Tez Özeti
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of The Erzurum City’s Tourism Potential, A Study on The Perception of University Students

Yıl 2023, Cilt: 26 Sayı: 2, 213 - 237, 30.12.2023
https://doi.org/10.55931/ahbvtfd.1363225

Öz

Kaynakça

  • Akgün, A. (2016). Giresun ilinin turizm potansiyelinin belirlenmesi, yerel halk ve sektör temsilcilerinin algısı üzerine bir araştırma (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi), Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı, Nevşehir.
  • Altunel, M. C. (2009). Yerel halkın turizmin gelişimine verdiği desteği etkileyen faktörlerin sosyal değişim teorisi açısından incelenmesi: Alaçatı örneği (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi), Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı, Sakarya.
  • Atalay, İ. (1983). Erzurum ovası ve çevresinin toprakları. Ege Coğrafya Dergisi, 1, 1.
  • Atatürk Üniversitesi (2023). Öğrenci verileri, 2022-2023. [URL: https://atauni.edu.tr/tr/kayit-yaptiran-ogrenci-sayilari/eski/] (Erişim 17 Nisan 2023).
  • Bastem, N. (1997). Termal turizmi ve Erzurum’un termal turizm potansiyeli (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi), Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı, Erzurum. Bayat, G. (2010). Turizmin yerel halk tarafından algılanması: Iğdır halkı üzerine bir araştırma (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Kafkas Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı, Kars.
  • Burns, G. L. (2004). Anthropology and tourism: Past contributions and future theoretical challenges. Anthropologycal Forum, 14, 5-22.
  • Büyüköztürk, Ş. (2007). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem Akademik Yayıncılık.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Cengiz, F. ve Kantarcı, K. (2013). Üçüncü yaş turistlere yönelik turistik ürün önem-performans analizi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 5, 29-35.
  • Çavuş, Ş. ve Tanrısevdi, A. (2002). Residents' attitudes toward tourism development: a case study in Kusadasi, Turkey. Tourism Analysis, 7, 259-269.
  • Demircioğlu, A. G. (1998). Turizm potansiyelinin değerlendirilmesinde matematiksel bir model ve Foça’ya uygulaması. Tugev Yayınları, 21-31.
  • Demirtaş, S. (2020). Üniversite öğrencilerinin Ağrı’da turizm algısı ve turizme katılımı (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi), Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı, Erzurum.
  • Dincu, A. (2015). Tourism potential and ıts role in the development of tourist activity. Scientific Papers Animal Science And Biotechnologies, 48, 183– 186.
  • Elmas, B., Akkuş, Ç. ve Cengiz, G. (2013). Erzurum ili temel ve destekleyici turistik ürün çeşitlerinin değerlendirilmesi. LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 87, 90-91.
  • Erkılıç, E. (2019). Yerel halkın turizm algısı ve turizmin gelişimine yönelik tutumları: Rize örneği. International Journal of Contemporary Tourism Research, 3, 66-82.
  • Gerni, C., Buzdağlı, Ö. ve Emsen, Ö. S. (2020). İl düzeyinde gerileme süreci: Erzurum örneği. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 34, 1181-1206.
  • Gökalp, E. (2013). Sosyolojiye Giriş. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.
  • Gül, B. (2019). Sekiz haftalık rafting uygulamasının bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelere etkisinin incelenmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi Ve Spor Ana Bilim Dalı, Erzincan.
  • Günal, N. (2013). Türkiye’de iklimin doğal bitki örtüsü üzerindeki etkileri. Acta Turcica Çevrimiçi Tematik Türkoloji Dergisi, 5, 1–22.
  • Gündoğdu, H. (1990). Geçmişten Günümüze Erzurum Ve Çevresindeki Tarihi Kalıntılar: Şehr-İ Mübarek Erzurum. Ankara: Erzurum Belediyesi Kültür Yayınları.
  • Güneş, E. ve Alagöz, G. (2018). Yerel halkın turizm algısı: Erzincan’da bir araştırma. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15, 409-442.
  • Güneş, N. (2014). Yerel halkın turizm algısı ve turizme katılımı: Antalya Konyaaltı ve Kepez ilçesi örneği (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi), Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı, Antalya.
  • Hoşgören, M. Y. (2015). Hidrografya`nın Ana Çizgileri I - Yeraltısuları, Kaynaklar, Akarsular. İstanbul: Çantay Yayınları.
  • Karagöz, K. (2008). Türkiye’nin turizm potansiyeli: çekim modeli yaklaşımı. Turizm Araştırmaları Dergisi, 19, 149-156.
  • Kiremitçi, A.R., Turan, S., Özdemir, G., Engin, S., Altınörs. V. ve Songur, M. (2017). Doğu Anadolu’nun Gastronomi Kalesi: Erzurum Mutfak Kültürü. Erzurum’un Turizm Potansiyeline Gastronomi Kültürü ile Katkı Sağlama Projesi. Erzurum: Erzurum Büyükşehir Belediyesi Yayınları.
  • Koday, S. (2010). Erzurum’un turizm açısından önemi. 8. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, Sofija, Bulgaristan, 19-26.
  • Koşan, A. ve Türkmendağ, T. (2018). Sürdürülebilirlik kapsamında kayak turizmi: Palandöken örneği. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2, 150-178.
  • KUDAKA (2014). Erzurum ili turizm sektörü raporu. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Dergisi, 1-30.
  • KUDAKA (2015). Erzurum ili sosyal yapı analizi. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Dergisi, 12-16.
  • KUDAKA (2023). Kongre turizmi, 2022-2023. [URL: https://kudaka.ka.gov.tr/assets/upload/dosyalar/kudaka_2022_cp.pdf] (Erişim 08 Mart 2023).
  • Meriç, S. ve Erten, Ş. (2020). Üniversite öğrencilerinin turizm algısı: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17, 420-440.
  • Okuyucu, A. ve Somuncu, M. (2012). Kültürel mirasın korunması ve turizm amaçlı kullanılmasında yerel halkın algı ve tutumlarının belirlenmesi: Osmaneli ilçe merkezi örneği. Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi, 4, 37-51.
  • Öner, Ş. (2005). Katılımcı Demokrasi Açısından Belediye Kanunu. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Özdemir, M. A. ve Kervankıran, İ. (2011). Turizm ve turizmin etkileri konusunda yerel halkın yaklaşımlarının belirlenmesi: Afyonkarahisar örneği. Marmara Coğrafya D. 24, 1- 25.
  • Özkan, H. (2013). Haho Manastırı, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Yayınları.
  • Soykan, F. (2004). Turizm potansiyelini saptamanın önemi ve bir yöntem önerisi. 1. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir, 11–31.
  • Toprak, L. (2015). Mardin’de halkın turizm algısı. Elektronik Sosyal Bilimler D., 14, 201-218.
  • Zengin, B. ve Eker, N. (2016). Sakarya ili termal turizm potansiyelinin değerlendirilmesi. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13, 1-17.
  • Zengin, B., Kıngır, S. ve Tezcan, N. (2018). Gençlerin turizm algısı ve turizme verilen destek: Sakarya Üniversitesi öğrencileri üzerine bir araştırma. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9, 157-164.

