Adıyaman iline ait Merkez, Kâhta ve Besni ilçelerine ait açık yığın şeklinde depolanan nohutlardan alınan 2021 yılına ait sekiz, 2022 yılı ürünlerinden yirmi altı adet olmak üzere alınan otuz dört farklı nohut tohum örnekleri toplanmıştır. Bu tohumlardan Blotter ve PDA yöntemi kullanılarak fungal izolasyonlarla birlikte morfolojik ve mikroskobik tekniklerle tanılamalar yapılmıştır. Çalışma sonunda depo nohutlarında Blotter yöntemi ile fungal flora içeriği bakımından Aspergillus spp. (%42), Rhizopus stolonifer (%29), Penicillium sp. (%13), Alternaria spp. (%7), Curvularia spp. (%5) ve Trichoderma spp. (%4) tespit edilirken, PDA yöntemiyle yapılan izolasyonlarda da Aspergillus spp. (%39), Rhizopus stolonifer (%35), Penicillium sp. (%12), Trichoderma spp. (%9), Alternaria spp. (%3), Curvularia spp. (%2) tespit edilmiştir. İlimizden elde edilen bu sonuçlar sayesinde nohut mikroflorasının mücadelesi için gerekli olan sonraki çalışmalar için ışık tutacaktır.
Adıyaman Nohut (Cicer arietinum L.) Fungal flora Depo funguslar
Thirty-four different chickpea seed samples, eight from 2021 and twenty-six from 2022, were collected from chickpeas stored as open heaps in Merkez, Kâhta and Besni districts of Adıyaman province. Identifications were made with morphological and microscopic techniques together with fungal isolations using Blotter and PDA method from these seeds. At the end of the study, the fungal flora content of Aspergillus spp. (42%), Rhizopus stolonifer (29%), Penicillium sp. (13%), Alternaria spp. (7%), Curvularia spp. (5%) and Trichoderma spp. (4%) was detected. In isolations made by PDA method, Aspergillus spp. (39%), Rhizopus stolonifer (35%), Penicillium sp. (12%), Trichoderma spp. (9%), Alternaria spp. (3%), Curvularia spp. (2%) was detected. Thanks to these results obtained from our province, they will shed light on the next studies necessary for the struggle of chickpea microflora.
Adıyaman Chickpea (Cicer arietinum L.) Fungal flora Storage fungi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 9 Ağustos 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 10 Sayı: 2 |