Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

GIDA LABORATUVARLARINDA KULLANILAN YÖNTEMLERİN LABORATUVAR AKREDİTASYONU

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 9, 211 - 218, 31.12.2018

Öz

Genel
olarak akreditasyon; laboratuvarların, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının
ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre Akreditasyon
uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca değerlendirilmesi, dolayısıyla bu
değerlendirmeler sonucunda düzenledikleri uygunluk teyit belgelerinin (deney ve
muayene raporları, kalibrasyon sertifikaları, yönetim sistemi belgeleri, ürün
belgeleri, personel belgeleri vb) güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek
ve düzenli aralıklarla denetlenmesi amacıyla oluşturulmuş bir kalite
altyapısıdır.  Bu kapsamda yapılan denetlemeler ISO 17025’e göre laboratuvar, ürün (hizmet), sistem ve personel olmak
üzere dört ana başlıkta gerçekleştirilir.Akreditasyon kapsamında yapılan
tüm analizlerin güvenilir ve doğruluğu yüksek sonuçlar verdiği
gözlemlenmektedir. Ülkemizde gıda üretimi ve dağıtımında resmi veya özel
kontrol kurumlarının akreditasyona verdiği öneme bağlı olarak toplam gıda
güvenirliğinde belirgin bir yükselme kaydedilebilecektir. Bu çalışma içerisinde
akreditasyon ve akreditasyona ait tanımlar özetlenecektir.

Kaynakça

  • [1] Anonim, (2005a). Mikrobiyoloji laboratuvarları-nın akreditasyonu-“TS EN ISO/IEC 17025 De-ney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar” standardının uygulanması rehberi. ICS 01.020; 01.120. Türk Standartları Enstitüsü Türkiye. [2]Anonim, (2011). Internal Qality Control ‘TR 569 Edition 4, 2011-11’[3]Anonim, (2014). ISO 7870-1 Control charts ‘Second edition, 2014-02-01’[4]Anonim, (2013). ISO 7870-2 Control charts ‘Shewhart control charts’ ‘First edition, 2013-04-01’[5]Anonim, (2003). TSE 5822 ISO 5725-6 Ölçme Metotlarının ve Sonuçlarının Doğruluğu (Gerçeklik ve Kesinlik) ‘Nisan 2003’[6] Anonim, (2009a). Nordic Committee on Food Analysis (NMKL) Procedure No.4. Validation of chemical analytical methods. N-0106, Norway.

GIDA LABORATUVARLARINDA KULLANILAN YÖNTEMLERİN LABORATUVAR AKREDİTASYONU

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 9, 211 - 218, 31.12.2018

Öz

Genel
olarak akreditasyon; laboratuvarların, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının
ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre Akreditasyon
uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca değerlendirilmesi, dolayısıyla bu
değerlendirmeler sonucunda düzenledikleri uygunluk teyit belgelerinin (deney ve
muayene raporları, kalibrasyon sertifikaları, yönetim sistemi belgeleri, ürün
belgeleri, personel belgeleri vb) güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek
ve düzenli aralıklarla denetlenmesi amacıyla oluşturulmuş bir kalite
altyapısıdır.  Bu kapsamda yapılan denetlemeler ISO 17025’e göre laboratuvar, ürün (hizmet), sistem ve personel olmak
üzere dört ana başlıkta gerçekleştirilir.Akreditasyon kapsamında yapılan
tüm analizlerin güvenilir ve doğruluğu yüksek sonuçlar verdiği
gözlemlenmektedir. Ülkemizde gıda üretimi ve dağıtımında resmi veya özel
kontrol kurumlarının akreditasyona verdiği öneme bağlı olarak toplam gıda
güvenirliğinde belirgin bir yükselme kaydedilebilecektir. Bu çalışma içerisinde
akreditasyon ve akreditasyona ait tanımlar özetlenecektir.

Kaynakça

  • [1] Anonim, (2005a). Mikrobiyoloji laboratuvarları-nın akreditasyonu-“TS EN ISO/IEC 17025 De-ney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar” standardının uygulanması rehberi. ICS 01.020; 01.120. Türk Standartları Enstitüsü Türkiye. [2]Anonim, (2011). Internal Qality Control ‘TR 569 Edition 4, 2011-11’[3]Anonim, (2014). ISO 7870-1 Control charts ‘Second edition, 2014-02-01’[4]Anonim, (2013). ISO 7870-2 Control charts ‘Shewhart control charts’ ‘First edition, 2013-04-01’[5]Anonim, (2003). TSE 5822 ISO 5725-6 Ölçme Metotlarının ve Sonuçlarının Doğruluğu (Gerçeklik ve Kesinlik) ‘Nisan 2003’[6] Anonim, (2009a). Nordic Committee on Food Analysis (NMKL) Procedure No.4. Validation of chemical analytical methods. N-0106, Norway.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fatma Hepsağ 0000-0002-3688-4106

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 27 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA Hepsağ, F. (2018). GIDA LABORATUVARLARINDA KULLANILAN YÖNTEMLERİN LABORATUVAR AKREDİTASYONU. Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 5(9), 211-218.
AMA Hepsağ F. GIDA LABORATUVARLARINDA KULLANILAN YÖNTEMLERİN LABORATUVAR AKREDİTASYONU. Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Aralık 2018;5(9):211-218.
Chicago Hepsağ, Fatma. “GIDA LABORATUVARLARINDA KULLANILAN YÖNTEMLERİN LABORATUVAR AKREDİTASYONU”. Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 5, sy. 9 (Aralık 2018): 211-18.
EndNote Hepsağ F (01 Aralık 2018) GIDA LABORATUVARLARINDA KULLANILAN YÖNTEMLERİN LABORATUVAR AKREDİTASYONU. Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 5 9 211–218.
IEEE F. Hepsağ, “GIDA LABORATUVARLARINDA KULLANILAN YÖNTEMLERİN LABORATUVAR AKREDİTASYONU”, Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 9, ss. 211–218, 2018.
ISNAD Hepsağ, Fatma. “GIDA LABORATUVARLARINDA KULLANILAN YÖNTEMLERİN LABORATUVAR AKREDİTASYONU”. Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 5/9 (Aralık 2018), 211-218.
JAMA Hepsağ F. GIDA LABORATUVARLARINDA KULLANILAN YÖNTEMLERİN LABORATUVAR AKREDİTASYONU. Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2018;5:211–218.
MLA Hepsağ, Fatma. “GIDA LABORATUVARLARINDA KULLANILAN YÖNTEMLERİN LABORATUVAR AKREDİTASYONU”. Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 9, 2018, ss. 211-8.
Vancouver Hepsağ F. GIDA LABORATUVARLARINDA KULLANILAN YÖNTEMLERİN LABORATUVAR AKREDİTASYONU. Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2018;5(9):211-8.