Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Mineral Content in Kernel of Walnut Genotypes Selected from Uşak/Turkey

Yıl 2019, Cilt: 16 Sayı: 2, 179 - 183, 31.12.2019
https://doi.org/10.25308/aduziraat.562837

Öz

There are several studies on the determination of
mineral content of walnut genotypes grown in different regions of Turkey. This
study was conducted to determine the mineral content in kernel of 21 promising
walnuts (Juglans regia L.) genotypes selected from Uşak (Turkey), where walnut
trees are grown widely from seeds. In the walnut kernel of selected genotypes,
nitrogen content ranged from 2.10 to 3.40%. Selections had a range of
210.93-411.15 mg/100 g for phosphorus content, 308.61-480.82 mg/100 g for
potassium content, 149.63-379.61 mg/100 g for calcium content and 132.39-224.81
mg/100 g for magnesium content. The
contents of iron (
2.22-3.95 mg/100 g), zinc (1.62-3.26 mg/100 g), manganese (1.70-4.45 mg/100 g) and copper (0.63-2.55 mg/100 g) were determined as the quantity in the selected
genotypes. According to results of study, it is observed that Uşak province has
valuable walnut genotypes and nutritious walnuts are found among these
genotypes.

Kaynakça

  • Akça Y, Sütyemez M, Özgen M, Tüzen M, Mendil D (2005) Determination of Chemical Properties of Walnut (Juglans regia L.) Cultivars Grow in Turkey. Asian Journal of Chemistry 1: 548-552.
  • Akça Y (2009) Ceviz Yetiştiriciliği. Anı Matbaası, Ankara.
  • Anonim (2017) FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). http://fao.org/page/collections?subset=agriculture. Erişim Tarihi: 12/03/2019.
  • Anonim (2018a) TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu, “Bitkisel Üretim İstatistikleri”) http://www.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr. Erişim Tarihi: 12/03/2019.
  • Anonim (2018b) USDA (National Nutrient Database for Standard Reference). http://ndb.usda.gov/ndb/. Erişim Tarihi: 25/02/2019.
  • Banel DK, Hu FB (2009) Effects of Walnut Consumption on Blood Lipid Sand other Cardiovascular Risk Factors: A Meta-Analysis and Systematic Review. American Journal of Clinical Nutrition 90: 56-63.
  • Bloomhoff R, Carlsen M, Andersen LF, Jacobs DR (2006) Health Benefits of Nuts: Potential Role of Antioxidants. British Journal of Nutrition 96: 52-60.
  • Chapman HD, Pratt PF (1961) Method of Analysis for Soils, Plant Sand Waters. University of California, Division of Agricultural Sciences, California.
  • Çağlarırmak N (2003) Biochemical and Physical Properties of Some Walnut Genotypes (Juglans regia L.). Nahrung/Food 47: 28-32.
  • Çelik F, Cimrin KM, Kazankaya A (2011) Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimi Dergisi 21: 42-48.
  • Davis L, Stonehouse W, Loots DT, Mukuddem-Petersen J, van der Westhuizen F, Hanekom SJ, Jerling JC (2007) The Effects of High Walnut and Cashew Nut Diets on the Antioxidant Status of Subjects with Metabolic Syndrome. European Journal of Nutrition 46: 155-164.
  • Elin RJ (1993) Is the Magnesium Content of Nuts a Factor for Coronary Heart Disease? Archives of Internal Medicine 153: 779-780.
  • Ertürk U, Şişman T, Yerlikaya C, Ertürk O, Karadeniz T (2014) Chemical Composition and Nutritive Value of Selected Walnuts (Juglans regia L.) from Turkey. Acta Horticulturae 1050: 231-234.
  • Gülsoy E, Kaya T, Pehluvan M, Şimşek M (2016a) Iğdır İlinden Seçilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Pomolojik ve Kimyasal Özellikleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 31: 309-314.
  • Gülsoy E, Kaya T, Türkan A (2016b) Tuzluca (Iğdır) Bölgesi Ceviz Genotiplerinin Fiziko-Kimyasal Karakterizasyonu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33: 166-173.
  • Kacar B (1972) Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara.
  • Less R (1971) Laboratory Handbook of Methods of Food Analysis. Leonard Hill Boks, London.
  • Mitroviç M, Stanisavljevic M, Danjanov JG (1997) Biochemical Composition of Fruits of Some Important Walnut Cultivar Sand Selections. Acta Horticulturae 442: 205-207.
  • Muradoğlu F, Balta F (2010) Ahlat (Bitlis) Yöresinden Selekte Edilen Cevizlerin (Juglans regia L.) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 20: 41-45.
  • Muradoğlu F, Gündoğdu M, Kalan C (2011) Bingöl Yöresi Ceviz Genotiplerinin Bazı Kimyasal ve Mineral İçeriklerinin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16: 17-21.
  • Özkan Y (1996) Niksar ve Pazar İlçelerinde Yetişen Bazı Ceviz Tiplerinin Meyve Özellikleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13: 1-13.
  • Özrenk K, Güleryüz M, Kazankaya A, Balta MF, Yarılgaç T (2005) Erzincan Yöresinden Selekte Edilmiş Ceviz (Juglans regia L.) Seleksiyonlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe (Ceviz) 34: 171-175.
  • Polat M, Okatan V, Güçlü SF (2015) Determination of Some Physical and Chemical Properties of Walnut (Juglans regia L.) Genotypes Grown in the Central District of Bitlis/Turkey. Scientific Papers Series B Horticulture LIX: 81-86.
  • Ros E (2009) Nuts and Novel Biomarkers of Cardiovascular Disease. American Journal of Clinical Nutrition 89: 1649-1656.
  • Şen SM (1980) Kuzey Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerinde Araştırmalar. Doçentlik Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Şen SM (1986) Ceviz Yetiştiriciliği. Eser Matbaası, Samsun.
  • Tapia MI, Sanchez-Margado JR, Garcia-Parra J, Ramirez R, Hernandez T, Gonzales-Games D (2013) Comparative Study of the Nutritional and Bioactive Compounds Content of Four Walnut (Juglans regia L.) Cultivars. Journal of Food Composition and Analysis 31: 232-237.
  • Yerlikaya C, Yücel S, Ertürk Ü, Korukluoğlu M (2012) Composition of Juglans regia L. Genotypes and Cultivars Grown in Turkey. Brazilian Archives of Biology and Technology 55: 677-683.
  • Yılmaz S, Akça Y (2017) Determination of Biochemical Properties and Fatty Acid Composition of New Walnut (Juglans regia L.) Genotypes. Gaziosmanpașa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34: 74-80.

