Aim of this review is introduce to grass pea and
bitter vetch as promising crops in terms of food safety under the threat of
global climatic change. Climate changes have serious impacts on food security
which comprise food availability, food accessibility, food utilization and food
system stability. Together with an increasing concern on environment and food
security the importance of promising plants which can be adapted extreme
environmental and climatic conditions is more increasing than ever. Grass pea (Lathyrus sativus) and bitter vetch (Vicia ervilia) are two promising and
alternative legume plants for potential climate change and food security. Both
species are also resisting to extreme environment conditions as drought,
salinity and flood. Grass pea, an orphan legume of the arid areas is a good
alternative crop to be an important 'insurance crop' in areas that are prone to
abiotic stresses Bitter vetch is a short, bushy grain legume grown today as a
forage crop mainly in Mediterranean-type climates.
Bu derlemenin amacı küresel iklim değişikliği tehdidi koşullarında,
gıda güvenliği açısından ümitvar bitkiler olan mürdümük ve burçak hakkında
bilgi vermektir. İklim değişikliği gıda kullanımı, gıdaya erişebilmek, gıdayı
işlemek ve gıda sistemindeki devamlılık gibi konuları kapsayan gıda güvenliğini
ciddi şekilde etkilemektedir. Çevre ve gıda güvenliğine olan ilginin artmasıyla
birlikte, ekstrem çevre ve iklim koşullarına adapte olabilecek umut veren
bitkilerin önemi her zamankinden daha da artmaktadır. Mürdümük (Lathyrus sativus) ve burçak (Vicia ervilia) iklim değişikliği ve gıda
güvenliğine karşı potansiyel alternatif olan iki ümitvar baklagillerdir. Her
iki bitki türü de kuraklık, tuzluluk ve sel baskını gibi ekstrem çevre
koşullarına toleranslıdır. Mürdümük kurak alanların ihmal edilmiş bitkisi
olarak bilinmekte ve cansız (abiyotik) stres faktörlerinin etkisi altında bile
iyi düzeyde ürün bitki verebilmektedir. Burçak ise kısa, gür ve çalı tipi
gelişme özelliği ile Akdeniz iklim kuşağında yem bitkisi olarak
değerlendirilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Düzeltme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 1 |