Erzurum İlinin Turizm Potansiyelinin Belirlenmesi: Üniversite Öğrencilerinin Algısı Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2023, Cilt: 26 Sayı: 2, 213 - 237, 30.12.2023
https://doi.org/10.55931/ahbvtfd.1363225

Öz

Bu araştırma, Erzurum ilinin turizm potansiyelini ve bu potansiyelin üniversite öğrencileri tarafından nasıl algılandığını incelemeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda, öğrencilerin turizmin gelişimine verdikleri destek düzeyinin demografik özellikler açısından nasıl farklılık gösterdiğini tespit etmeyi hedeflemektedir. Araştırma, nicel veri yöntemlerini kullanarak gerçekleştirilmiş ve Erzurum ilinde öğrenim gören üniversite öğrencileri arasında gerçekleştirilmiştir. Örneklem, 427 katılımcıdan oluşmaktadır ve veriler Google Forms üzerinden online olarak toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 26 programı kullanılarak analiz edilmiş, bu analizlerde T-testi ve Varyans analizi (One-Way ANOVA) gibi istatistiksel yöntemler uygulanmıştır. Ayrıca, katılımcıların turizmin gelişimine verdikleri destek ile turizmin sosyo-kültürel, ekonomik ve çevresel pozitif etkilerine yönelik algıları arasındaki ilişkiyi incelemek için "Korelasyon Analizi" gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçları, öğrencilerin turizm etkilerini algılamaları ile cinsiyet, yaş, doğum yeri, eğitim düzeyi, fakülte, ikamet süresi, turistlerle iletişim kurma ve gelir durumu gibi demografik faktörler arasında anlamlı farklılıklar olduğunu göstermektedir. Ayrıca, öğrencilerin turizme verdikleri destek ile turizmin sosyo-kültürel, ekonomik ve çevresel pozitif etkileri arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bu çalışma, Erzurum ilinin turizm sektörünün daha iyi anlaşılmasına ve geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla önemli bir katkı sunmaktadır. Özellikle, üniversite öğrencilerinin turizme yönelik algıları ve destek düzeyleri, ilin turizm potansiyelinin daha etkili bir şekilde değerlendirilmesi, turizm stratejilerinin oluşturulması ve sürdürülebilir turizm uygulamalarının geliştirilmesi açısından rehberlik edebilir.

