Etilen birçok meyve ve sebzenin büyümesi, gelişmesi ve
raf ömrü üzerinde çeşitli etkileri bulunan gaz formunda doğal bir bitki büyüme
düzenleyicidir. Etilenin çok düşük miktarları bile birçok meyve ve sebzede
olgunlaşma ve yaşlanma üzerinde etkilidir. Bu yüzden, etilen meyve ve
sebzelerin raf ömrü açısından kritik bir faktördür ve büyük ölçüde meyve ve sebzelerin
olgunlaşmasına ve tazeliğinin kaybolmasına neden olmaktadır. Raf ömrünün
artırılması için, etilen birikiminin önlenmesi gereklidir. Etilenin meyve ve
sebzeler üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek ve bu ürünlerde raf ömrünü
artırmak için aktif ambalajlama uygulamalarını içeren yeni yöntemler geliştirilmeye
başlanmıştır. Bu makalede meyve ve sebzelerde kullanılan aktif ambalajlama
sistemlerinden etilen tutucu sistemler ve bu sistemlerin ürün kalitesi ve raf
ömrüne etkileri ortaya konulmuştur.
Ethylene is a naturally occurring gaseous plant growth
regulator that has numerous effects on the growth, development and storage life
of many fruits and vegetables. A very low amount of ethylene is enough to
affect the growth, development, ripening and aging of most fruits and vegetables.
Thus, ethylene is a critical factor for the shelf life of fruits and
vegetables. It largely causes an increase in maturity and loss in freshness of fruits
and vegetables. To restrict negative effects of ethylene on fruits and
vegetables and to increase the shelf life of these products, new methods with
active packaging applications have been developed. In this paper, ethylene scavenging
systems as one of the active packaging systems and the effects of these systems
on the quality and shelf life of fruits & vegetables are presented.
Ethylene Fruits and vegetables Active packaging Ethylene scavengers
Bölüm | Derleme Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Ağustos 2017 |
Gönderilme Tarihi | 9 Ağustos 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 15 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).