Uşak İlinden Seçilmiş Ceviz Genotiplerinde Meyvelerin Mineral Madde İçerikleri

Yıl 2019, Cilt: 16 Sayı: 2, 179 - 183, 31.12.2019
https://doi.org/10.25308/aduziraat.562837

Öz

Ülkemizin değişik bölgelerinde
yetiştirilen ceviz genotiplerinin mineral madde içeriklerinin tespiti konusunda
çeşitli çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışma, tohumdan yetişmiş zengin ceviz
gen kaynaklarına sahip Uşak ilinden seçilen 21 adet ümitvar ceviz
genotiplerinde meyvelerin mineral madde içeriklerini belirlemek amacıyla
yürütülmüştür. Çalışmada, seçilen genotiplerde iç ceviz meyvelerinin azot
içeriklerinin %2.10 ile 3.40 arasında değiştiği saptanmıştır. Genotiplerde
diğer makro elementlerden (mg/100 g) fosfor 210.93-411.15, potasyum 308.61 ve
480.82, kalsiyum 149.63 ile 379.61 ve magnezyum 132.39 ile 224.81 arasında
bulunmuştur. Genotiplerde meyvelerin demir (2.22-3.95 mg/100 g), çinko
(1.62-3.26 mg/100 g), mangan (1.70-4.45 mg/100 g) ve bakır içerikleri
(0.63-2.55 mg/100 g) farklılıklar göstermiştir. Çalışma verileri topluca
değerlendirildiğinde, Uşak ilinin değerli ceviz genotipleri barındırdığı ve bu
genotipler içerisinde yüksek besin değeri içeren genotipler bulunduğu
görülmüştür.

