Genel
olarak akreditasyon; laboratuvarların, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının
ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre Akreditasyon
uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca değerlendirilmesi, dolayısıyla bu
değerlendirmeler sonucunda düzenledikleri uygunluk teyit belgelerinin (deney ve
muayene raporları, kalibrasyon sertifikaları, yönetim sistemi belgeleri, ürün
belgeleri, personel belgeleri vb) güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek
ve düzenli aralıklarla denetlenmesi amacıyla oluşturulmuş bir kalite
altyapısıdır. Bu kapsamda yapılan denetlemeler ISO 17025’e göre laboratuvar, ürün (hizmet), sistem ve personel olmak
üzere dört ana başlıkta gerçekleştirilir.Akreditasyon kapsamında yapılan
tüm analizlerin güvenilir ve doğruluğu yüksek sonuçlar verdiği
gözlemlenmektedir. Ülkemizde gıda üretimi ve dağıtımında resmi veya özel
kontrol kurumlarının akreditasyona verdiği öneme bağlı olarak toplam gıda
güvenirliğinde belirgin bir yükselme kaydedilebilecektir. Bu çalışma içerisinde
akreditasyon ve akreditasyona ait tanımlar özetlenecektir.
Genel
olarak akreditasyon; laboratuvarların, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının
ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre Akreditasyon
uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca değerlendirilmesi, dolayısıyla bu
değerlendirmeler sonucunda düzenledikleri uygunluk teyit belgelerinin (deney ve
muayene raporları, kalibrasyon sertifikaları, yönetim sistemi belgeleri, ürün
belgeleri, personel belgeleri vb) güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek
ve düzenli aralıklarla denetlenmesi amacıyla oluşturulmuş bir kalite
altyapısıdır. Bu kapsamda yapılan denetlemeler ISO 17025’e göre laboratuvar, ürün (hizmet), sistem ve personel olmak
üzere dört ana başlıkta gerçekleştirilir.Akreditasyon kapsamında yapılan
tüm analizlerin güvenilir ve doğruluğu yüksek sonuçlar verdiği
gözlemlenmektedir. Ülkemizde gıda üretimi ve dağıtımında resmi veya özel
kontrol kurumlarının akreditasyona verdiği öneme bağlı olarak toplam gıda
güvenirliğinde belirgin bir yükselme kaydedilebilecektir. Bu çalışma içerisinde
akreditasyon ve akreditasyona ait tanımlar özetlenecektir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 27 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 9 |