Kaynakça

  • Akgün, A. (2016). Giresun ilinin turizm potansiyelinin belirlenmesi, yerel halk ve sektör temsilcilerinin algısı üzerine bir araştırma (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi), Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı, Nevşehir.
  • Altunel, M. C. (2009). Yerel halkın turizmin gelişimine verdiği desteği etkileyen faktörlerin sosyal değişim teorisi açısından incelenmesi: Alaçatı örneği (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi), Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı, Sakarya.
  • Atalay, İ. (1983). Erzurum ovası ve çevresinin toprakları. Ege Coğrafya Dergisi, 1, 1.
  • Atatürk Üniversitesi (2023). Öğrenci verileri, 2022-2023. [URL: https://atauni.edu.tr/tr/kayit-yaptiran-ogrenci-sayilari/eski/] (Erişim 17 Nisan 2023).
  • Bastem, N. (1997). Termal turizmi ve Erzurum’un termal turizm potansiyeli (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi), Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı, Erzurum. Bayat, G. (2010). Turizmin yerel halk tarafından algılanması: Iğdır halkı üzerine bir araştırma (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Kafkas Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı, Kars.
  • Burns, G. L. (2004). Anthropology and tourism: Past contributions and future theoretical challenges. Anthropologycal Forum, 14, 5-22.
  • Büyüköztürk, Ş. (2007). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem Akademik Yayıncılık.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Cengiz, F. ve Kantarcı, K. (2013). Üçüncü yaş turistlere yönelik turistik ürün önem-performans analizi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 5, 29-35.
  • Çavuş, Ş. ve Tanrısevdi, A. (2002). Residents' attitudes toward tourism development: a case study in Kusadasi, Turkey. Tourism Analysis, 7, 259-269.
  • Demircioğlu, A. G. (1998). Turizm potansiyelinin değerlendirilmesinde matematiksel bir model ve Foça’ya uygulaması. Tugev Yayınları, 21-31.
  • Demirtaş, S. (2020). Üniversite öğrencilerinin Ağrı’da turizm algısı ve turizme katılımı (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi), Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı, Erzurum.
  • Dincu, A. (2015). Tourism potential and ıts role in the development of tourist activity. Scientific Papers Animal Science And Biotechnologies, 48, 183– 186.
  • Elmas, B., Akkuş, Ç. ve Cengiz, G. (2013). Erzurum ili temel ve destekleyici turistik ürün çeşitlerinin değerlendirilmesi. LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 87, 90-91.
  • Erkılıç, E. (2019). Yerel halkın turizm algısı ve turizmin gelişimine yönelik tutumları: Rize örneği. International Journal of Contemporary Tourism Research, 3, 66-82.
  • Gerni, C., Buzdağlı, Ö. ve Emsen, Ö. S. (2020). İl düzeyinde gerileme süreci: Erzurum örneği. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 34, 1181-1206.
  • Gökalp, E. (2013). Sosyolojiye Giriş. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.
  • Gül, B. (2019). Sekiz haftalık rafting uygulamasının bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelere etkisinin incelenmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi Ve Spor Ana Bilim Dalı, Erzincan.
  • Günal, N. (2013). Türkiye’de iklimin doğal bitki örtüsü üzerindeki etkileri. Acta Turcica Çevrimiçi Tematik Türkoloji Dergisi, 5, 1–22.
  • Gündoğdu, H. (1990). Geçmişten Günümüze Erzurum Ve Çevresindeki Tarihi Kalıntılar: Şehr-İ Mübarek Erzurum. Ankara: Erzurum Belediyesi Kültür Yayınları.
