fruits than most of the
standart cultivars and high yield capacity

Kaynakça

  • Aydın, R., Yüncüler, O., 1983. İçel Bölgesinin Önemli Zeytin Çeşitleri Üzerinde Pomolojik Yayın No:48. Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi. Erdemli/İçel Çalışmalar.
  • Battaglini, M., 1972. Consideration tecniques sur certains criters concernant la mis en place d' une barque de cultivars d' olivier IOI N=58-59
  • Canözer,Ö., 1991. Standart Zeytin Çeşitleri Kataloğu. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı MeslekiYayınlar, Seri:16
  • Canözer, Ö., Özahçı, E., 1991. Zeytin Çeşitlerinin Belli Hormon Konsantrasyonunda Köklenme Nispetlerinin Tespiti. Sonuç Raporu. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, İzmir.
  • Çavuşoğlu, A., 1980. Ege Bölgesinin Belli Başlı Yerli ve Yabancı Zeytin Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri Üzerinde Araştırmalar. Sonuç Raporu. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, İzmir
  • Çavuşoğlu, A., 1980. Ege Bölgesinin Önemli Zeytin Çeşitlerinin Döllenme Biyolojisi Üzerinde Araştırmalar. Sonuç Raporu. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, İzmir
  • Erten. L., 2004. Bazı Zeytin Çeşit ve Anaçlarının Vertıcillium Solgunluğuna (verticillium dahliae Kleb.) Duyarlılıklarının Belirlenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi. İzmir
  • Fanizza, G., 1982. Genetic variability and fruit character associations in table olives (Olea europaea), ıstitute di miglicramente genetic piante agrarie Universita di Bari. Bari.
  • Gökçe, Ö., Tunalıoğlu, R., 2000. Ege Bölgesinde optimal zeytin yayılış alanlarının tespitine yönelik bir araştırma. Türkiye 1. Zeytincilik Sempozyumu, s: 55- 63. 6-9 Haziran 2000. Bursa
  • Marc, C., 1963. Les varietes d' olive de Table en France, en Italie et en Tunisie. Cito III. Ec/com.10
  • Oktar, A., 1988. Önemli zeytin çeşitlerinin yağ miktarı ve yağ özellikleri üzerine araştırmalar. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü. Sonuç raporu.Yayın no: 47 s: 1-37 İzmir
  • Rallo, L., 1995. Selection and Breeding of Olive in Spain. Olivae No:59,p: 46-53.
  • Salman,A., Tekin, M.A., Bağrıyanık, E.N., Ercan, M., 1983. Antalya ve çevresinde yetiştirilmekte olan bazı zeytin çeşitlerinin morfolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi üzerinde araştırmalar (Sonuç Raporu). NarenciyeAraştırma Enstitüsü.Antalya
  • Uygur, Ç.E., 1966. Fırat Vadisi Zeytin Çeşitleri. Zeytin Dergisi. Cilt:3, Sayı:24, Sayfa:155-159 E.Ü. Matbaası, İzmir. Geliş Tarihi Kabul Tarihi : 15.03.2007

