Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nde yürütülen deneysel arkeoloji özlü bir projeyle Roma Donemi mutfak kültürü etraflıca araştırılmış ve incelenmiştir. Teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşan projenin ilk aşamasında, Roma Donemi yemekleri ve yemek pişirmede kullanılan çömlekler araştırılmıştır. Yemek tarifleri için Athenaios ve Apicius'un antik aktarmalarından yararlanılmış, Roma Donemi yemek mönüleri incelenerek günümüzde uygulanabilir olanlar tespit edilmiştir. Aynca Cato, Varro ve Columella gibi yazarların aktarımlarından antik çağların besin türleri, bunların üretimi ve tüketimi hakkında bilgiler de edinilmiştir.
Yemek pişirmede ve servis amaçlı kullanılan seramik kaplar için ise Patara Antik Kenti kazılarında ele geçen seramiklerden faydalanılmıştır. Projenin uygulama aşamasında öncelikle Patara'da bulunan yemek pişirme ve servis kaplarının orijinal benzerlerinden üretmiştir. Üretilen bu seramiklerde daha önce antik kaynaklardan araştırılan Roma Donemi yemekleri deneme amaçlı pişirilmiş ve test edilmiştir. Seramik kaplar içerisinde yapılan pek çok pişirme denemesi sonucunda antik çağlanın enteresan ve kahc1 yemek tatlarına ulaşmıştır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2007 |
Gönderilme Tarihi | 2 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 1 Sayı: 1 |
Akdeniz Sanat'ın 2025 Ocak sayısı (cilt: 19 sayı: 35) için makale gönderimi 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Sonraki sayımız için ilgili tarihler duyurulacaktır.
Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.
Akdeniz Sanat Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.