Bu çalışmada, Siyah–Alaca (SA), Esmer (ES) ve Simmental (SIM) tosunların besi performansı, karkas ve et kalitesi belirlenmiştir. Bu amaçla, ilk grupta 10 SA ve 8 ES ve ikinci grupta 7 SA ve 10 SIM tosun kullanılmıştır. SA ve ES’nin bulunduğu ilk grupta sırasıyla; besi sonu ağırlığı (BSA) 549.20±16.87 ve 512.62±16.86 kg, günlük canlı ağırlık artışı (GCAA) 1.34±0.05 ve 1.35±0.06 kg, karkas randımanı (KR) %52.51±0.59 ve 54.40±0.66, sıcak karkas ağırlığı (SKA) 279.44±3.28 ve 289.40±3.69 kg, göz kası alanı (GKA) 66.82±2.83 ve 82.76±3.17 cm2, sırt yağı kalınlığı (SYK) 0.23±0.03 ve 0.29±0.03 cm, pH24 5.92±0.02 ve 5.94±0.02, pişirme kaybı (PK) %25.10±1.77 ve 25.87±1.98 ve kesme kuvveti (KK) 40.21±7.64 ve 53.54±8.55 N olarak tespit edilmiştir. Diğer yandan, SA ve SIM’in bulunduğu ikinci grupta ise sırasıyla; BSA 579.14±16.60 ve 562.00±13.88 kg, GCAA 1.57±0.05 ve 1.62±0.04 kg, KR %53.47±0.72 ve 54.29±0.60, SKA 304.36±4.14 ve 309.25±3.45 kg, GKA 69.50±4.10 ve 76.50±3.43 cm2, SYK 0.49±0.08 ve 0.36±0.07 cm, pH24 5.74±0.04 ve 5.77±0.04, PK %26.63±1.10 ve 27.09±0.92, ve KK 40.89±4.56 ve 60.67±3.81 N olarak bulunmuştur. Aynı çevre ve besleme şartlar altında, SA ırkı tosunların besi performansı ES ve SIM ırkı ile benzer, ama KR ve GKA ES’den yüksektir. SIM ırkının ise eti SA’dan daha sert bulunmuştur.
karkas randımanı soğuk karkas ağırlığı göz kası alanı günlük canlı ağırlık artışı kesme kuvveti
In this study, the fattening performance, carcass characteristics and beef quality of Holstein–Friesian (HF), Brown Swiss (BS) and Simmental (SIM) bulls were determined. For this aim, 10 HF and 8 BS in the first and 7 HF and 10 SIM in the second group were used. The values of HF and BS bulls in the first group were determined 549.20±16.87 and 512.62±16.86 kg for final weight (FW), 1.34±0.05 and 1.35±0.06 kg for average daily gain (ADG), 52.51±0.59 and 54.40±0.66% for dressing percentage (DP), 279.44±3.28 and 289.40±3.69 kg for hot carcass weight (HCW), 66.82±2.83 and 82.76±3.17 cm2 for rib eye area (REA), 0.23±0.03 and 0.29±0.03 cm for subcutaneous fat thickness (SFT), 5.92±0.02 and 5.94±0.02 for pH24, 25.10±1.77 and 25.87±1.98% for cooking loss (CL) and 40.21±7.64 and 53.54±8.55 N for shear force (SF). On the other hand, the averages of HF and SIM bulls in the second group were found 579.14±16.60 and 562.00±13.88 kg for FW, 1.57±0.05 and 1.62±0.04 kg for ADG, 53.47±0.72 and 54.29±0.60% for DP, 304.36±4.14 and 309.25±3.45 kg for HCW, 69.50±4.10 and 76.50±3.43 cm2 for REA, 0.49±0.08 and 0.36±0.07 cm for SFT, 5.74±0.04 and 5.77±0.04 for pH24, 26.63±1.10 and 27.09±0.92% for CL and 40.89±4.56 and 60.67±3.81 N for SF. Under the same managerial and nutritional conditions, fattening performance of HF was similar to BS and SIM breeds, but DP and REA of BS were higher, and beef from SIM was firmer that those of HF.
dressing percentage cold carcass weight rib eye area average daily gain shear force
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 14 Sayı: 1 |