AYDIN İLİNDE YETİŞTİRİLEN YAMALAK SARISI MAHALLİ ZEYTİN ÇEŞİDİNİN FENOTİPİK ÖZELLİKLERİNİN TANIMLANMASI

Yıl 2006, Cilt: 3 Sayı: 2, 69 - 76, 01.06.2006

Öz

Bu çalışma, 2004-2005 yıllarında Aydın İli Kuyucak İlçesi Yamalak beldesinde, yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan Yamalak Sarısı zeytin çeşidi üzerinde yürütülmüştür. Çalışma ile standart zeytin çeşitlerimiz arasında yer almayan, ancak Aydın ve Denizli'nin bazı ilçelerinde artan bir biçimde yayılım gösteren Yamalak Sarısı zeytin çeşidinin tanımlanması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda çeşidin kimlik bilgileri, morfolojik ve fizyolojik özellikleri, uluslararası zeytinyağı konseyi tarafından hazırlanan ve diğer zeytinci ülkeler tarafından da kullanılan “World Catalogue of Olive Varieties, 2000” e göre incelenmiştir. Çalışma sonunda, çeşidin irilik açısından standart zeytin çeşitlerimizin bir çoğundan daha iri, ağaç başına verim düzeyi yüksek, yeşil sofralık olarak değerlendirilmeye uygun bir çeşit olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Aydın, R., Yüncüler, O., 1983. İçel Bölgesinin Önemli Zeytin Çeşitleri Üzerinde Pomolojik Yayın No:48. Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi. Erdemli/İçel Çalışmalar.
  • Battaglini, M., 1972. Consideration tecniques sur certains criters concernant la mis en place d' une barque de cultivars d' olivier IOI N=58-59
  • Canözer,Ö., 1991. Standart Zeytin Çeşitleri Kataloğu. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı MeslekiYayınlar, Seri:16
  • Canözer, Ö., Özahçı, E., 1991. Zeytin Çeşitlerinin Belli Hormon Konsantrasyonunda Köklenme Nispetlerinin Tespiti. Sonuç Raporu. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, İzmir.
  • Çavuşoğlu, A., 1980. Ege Bölgesinin Belli Başlı Yerli ve Yabancı Zeytin Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri Üzerinde Araştırmalar. Sonuç Raporu. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, İzmir
  • Çavuşoğlu, A., 1980. Ege Bölgesinin Önemli Zeytin Çeşitlerinin Döllenme Biyolojisi Üzerinde Araştırmalar. Sonuç Raporu. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, İzmir
  • Erten. L., 2004. Bazı Zeytin Çeşit ve Anaçlarının Vertıcillium Solgunluğuna (verticillium dahliae Kleb.) Duyarlılıklarının Belirlenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi. İzmir
  • Fanizza, G., 1982. Genetic variability and fruit character associations in table olives (Olea europaea), ıstitute di miglicramente genetic piante agrarie Universita di Bari. Bari.
  • Gökçe, Ö., Tunalıoğlu, R., 2000. Ege Bölgesinde optimal zeytin yayılış alanlarının tespitine yönelik bir araştırma. Türkiye 1. Zeytincilik Sempozyumu, s: 55- 63. 6-9 Haziran 2000. Bursa
  • Marc, C., 1963. Les varietes d' olive de Table en France, en Italie et en Tunisie. Cito III. Ec/com.10
  • Oktar, A., 1988. Önemli zeytin çeşitlerinin yağ miktarı ve yağ özellikleri üzerine araştırmalar. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü. Sonuç raporu.Yayın no: 47 s: 1-37 İzmir
  • Rallo, L., 1995. Selection and Breeding of Olive in Spain. Olivae No:59,p: 46-53.
  • Salman,A., Tekin, M.A., Bağrıyanık, E.N., Ercan, M., 1983. Antalya ve çevresinde yetiştirilmekte olan bazı zeytin çeşitlerinin morfolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi üzerinde araştırmalar (Sonuç Raporu). NarenciyeAraştırma Enstitüsü.Antalya
  • Uygur, Ç.E., 1966. Fırat Vadisi Zeytin Çeşitleri. Zeytin Dergisi. Cilt:3, Sayı:24, Sayfa:155-159 E.Ü. Matbaası, İzmir. Geliş Tarihi Kabul Tarihi : 15.03.2007
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA55ZY56AF
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hülya Kaya

F. Ekmel Tekintaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kaya, H., & Tekintaş, F. E. (2006). AYDIN İLİNDE YETİŞTİRİLEN YAMALAK SARISI MAHALLİ ZEYTİN ÇEŞİDİNİN FENOTİPİK ÖZELLİKLERİNİN TANIMLANMASI. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2), 69-76.
AMA Kaya H, Tekintaş FE. AYDIN İLİNDE YETİŞTİRİLEN YAMALAK SARISI MAHALLİ ZEYTİN ÇEŞİDİNİN FENOTİPİK ÖZELLİKLERİNİN TANIMLANMASI. ADÜ ZİRAAT DERG. Aralık 2006;3(2):69-76.
Chicago Kaya, Hülya, ve F. Ekmel Tekintaş. “AYDIN İLİNDE YETİŞTİRİLEN YAMALAK SARISI MAHALLİ ZEYTİN ÇEŞİDİNİN FENOTİPİK ÖZELLİKLERİNİN TANIMLANMASI”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3, sy. 2 (Aralık 2006): 69-76.
EndNote Kaya H, Tekintaş FE (01 Aralık 2006) AYDIN İLİNDE YETİŞTİRİLEN YAMALAK SARISI MAHALLİ ZEYTİN ÇEŞİDİNİN FENOTİPİK ÖZELLİKLERİNİN TANIMLANMASI. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3 2 69–76.
IEEE H. Kaya ve F. E. Tekintaş, “AYDIN İLİNDE YETİŞTİRİLEN YAMALAK SARISI MAHALLİ ZEYTİN ÇEŞİDİNİN FENOTİPİK ÖZELLİKLERİNİN TANIMLANMASI”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 3, sy. 2, ss. 69–76, 2006.
ISNAD Kaya, Hülya - Tekintaş, F. Ekmel. “AYDIN İLİNDE YETİŞTİRİLEN YAMALAK SARISI MAHALLİ ZEYTİN ÇEŞİDİNİN FENOTİPİK ÖZELLİKLERİNİN TANIMLANMASI”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3/2 (Aralık 2006), 69-76.
JAMA Kaya H, Tekintaş FE. AYDIN İLİNDE YETİŞTİRİLEN YAMALAK SARISI MAHALLİ ZEYTİN ÇEŞİDİNİN FENOTİPİK ÖZELLİKLERİNİN TANIMLANMASI. ADÜ ZİRAAT DERG. 2006;3:69–76.
MLA Kaya, Hülya ve F. Ekmel Tekintaş. “AYDIN İLİNDE YETİŞTİRİLEN YAMALAK SARISI MAHALLİ ZEYTİN ÇEŞİDİNİN FENOTİPİK ÖZELLİKLERİNİN TANIMLANMASI”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 3, sy. 2, 2006, ss. 69-76.
Vancouver Kaya H, Tekintaş FE. AYDIN İLİNDE YETİŞTİRİLEN YAMALAK SARISI MAHALLİ ZEYTİN ÇEŞİDİNİN FENOTİPİK ÖZELLİKLERİNİN TANIMLANMASI. ADÜ ZİRAAT DERG. 2006;3(2):69-76.