Sorgum çok amaçlı kullanıma sahip olması yanında su kullanım etkinliği ile bilinen sıcak iklim türlerinden biridir. Su kullanımı bakımından mısıra göre daha avantajlı olduğu bilinen bu türün yetiştiriciliği günümüzde artış göstermektedir. Bu artışa bağlı olarak daha fazla ve farklı amaçlara hizmet edecek çeşitlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Çalışmada altı farklı genotip iki standart çeşitle 2016-2017 yıllarında Aydın ekolojik koşullarında üç tekrarlamalı olarak yetiştirilmiştir. Bitki boyu (cm), yaş ot verimi (t da-1), kuru ot verimi (t da-1), yaprak sayısı (adet), ham protein oranı (%), ADF (%), NDF (%) ölçülen özellikler arasındadır. Bu veriler ile ham protein verimi (t da-1) ve nispi yem değeri özellikleri hesaplanmıştır. Denemeden elde edilen sonuçlar ışığında yaş ot veriminin 3.63-10.06 t da-1 arasında, kuru ot veriminin 0.79-2.12 t da-1 arasında, ham protein veriminin 0.075-0.198 t da-1 arasında, nispi yem değerinin 91.61-116.40 arasında değiştiği gözlenmiştir. Genotipler arasında EA27 ve EA36 verim bakımından öne çıkarken bazı kalite özellikleri bakımından Beydarı yüksek değerlere sahiptir. Sonuçlar kullanım amacına göre sorgum ıslahında bazı genotiplerin ümitvar olduğunu ortaya koymuştur.
Sorghum is one of the warm climate species known for its multi-purpose use and water use efficiency. The cultivation of this species, which is known to be more advantageous than maize in terms of water use, is increasing currently. Depending on this increase, it is necessary to develop more varieties that will serve different purposes. In the study, six different genotypes were grown with two standard genotypes in Aydın (Turkey) ecological conditions in 2016-2017 with 3 replications. Plant height (cm), fresh forage yield (t da-1), hay yield (t da-1), number of leaves, crude protein ratio (%), ADF (%), NDF (%) are the measured properties. With these data, crude protein yield (t da-1) and relative feed value characteristics were calculated. In the light of the results obtained from the experiment, it was observed that the fresh forage yield varied between 3.63-10.06 t da-1, the hay yield between 0.79-2.12 t da-1, crude protein yield between 0.075-0.198 t da-1, and the relative feed value between 91.61- 116.40. Among the genotypes, EA27 and EA36 stand out in terms of yield, while Beydarı has high values in terms of some quality characteristics. The results revealed that some genotypes are promising in sorghum breeding according to their intended use.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 19 Sayı: 2 |