Amaç: Çalışmanın amacı non-diyabetik, pre-diyabetik ve diyabetik hastaların serum çinko düzeyini tespit ederek serum çinko düzeyi ile glisemik durum arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli, prospektif ve kesitsel bir çalışmadır. İç hastalıkları polikliniğine başvuran hastaların açlık kan şekeri, glikolize hemoglobin, insülin rezistansı ve serum çinko düzeyleri ölçülmüştür. Hastalar sonuçlarına göre non-diyabetik, pre-diyabetik ve diyabetik olarak kategorize edilmiş ve serum çinko düzeyleri açısından karşılaştırılmışlardır.
Bulgular: Çinko diyabetik grupta non-diyabetik ve pre-diyabetik gruba göre anlamlı olarak düşüktü (p<0.001). Pre-diyabetik ve non-diyabetik grup arasında serum çinko düzeyleri açısından anlamlı farklılık yoktu. Çinko açlık kan şekeri (r=-0.342, p<0.001), insülin direnci (r=-0.344, p<0.001) ve glikolize hemoglobin (r=-0.327, p<0.001) ile negatif korelasyon göstermekteydi. Çinkonun 73 kesme değeri için diyabeti öngörmede %65,0 duyarlılığı, %59,5 özgüllüğü, %61,3 doğruluğu, %44,5 pozitif öngörü değeri ve %77,3 negatif öngörü değeri olduğu tespit edildi (AUC: 0.654, 95% CI: 0.588-0.720, p<0.001). Ek olarak, çok değişkenli lojistik regresyon analizi, düşük çinkonun (<73) yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak diyabetle ilişkili olduğunu göstermiştir (OR: 2.618, 95% CI: 1.571-4.365, p<0.001).
Sonuç: Serum çinko düzeyinin non-diyabetik ve pre-diyabetik hastalarda benzer düzeylerdeyken diyabetik hastalarda anlamlı olarak düşük olması glisemik kontrol kötüleştikçe çinko seviyesinin düştüğünü göstermektedir. Riskli grupta serum çinko düzeyini ölçmek ve eksikse replase etmek glisemik kontrole destek olarak ve oksidatif stresi azaltarak diyabet gelişimini önlemeye yardımcı olabilir.
Aim: The aim of the study was to determine the serum zinc level in non-diabetic, pre-diabetic and diabetic patients and reveal the relationship between serum zinc level and glycemic status.
Material and Method: The study was a single-center, prospective, cross-sectional study. Fasting blood sugar, glycated hemoglobin, insulin resistance, and serum zinc levels of patients admitted to the internal medicine outpatient clinic were measured. Patients were categorized as non-diabetic, pre-diabetic, and diabetic according to their results, and compared regarding serum zinc levels.
Results: Zinc was significantly lower in the diabetes group than in the other groups (p<0.001), while there was no significant difference between non-diabetes and prediabetes groups. Zinc was negatively correlated with fasting blood sugar (r=-0.342, p<0.001), HOMA-IR (r=-0.344, p<0.001), and HbA1c (r=-0.327, p<0.001). Zinc had a sensitivity of 65.0%, specificity of 59.5%, accuracy of 61.3%, positive predictive value of 44.5%, and negative predictive value of 77.3% to predict diabetes for the cut-off point of 73 (AUC: 0.654, 95% CI: 0.588-0.720, p<0.001). In addition, multivariable logistic regression analysis revealed that low zinc (<73) was independently associated with the diabetes after adjusted by age and gender (OR: 2.618, 95% CI: 1.571-4.365, p<0.001).
Conclusion: While serum zinc levels were at similar levels in non-diabetic and prediabetic patients, they were significantly lower in diabetic patients, indicating that zinc levels decreased as glycemic control worsens. Measuring the serum zinc level in the risk group and replacing it if deficient may help prevent the development of diabetes by supporting glycemic control and reducing oxidative stress.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | İç Hastalıkları |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Şubat 2024 |
Gönderilme Tarihi | 4 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 20 Şubat 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 2 Sayı: 1 |