Bitkisel örücülükte kullanılan hammaddelerden
biri olan mısır kapçığı,
Gramince familyasından olan tarımsal mısır ürününün dış yapraklarıdır. Bu
yapraklar kurutulup, ince şeritler haline getirilerek, çeşitli biçimlerde örme
işlemi yapılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Artvin İli Arhavi İlçesi mısır
kapçığı örücülüğünü belgelemek ve tanıtmaktır. Araştırmada tarama yöntemi
kullanılmış, evreni Artvin İli Arhavi İlçesi mısır kapçığı örücülüğü yapan
bireyler, örneklemi ise mısır kapçığı örücülüğü yapan 18 bireydir. Veri toplama aracı olarak; anket ve bilgi
formları toplanmış, elde edilen veriler değerlendirilerek sonuca gidilmiştir.
Sonuç
olarak; mısır kapçıklarından iplik elde edilmesinin uzun bir süreç olduğu,
ürünlerin kullanım alanlarına
göre ipliklerin hazırlanması ürün bitim sürelerini etkilediği gözlemlenmiştir. Mısır kapçığı
örücülüğünde, sadece mısır kapçıklarının kullanıldığı ve başka hammadde
kullanmadıkları, genç bireylerin mısır kapçığı örücülüğüne fazla ilgi
duymadığı, bu örücülüğü genellikle orta yaşlı bireylerin yaptıkları, bireylerin çoğunluğu örücülüğü bir eğitim kurumundan
öğrendiği, motifleri isimlendirdikleri, genellikle kapçığın doğal rengini
kullandıkları görülmüştür. Ürün çeşitleri olarak, geçmişte insanlar kendi
ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı çoğunlukla sepet ürünleri yaptıkları, günümüzde
ise masa, sehpa, tabure ve çeşitli aksesuar olarak bu örücülüğün yapıldığı
tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2019 |
Kabul Tarihi | 12 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 8 |