Çanakkale ili Türkiye’nin önemli tarımsal
üretim potansiyeline sahip illerinden biridir. Bu çalışmada Çanakkale İlinde
tarım sektörünün genel yapısı ülke değerleriyle karşılaştırmalı olarak
verilmeye çalışılmıştır. Çanakkale ili ülke nüfusunun %0.66’sını, yüzölçümünün
ise %1.29’unu karşılamaktadır. İlin Türkiye tarımsal üretim değerindeki payı %1.97
olup, bu pay hayvansal üretimde %1.45, bitkisel üretimde ise %2.24 olarak
gerçekleşmiştir. Çanakkale ili kişi
başına bitkisel üretim değerinde ülke genelinde 4., hayvansal üretimde ise 17.
sırada yer almaktadır. İlin bitkisel üretim değerinde zeytin, buğday, domates,
şeftali ve biberin payı %46’dır. İl, Türkiye’nin önemli zeytin üretim
merkezlerinden biri olup, ülke zeytin alanlarında %4.93, üretim miktarındaki
ise %9.84 paya sahiptir. Çanakkale ilininülke şeftali üretimindeki payı ise %16’dır. İlde ekonomik
büyüklük olarak ilk sıralarda yer alan tarımsal ürünlerin verim değerleri ülke
ortalamasına göre daha yüksek düzeydedir. İlin Türkiyesüt üretimindeki payı %2.63olup, bu oran keçi sütünde %8’dir.
Çanakkale ili,saanen keçi varlığında Türkiye’nin en önemli damızlık
merkezlerinden birisi konumundadır. İlde traktör ve biçerdöver başına düşen
tarım alanı ülke ortalamasının altındadır. Bununla birlikte ilin süt sağım
makinası ve silaj makinası varlığının ülke genelindeki payı %3’ün üzerindedir. Çanakkale
ilinde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçi sayısı yaklaşık 22 bin adet olup,
ilde tarımsal üretime yönelik olarak 136
milyon ₺, çiftçi başına ise yaklaşık6.2 bin ₺
destekleme ödemesi yapılmıştır. İlde üretici başına ortalama destekleme tutarı
ülke genelinden %2.17 daha yüksektir.
Çanakkale is one of the cities
in Turkey which has an important agricultural production potential. In this study, the general structure of the
agricultural sector in the province of Çanakkale has been given to be compared
with the country values. Çanakkale city provides
0.66% of Turkey’s population, and it holds 1.29% of Turkey’s total area.
Çanakkale cityprovides 1.97% of Turkey’s agricultural production which are 1.45%
in husbandry and 2.24% in vegetative production. Çanakkale is the 4th city
in Turkey in terms of vegetative production value per person, and it is 17th
in husbandry. 46% of the city’s vegetative production is consisted of olive,
wheat, tomato, peach, and pepper. Çanakkale is also an important olive production
center in Turkey which holds 4.93% of olive production areas of the country,
and it provides 9.84% of the total olive production. In addition to that, the share
of city’s in Turkey’s peach production is 16%. Productivity values of Çanakkale
city in agricultural production are above the country average. The share of the
city in Turkey’s milk production is 2.63%, and it is 8% in goat milk. Çanakkale
city is also an important place in breeding goat. The numbers of tractor and combine
harvester per agricultural area is below the Turkey’s average. Yet, the city holds
over 3% of Turkey’s milking machine and silage machine. There are nearly 22
thousand farmers who are registered to Farmer Registration System (FRS). The value
of agricultural subsidy for Çanakkale that was provided by Ministry of Food,
Agriculture and Livestock was approximately 136 million ₺ in total, and it was 6.2 thousand ₺
per producer which was 2.17% more than the country average.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Düzeltme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 1 |