Öz
Bu çalışmada, yumuşatıcılarda kullanılan esanslar melamin formaldehit (MF) reçineleri kullanılarak
mikrokapsüllendi. oluşturulan kapsüllerin verimi, boyutları, çeper kalınlığı ve oda sıcaklığındaki
karalılıkları incelendi. Kapsül kabuğunun temel bileşeni olan Melamin/formaldehit (M/F, mol/mol) 1/5
oranında, pH=9,0’da, sıcaklık 80 ve 90 oC ve 30 ve 45 dakikada sentezlendi. Endüstriyel olarak kullanılan
4 farklı koku belirlenip bu kokular su içerisinde emülsiye (O/W, yağ/su) edici (dört madde) maddeler
yardımıyla en kararlı halleri belirlenmiştir. Emülsiye karışım sentezlenen MF reçinesi ve akrilikasit
akrilamid kopolimer bağlayıcısı ile belirli süre ve sıcaklıklarda karıştırılarak mikron boyutunda kapsüller
elde edilmiştir. Sentezlenen MF reçinesinin karekterizasyonu IR spektroskopinde, emülsiye
damlacıkların kararlıkları ve boyutları optik mikroskopla, kapsüllerin boyutları ve duvar kalınlığı elektron
mikroskopuyla, termal kararlılıkları diferansiyel taramalı kalorimetre ile incelenmiştir. Elde edilen
kapsüllerin verimi % 85‐89, kapsül çeper kalınlığı 190‐426 nm ve 20 oC deki aktif madde kaybı % 45‐56
arasında olmuştur.