Kaynakça

  • Akça Y, Sütyemez M, Özgen M, Tüzen M, Mendil D (2005) Determination of Chemical Properties of Walnut (Juglans regia L.) Cultivars Grow in Turkey. Asian Journal of Chemistry 1: 548-552.
  • Akça Y (2009) Ceviz Yetiştiriciliği. Anı Matbaası, Ankara.
  • Anonim (2017) FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). http://fao.org/page/collections?subset=agriculture. Erişim Tarihi: 12/03/2019.
  • Anonim (2018a) TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu, “Bitkisel Üretim İstatistikleri”) http://www.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr. Erişim Tarihi: 12/03/2019.
  • Anonim (2018b) USDA (National Nutrient Database for Standard Reference). http://ndb.usda.gov/ndb/. Erişim Tarihi: 25/02/2019.
  • Banel DK, Hu FB (2009) Effects of Walnut Consumption on Blood Lipid Sand other Cardiovascular Risk Factors: A Meta-Analysis and Systematic Review. American Journal of Clinical Nutrition 90: 56-63.
  • Bloomhoff R, Carlsen M, Andersen LF, Jacobs DR (2006) Health Benefits of Nuts: Potential Role of Antioxidants. British Journal of Nutrition 96: 52-60.
  • Chapman HD, Pratt PF (1961) Method of Analysis for Soils, Plant Sand Waters. University of California, Division of Agricultural Sciences, California.
  • Çağlarırmak N (2003) Biochemical and Physical Properties of Some Walnut Genotypes (Juglans regia L.). Nahrung/Food 47: 28-32.
  • Çelik F, Cimrin KM, Kazankaya A (2011) Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimi Dergisi 21: 42-48.
  • Davis L, Stonehouse W, Loots DT, Mukuddem-Petersen J, van der Westhuizen F, Hanekom SJ, Jerling JC (2007) The Effects of High Walnut and Cashew Nut Diets on the Antioxidant Status of Subjects with Metabolic Syndrome. European Journal of Nutrition 46: 155-164.
  • Elin RJ (1993) Is the Magnesium Content of Nuts a Factor for Coronary Heart Disease? Archives of Internal Medicine 153: 779-780.
  • Ertürk U, Şişman T, Yerlikaya C, Ertürk O, Karadeniz T (2014) Chemical Composition and Nutritive Value of Selected Walnuts (Juglans regia L.) from Turkey. Acta Horticulturae 1050: 231-234.
  • Gülsoy E, Kaya T, Pehluvan M, Şimşek M (2016a) Iğdır İlinden Seçilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Pomolojik ve Kimyasal Özellikleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 31: 309-314.
  • Gülsoy E, Kaya T, Türkan A (2016b) Tuzluca (Iğdır) Bölgesi Ceviz Genotiplerinin Fiziko-Kimyasal Karakterizasyonu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33: 166-173.
  • Kacar B (1972) Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara.
  • Less R (1971) Laboratory Handbook of Methods of Food Analysis. Leonard Hill Boks, London.
  • Mitroviç M, Stanisavljevic M, Danjanov JG (1997) Biochemical Composition of Fruits of Some Important Walnut Cultivar Sand Selections. Acta Horticulturae 442: 205-207.
  • Muradoğlu F, Balta F (2010) Ahlat (Bitlis) Yöresinden Selekte Edilen Cevizlerin (Juglans regia L.) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 20: 41-45.
  • Muradoğlu F, Gündoğdu M, Kalan C (2011) Bingöl Yöresi Ceviz Genotiplerinin Bazı Kimyasal ve Mineral İçeriklerinin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16: 17-21.
  • Özkan Y (1996) Niksar ve Pazar İlçelerinde Yetişen Bazı Ceviz Tiplerinin Meyve Özellikleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13: 1-13.
  • Özrenk K, Güleryüz M, Kazankaya A, Balta MF, Yarılgaç T (2005) Erzincan Yöresinden Selekte Edilmiş Ceviz (Juglans regia L.) Seleksiyonlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe (Ceviz) 34: 171-175.
  • Polat M, Okatan V, Güçlü SF (2015) Determination of Some Physical and Chemical Properties of Walnut (Juglans regia L.) Genotypes Grown in the Central District of Bitlis/Turkey. Scientific Papers Series B Horticulture LIX: 81-86.
  • Ros E (2009) Nuts and Novel Biomarkers of Cardiovascular Disease. American Journal of Clinical Nutrition 89: 1649-1656.
  • Şen SM (1980) Kuzey Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerinde Araştırmalar. Doçentlik Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Şen SM (1986) Ceviz Yetiştiriciliği. Eser Matbaası, Samsun.
  • Tapia MI, Sanchez-Margado JR, Garcia-Parra J, Ramirez R, Hernandez T, Gonzales-Games D (2013) Comparative Study of the Nutritional and Bioactive Compounds Content of Four Walnut (Juglans regia L.) Cultivars. Journal of Food Composition and Analysis 31: 232-237.
  • Yerlikaya C, Yücel S, Ertürk Ü, Korukluoğlu M (2012) Composition of Juglans regia L. Genotypes and Cultivars Grown in Turkey. Brazilian Archives of Biology and Technology 55: 677-683.
  • Yılmaz S, Akça Y (2017) Determination of Biochemical Properties and Fatty Acid Composition of New Walnut (Juglans regia L.) Genotypes. Gaziosmanpașa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34: 74-80.
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Ercan Yıldız 0000-0003-1445-2385

