Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yem Tedarikçi ve Süt Alıcı Tercihlerinin Belirlenmesi: İzmir ve Manisa Örneği

Yıl 2020, Cilt: 17 Sayı: 2, 207 - 214, 31.12.2020
https://doi.org/10.25308/aduziraat.714007

Öz

Süt sığırcılığı işletmeleri açısından yem tedariği ve süt satışı tercihleri önemli kararladır. Bu çalışmanın temel amacı İzmir ve Manisa illerinde yer alan süt sığırcılığı işletmelerinde yem tedarikçi ve süt alıcı tercihlerinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda İzmir ilinin Ödemiş ilçesinde 117 üretici ve Manisa ilinin Salihli İlçesinde 30 üreticiyle yüz yüze anket yapılmıştır. Üreticilerin yem tedarikçi ve süt alıcı tercihlerinin belirlenmesinde Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yönteminden yararlanılmıştır. Üreticilerin yem tedarikçi tercihi kalite, fiyat ve ödeme esnekliği kriterleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Süt alıcı tercihinde ise fiyat, ödeme süresi ve süt alım miktarı kriterleri esas alınmıştır. Araştırma sonuçları üreticilerin yem tedariğinde en fazla yem kalitesine önem verdiklerini göstermiştir. Bu açıdan değerlendirildiğinde mandıralar en uygun yem tedarikçisi konumundadırlar. Süt satışında ise süt alıcının alım miktarının en önemli kriter olduğu ve sütün fiyat, ödeme süresi ve alım miktarı açısından en iyi alternatif olan kooperatife satılması gerektiği belirlenmiştir. Üretici tercihlerinin tedarikçi ve alıcı seçimleriyle uyumlu olması büyük oranda onların finansal sermayesinin yeterliliğine bağlıdır. Bu nedenle süt sığırcılığı işletmelerine sağlanan finansal desteklerin artırılması önem taşımaktadır.

Kaynakça

  • Anonim (2020) Hayvancılık İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara. http://www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 05/03/2020).
  • Beikkhakhian Y, Javanmardi M, Karbasian M. Khayambashi B (2015) The Application of ISM Model in Evaluating Agile Suppliers Selection Criteria and Ranking Suppliers Using Fuzzy TOPSIS-AHP Methods. Expert Systems with Applications, 42(15-16): 6224–6236.
  • Büyüközkan G, Çifçi G (2011) A Novel Fuzzy Multi-Criteria Decision Framework for Sustainable Supplier Selection with Incomplete Information. Computers in Industry, 62(2): 164-174.
  • Cheaitou A, Khan SA (2015) An Integrated Supplier Selection and Procurement Planning Model Using Product Predesign and Operational Criteria. International Journal on Interactive Design and Manufacturing, 9(3): 213-224.
  • Dağdeviren M, Eren T (2001) Tedarikçi Firma Seçiminde Analitik Hiyerarşi Prosesi ve 0-1 Hedef Programlama Yöntemlerinin Kullanılması. Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 16(2): 41-52.
  • Demir HH (2010) İmalat Sektöründe Bulanık TOPSIS Yöntemiyle Tedarikçi Seçimi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Ghodsypour SH, O'Brien C (1998) A Decision Support System for Supplier Selection Using an Integrated Analytic Hierarchy Process and Linear Programming. International Journal of Production Economics, 56-57: 199-212.
  • Güler D, Saner G (2017) Türkiye'de Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Tedarik Zinciri Yönetiminin Değerlendirilmesi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 23(2): 165-171.
  • Hamdan S, Cheaitou A (2015) Green Supplier Selection and Order Allocation Using an Integrated Fuzzy TOPSIS, AHP and IP Approach. 5th International Conference on Industrial Engineering and Operations Management, 3-5 March 2015, Dubai/United Arab Emirates.
  • Handfield R, Walton SV, Sroufe R, Melnyk SA (2002) Applying Environmental Criteria to Supplier Assessment: A Study in the Application of the Analytical Hierarchy Process. European Journal of Operational Research, 141(1): 70-87.
  • Jeng DJ-F (2015) Generating a Causal Model of Supply Chain Collaboration Using the Fuzzy DEMATEL Technique. Computers and Industrial Engineering, 87:283-295.
  • Kannan D, Govindan K, Rajendran S, (2015) Fuzzy Axiomatic Design Approach Based Green Supplier Selection: A Case Study from Singapore. Integrating Cleaner Production into Sustainability Strategies, 96:194-208.
  • Koç G, Uzmay A (2018) Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Üreticilerin Kooperatif Kanalıyla Süt Pazarlama Olasılığını Etkileyen Faktörler: Trakya Bölgesi Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 24(2): 203-214.
  • Kokangul A, Susuz Z (2009) Integrated Analytical Hierarch Process and Mathematical Programming to Supplier Selection Problem with Quantity Discount. Applied Mathematical Modelling, 33(3): 1417-1429.
  • Masella C, Rangone A (2000) A Contingent Approach to the Design of Vendor Selection Systems for Different Types of Co-operative Customer/Supplier Relationships. International Journal of Operations and Production Management, 20(1): 70-84.
  • Newbold P (1995) Statistics for Business and Economics. Prentice-Hall International. New Jersey.
  • Nie X (2012) Green Suppliers Selecting Based on Analytic Hierarchy Process for Biotechnology Industry. 2nd International Conference on Information Engineering and Applications, IEA 2012: (Ed. Zhong, Z.), Springer-Verlag, 26-28 October 2012, Chongqing/China.
  • Noci G (1997) Designing ‘Green’ Vendor Rating Systems for the Assessment of a Supplier's Environmental Performance. European Journal of Purchasing and Supply Management, 3(2): 103-114.
  • Özçakar N, Demir HH (2011) Bulanık Topsis Yöntemiyle Tedarikçi Seçimi. İ.Ü. İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi, 22(69): 25-44.
  • Saaty TL (1980) The Analytic Hierarchy Process, Planning, Priority Setting, and Resource Allocation. McGraw-Hill. NewYork.
  • Saaty TL (2008) Decision Making With The Analytic Hierarchy Process. Int. J. Services Sciences, 1(1): 83-98.
  • Sarı T, Timor M (2015) Tedarikçi Seçiminde ANP, Taguchi ve TOPSIS Yöntemleri ile Otomotiv Sektöründe Bir Uygulama. Kafkas Üniversitesi İİBF Dergisi, 6(10):281-300.
  • Türer S, Ayvaz B, Bayraktar D, Bolat B (2009) Tedarikçi Değerlendirme Süreci İçin Bir Yapay Sinir Ağı Yaklaşımı: Gıda Sektöründe Bir Uygulama. Endüstri Mühendisliği Dergisi, 20(2): 31-40.