  • Güneş, E. ve Alagöz, G. (2018). Yerel halkın turizm algısı: Erzincan’da bir araştırma. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15, 409-442.
  • Güneş, N. (2014). Yerel halkın turizm algısı ve turizme katılımı: Antalya Konyaaltı ve Kepez ilçesi örneği (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi), Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı, Antalya.
  • Hoşgören, M. Y. (2015). Hidrografya`nın Ana Çizgileri I - Yeraltısuları, Kaynaklar, Akarsular. İstanbul: Çantay Yayınları.
  • Karagöz, K. (2008). Türkiye’nin turizm potansiyeli: çekim modeli yaklaşımı. Turizm Araştırmaları Dergisi, 19, 149-156.
  • Kiremitçi, A.R., Turan, S., Özdemir, G., Engin, S., Altınörs. V. ve Songur, M. (2017). Doğu Anadolu’nun Gastronomi Kalesi: Erzurum Mutfak Kültürü. Erzurum’un Turizm Potansiyeline Gastronomi Kültürü ile Katkı Sağlama Projesi. Erzurum: Erzurum Büyükşehir Belediyesi Yayınları.
  • Koday, S. (2010). Erzurum’un turizm açısından önemi. 8. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, Sofija, Bulgaristan, 19-26.
  • Koşan, A. ve Türkmendağ, T. (2018). Sürdürülebilirlik kapsamında kayak turizmi: Palandöken örneği. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2, 150-178.
  • KUDAKA (2014). Erzurum ili turizm sektörü raporu. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Dergisi, 1-30.
  • KUDAKA (2015). Erzurum ili sosyal yapı analizi. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Dergisi, 12-16.
  • KUDAKA (2023). Kongre turizmi, 2022-2023. [URL: https://kudaka.ka.gov.tr/assets/upload/dosyalar/kudaka_2022_cp.pdf] (Erişim 08 Mart 2023).
  • Meriç, S. ve Erten, Ş. (2020). Üniversite öğrencilerinin turizm algısı: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17, 420-440.
  • Okuyucu, A. ve Somuncu, M. (2012). Kültürel mirasın korunması ve turizm amaçlı kullanılmasında yerel halkın algı ve tutumlarının belirlenmesi: Osmaneli ilçe merkezi örneği. Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi, 4, 37-51.
  • Öner, Ş. (2005). Katılımcı Demokrasi Açısından Belediye Kanunu. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Özdemir, M. A. ve Kervankıran, İ. (2011). Turizm ve turizmin etkileri konusunda yerel halkın yaklaşımlarının belirlenmesi: Afyonkarahisar örneği. Marmara Coğrafya D. 24, 1- 25.
  • Özkan, H. (2013). Haho Manastırı, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Yayınları.
  • Soykan, F. (2004). Turizm potansiyelini saptamanın önemi ve bir yöntem önerisi. 1. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir, 11–31.
  • Toprak, L. (2015). Mardin’de halkın turizm algısı. Elektronik Sosyal Bilimler D., 14, 201-218.
  • Zengin, B. ve Eker, N. (2016). Sakarya ili termal turizm potansiyelinin değerlendirilmesi. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13, 1-17.
  • Zengin, B., Kıngır, S. ve Tezcan, N. (2018). Gençlerin turizm algısı ve turizme verilen destek: Sakarya Üniversitesi öğrencileri üzerine bir araştırma. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9, 157-164.
Toplam 39 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Otel İşletmeciliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gül Tabay 0000-0001-5193-6245

Fatma Başar 0000-0002-3358-1011

Erken Görünüm Tarihi 29 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 26 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Tabay, G., & Başar, F. (2023). Erzurum İlinin Turizm Potansiyelinin Belirlenmesi: Üniversite Öğrencilerinin Algısı Üzerine Bir Araştırma. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, 26(2), 213-237. https://doi.org/10.55931/ahbvtfd.1363225