Ahmet Sümbül 0000-0001-9510-0992

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yıldız, E., & Sümbül, A. (2019). Uşak İlinden Seçilmiş Ceviz Genotiplerinde Meyvelerin Mineral Madde İçerikleri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(2), 179-183. https://doi.org/10.25308/aduziraat.562837
AMA Yıldız E, Sümbül A. Uşak İlinden Seçilmiş Ceviz Genotiplerinde Meyvelerin Mineral Madde İçerikleri. ADÜ ZİRAAT DERG. Aralık 2019;16(2):179-183. doi:10.25308/aduziraat.562837
Chicago Yıldız, Ercan, ve Ahmet Sümbül. “Uşak İlinden Seçilmiş Ceviz Genotiplerinde Meyvelerin Mineral Madde İçerikleri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16, sy. 2 (Aralık 2019): 179-83. https://doi.org/10.25308/aduziraat.562837.
EndNote Yıldız E, Sümbül A (01 Aralık 2019) Uşak İlinden Seçilmiş Ceviz Genotiplerinde Meyvelerin Mineral Madde İçerikleri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16 2 179–183.
IEEE E. Yıldız ve A. Sümbül, “Uşak İlinden Seçilmiş Ceviz Genotiplerinde Meyvelerin Mineral Madde İçerikleri”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 16, sy. 2, ss. 179–183, 2019, doi: 10.25308/aduziraat.562837.
ISNAD Yıldız, Ercan - Sümbül, Ahmet. “Uşak İlinden Seçilmiş Ceviz Genotiplerinde Meyvelerin Mineral Madde İçerikleri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16/2 (Aralık 2019), 179-183. https://doi.org/10.25308/aduziraat.562837.
JAMA Yıldız E, Sümbül A. Uşak İlinden Seçilmiş Ceviz Genotiplerinde Meyvelerin Mineral Madde İçerikleri. ADÜ ZİRAAT DERG. 2019;16:179–183.
MLA Yıldız, Ercan ve Ahmet Sümbül. “Uşak İlinden Seçilmiş Ceviz Genotiplerinde Meyvelerin Mineral Madde İçerikleri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 16, sy. 2, 2019, ss. 179-83, doi:10.25308/aduziraat.562837.
Vancouver Yıldız E, Sümbül A. Uşak İlinden Seçilmiş Ceviz Genotiplerinde Meyvelerin Mineral Madde İçerikleri. ADÜ ZİRAAT DERG. 2019;16(2):179-83.