Determination of Feed Supplier and Milk Buyer Preferences in Dairy Farms: The Cases of Izmir and Manisa

Yıl 2020, Cilt: 17 Sayı: 2, 207 - 214, 31.12.2020
https://doi.org/10.25308/aduziraat.714007

Öz

Feed supply and milk sale preferences are important decisions in terms of dairy farms. The main purpose of this research is to determine feed supplier and milk buyer preferences in dairy farms in Izmir and Manisa provinces. To this purpose, face-to-face surveys were conducted with 117 producers in Odemis district of Izmir province and 30 producers in Salihli district of Manisa province. Analytical Hierarchy Process (AHP) was used to determine supplier and buyer preferences of the producers. The feed supplier preference of the producers has been evaluated within the framework of quality, price and payment flexibility. As for buyer preference, it is based on price, payment period and milk purchase amount. The results of the research show that the producers attach particular importance to feed quality. In this respect, dairies are the most suitable feed suppliers. It was determined that the purchase amount of the milk buyer is the most important criteria in milk sales, and the milk should be sold to the cooperative, which is the best alternative in terms of price, payment period and purchase amount. The compatibility of producer preferences with supplier and buyer selections largely depend on the adequacy of their financial capital. It is important to increase financial supports for dairy farms.

Kaynakça

  • Anonim (2020) Hayvancılık İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara. http://www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 05/03/2020).
  • Beikkhakhian Y, Javanmardi M, Karbasian M. Khayambashi B (2015) The Application of ISM Model in Evaluating Agile Suppliers Selection Criteria and Ranking Suppliers Using Fuzzy TOPSIS-AHP Methods. Expert Systems with Applications, 42(15-16): 6224–6236.
  • Büyüközkan G, Çifçi G (2011) A Novel Fuzzy Multi-Criteria Decision Framework for Sustainable Supplier Selection with Incomplete Information. Computers in Industry, 62(2): 164-174.
  • Cheaitou A, Khan SA (2015) An Integrated Supplier Selection and Procurement Planning Model Using Product Predesign and Operational Criteria. International Journal on Interactive Design and Manufacturing, 9(3): 213-224.
  • Dağdeviren M, Eren T (2001) Tedarikçi Firma Seçiminde Analitik Hiyerarşi Prosesi ve 0-1 Hedef Programlama Yöntemlerinin Kullanılması. Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 16(2): 41-52.
  • Demir HH (2010) İmalat Sektöründe Bulanık TOPSIS Yöntemiyle Tedarikçi Seçimi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Ghodsypour SH, O'Brien C (1998) A Decision Support System for Supplier Selection Using an Integrated Analytic Hierarchy Process and Linear Programming. International Journal of Production Economics, 56-57: 199-212.
  • Güler D, Saner G (2017) Türkiye'de Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Tedarik Zinciri Yönetiminin Değerlendirilmesi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 23(2): 165-171.
  • Hamdan S, Cheaitou A (2015) Green Supplier Selection and Order Allocation Using an Integrated Fuzzy TOPSIS, AHP and IP Approach. 5th International Conference on Industrial Engineering and Operations Management, 3-5 March 2015, Dubai/United Arab Emirates.
  • Handfield R, Walton SV, Sroufe R, Melnyk SA (2002) Applying Environmental Criteria to Supplier Assessment: A Study in the Application of the Analytical Hierarchy Process. European Journal of Operational Research, 141(1): 70-87.
  • Jeng DJ-F (2015) Generating a Causal Model of Supply Chain Collaboration Using the Fuzzy DEMATEL Technique. Computers and Industrial Engineering, 87:283-295.
  • Kannan D, Govindan K, Rajendran S, (2015) Fuzzy Axiomatic Design Approach Based Green Supplier Selection: A Case Study from Singapore. Integrating Cleaner Production into Sustainability Strategies, 96:194-208.
  • Koç G, Uzmay A (2018) Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Üreticilerin Kooperatif Kanalıyla Süt Pazarlama Olasılığını Etkileyen Faktörler: Trakya Bölgesi Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 24(2): 203-214.
  • Kokangul A, Susuz Z (2009) Integrated Analytical Hierarch Process and Mathematical Programming to Supplier Selection Problem with Quantity Discount. Applied Mathematical Modelling, 33(3): 1417-1429.
  • Masella C, Rangone A (2000) A Contingent Approach to the Design of Vendor Selection Systems for Different Types of Co-operative Customer/Supplier Relationships. International Journal of Operations and Production Management, 20(1): 70-84.
  • Newbold P (1995) Statistics for Business and Economics. Prentice-Hall International. New Jersey.
  • Nie X (2012) Green Suppliers Selecting Based on Analytic Hierarchy Process for Biotechnology Industry. 2nd International Conference on Information Engineering and Applications, IEA 2012: (Ed. Zhong, Z.), Springer-Verlag, 26-28 October 2012, Chongqing/China.
  • Noci G (1997) Designing ‘Green’ Vendor Rating Systems for the Assessment of a Supplier's Environmental Performance. European Journal of Purchasing and Supply Management, 3(2): 103-114.
  • Özçakar N, Demir HH (2011) Bulanık Topsis Yöntemiyle Tedarikçi Seçimi. İ.Ü. İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi, 22(69): 25-44.
  • Saaty TL (1980) The Analytic Hierarchy Process, Planning, Priority Setting, and Resource Allocation. McGraw-Hill. NewYork.
  • Saaty TL (2008) Decision Making With The Analytic Hierarchy Process. Int. J. Services Sciences, 1(1): 83-98.
  • Sarı T, Timor M (2015) Tedarikçi Seçiminde ANP, Taguchi ve TOPSIS Yöntemleri ile Otomotiv Sektöründe Bir Uygulama. Kafkas Üniversitesi İİBF Dergisi, 6(10):281-300.
  • Türer S, Ayvaz B, Bayraktar D, Bolat B (2009) Tedarikçi Değerlendirme Süreci İçin Bir Yapay Sinir Ağı Yaklaşımı: Gıda Sektöründe Bir Uygulama. Endüstri Mühendisliği Dergisi, 20(2): 31-40.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Duran Güler 0000-0001-8555-0877

Gamze Saner 0000-0002-2897-9543

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Güler, D., & Saner, G. (2020). Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yem Tedarikçi ve Süt Alıcı Tercihlerinin Belirlenmesi: İzmir ve Manisa Örneği. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(2), 207-214. https://doi.org/10.25308/aduziraat.714007
AMA Güler D, Saner G. Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yem Tedarikçi ve Süt Alıcı Tercihlerinin Belirlenmesi: İzmir ve Manisa Örneği. ADÜ ZİRAAT DERG. Aralık 2020;17(2):207-214. doi:10.25308/aduziraat.714007
Chicago Güler, Duran, ve Gamze Saner. “Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yem Tedarikçi Ve Süt Alıcı Tercihlerinin Belirlenmesi: İzmir Ve Manisa Örneği”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17, sy. 2 (Aralık 2020): 207-14. https://doi.org/10.25308/aduziraat.714007.
EndNote Güler D, Saner G (01 Aralık 2020) Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yem Tedarikçi ve Süt Alıcı Tercihlerinin Belirlenmesi: İzmir ve Manisa Örneği. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17 2 207–214.
IEEE D. Güler ve G. Saner, “Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yem Tedarikçi ve Süt Alıcı Tercihlerinin Belirlenmesi: İzmir ve Manisa Örneği”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 17, sy. 2, ss. 207–214, 2020, doi: 10.25308/aduziraat.714007.
ISNAD Güler, Duran - Saner, Gamze. “Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yem Tedarikçi Ve Süt Alıcı Tercihlerinin Belirlenmesi: İzmir Ve Manisa Örneği”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17/2 (Aralık 2020), 207-214. https://doi.org/10.25308/aduziraat.714007.
JAMA Güler D, Saner G. Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yem Tedarikçi ve Süt Alıcı Tercihlerinin Belirlenmesi: İzmir ve Manisa Örneği. ADÜ ZİRAAT DERG. 2020;17:207–214.
MLA Güler, Duran ve Gamze Saner. “Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yem Tedarikçi Ve Süt Alıcı Tercihlerinin Belirlenmesi: İzmir Ve Manisa Örneği”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 2, 2020, ss. 207-14, doi:10.25308/aduziraat.714007.
Vancouver Güler D, Saner G. Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yem Tedarikçi ve Süt Alıcı Tercihlerinin Belirlenmesi: İzmir ve Manisa Örneği. ADÜ ZİRAAT DERG. 2020;17(2):207-14.