Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kütahya İli “Gelincik” Elma (Malus Spp.) ve “Hüsnüyusuf” Armut (Pyrus Spp.) Meyve Türlerinin Bazı Fitokimyasal Özelliklerinin ve Antioksidan Kapasitelerinin Belirlenmesi

Yıl 2024, Cilt: 24 Sayı: 06, 1285 - 1296

Öz

Bu çalışmanın amacı Kütahya’ya has meyvelerden olan Gelincik elması ve Hüsnüyusuf armudunun bazı fitokimyasal özelliklerini ve antioksidan aktivitesini belirlemektir.
Çalışmada fitokimyasal özellikler olarak meyvelerin kuru madde miktarı, suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlik (TEA), C vitamini, toplam ve indirgen şeker miktarları tespit edilmiştir. Ayrıca DPPH deneyi ile antioksidan aktivite düzeyleri belirlenmiştir.
Çalışma bulgularına göre, Gelincik elması ve Hüsnüyusuf armudu örneklerinin SÇKM miktarların sırasıyla %12,8-13,3 ve %11,8-12,9, arasında değişmiştir. Gelincik elması pH ve TEA değerleri sırasıyla 4,73±0,21 ile 4,65±0,44 ve %0,13±0,05 ile 0,17±0,09 aralığında, Hüsnüyusuf armudunun pH ve TEA değerleri sırasıyla 3,56-3,90 ve %0,32-%0,59 aralığında bulunmuştur. Gelincik elmasının toplam şeker değerleri 9,14-11,10 g/100mL aralığında değişmekte iken, invert şeker miktarının 7,45-9,09 g/100mL arasında değiştiği tespit edilmiştir. Hüsnüyusuf armudunun toplam şeker içeriği 7,72-9,10 g/100mL arasında, invert şeker miktarı 5,98-7,05 g/100mL arasında değişmiştir. Gelincik elması ve Hüsnüyusuf armudunun DPPH radikal süpürme deneyi sonucu antioksidan aktiviteleri sırasıyla %63,91-%72,18 ve %56,42-%39,83 değerleri arasında bulunmuştur. Gelincik elması ve Hüsnüyusuf armudunun C vitamini miktarları ise sırasıyla 7,52-8,44 mg/100mL ve 6,60-5,84 mg/100mL arasındadır.
Bu çalışma, Kütahya’nın botanik zenginliklerinden ikisi olan Gelincik elması ve Hüsnüyusuf armudunun tanıtılması, değerlendirilmesi ve mevcut genetik kaynakların korunması için farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan ilk çalışmadır. Bu konudaki daha sonra yapılacak çalışmalara kaynak oluşturacağı düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Abacı, Z.T., and Sevindik, E., 2014. Ardahan bölgesinde yetiştirilen elma çeşitlerinin biyoaktif bileşiklerinin ve toplam antioksidan kapasitesinin belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 24(2), 175-184. https://doi.org/10.29133/yyutbd.235931
  • Abacı, Z.T., Sevindik, E., and Ayvaz, M., 2016. Comparative study of bioactive components in pear genotypes from Ardahan/Turkey. Biotechnology and Biotechnological Equipment, 30(1), 36-43. https://doi.org/10.1080/13102818.2015.1095654
  • Acero, N., Gradillas, A., Beltran, M., Garcia, A., and Mingarro, D.M., 2019. Comparison of Phenolic Compounds Profile and Antioxidant Properties of Different Sweet Cherry (Prunus avium L.) Varieties. Food Chemistry, 279, 260-271. Akagić, A., Oras, A., Gaši, F., Meland, M., Drkenda, P., Memić, S., Spaho, N., Žuljević, S.O., Jerković, I., Musić, O., Hudina, M., 2022. A comparative study of ten pear (Pyrus communis L.) cultivars in relation to the content of sugars, organic acids, and polyphenol compounds. Foods, 11(19), 3031. https://doi.org/10.3390/foods11193031
  • Akbaş, F., and Sevindi, C., 2019. Kütahya İlinde Meyvecilik. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, (65), 521-532.
  • Alamur, U., 1997. Çoruh Vadisinde Yetiştirilen Bazı Elma Çeşitlerinin Fenolojik, Pomolojik ve Biyolojik Özelliklerinin İncelenmesi. [Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Ünviversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı], 107 s. Yüksek Öğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Balta, M.F., Karakaya, O., Kaya, T., and Kırkaya, H., 2015. Kumru (Ordu) yöresinde yetiştirilen mahalli elma genotiplerinin fenolojik, morfolojik ve pomolojik özellikleri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University, 32(1), 47-56. https://doi.org/10.13002/jafag782
  • Balta, M.F., Üç, L., and Karakaya, O., 2019. Şebinkarahisar (Giresun) ilçesinde seçilen Alişar armut klonlarının bazı meyve özellikleri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 5(1), 31-37. https://doi.org/10.24180/ijaws.512840
  • Bayav, A., and Karlı, B., 2021. Economic performance of apple farms: a case of Isparta and Karaman provinces of Turkey. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 9(4), 837-842.
  • Bayazit, S., Caliskan, O., and Sumbul, A., 2016. Morpho-pomological diversity of Turkish pear (Pyrus communis L.) accessions in eastern mediterranean region of Turkey. Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus, 15(5), 157-171.
  • Baydır, A.T., Dıraman, H., Palamutoğlu, R., and Kasnak, C., 2019. Afyonkarahisar’da Tüketilen Önemli Yabancı Elma Çeşitlerinin Bazı Kalite ve Antioksidan Özellikleri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 17, 927-932. https://doi.org/10.31590/ejosat.617237
  • Bolat, İ., Yılmaz, M., and İkinci, A., 2019. Akdeniz geçit kuşağında farklı dönemlerde olgunlaşan bazı elma çeşitlerinin performanslarının belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(2), 258-267. https://doi.org/10.29133/yyutbd.471552
  • Bostan, S.Z., and Acar, Ş., 2009. Ünye (Ordu) ve çevresinde yetiştirilen mahalli elma çeşitlerinin pomolojik özellikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 2(15), 15-24.
  • Bvenura, C., and Sivakumar, D., 2017. The role of wild fruits and vegetables in delivering a balanced and healthy diet. Food Research International, 99, 15-30.
  • Chen, J., Wang, Z., Wu, J., Wang, Q., and Hu, X., 2007. Chemical compositional characterization of eight pear cultivars grown in China. Food Chemistry, 104(1), 268-275.
  • Chong, C.H., Law, C.L., Figiel, A., Wojdyło, A., and Oziembłowski, M., 2013. Colour, phenolic content and antioxidant capacity of some fruits dehydrated by a combination of different methods. Food Chemistry, 141(4), 3889-3896. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.06.042
  • Çubukçu, G.Ç., and Bostan, S.Z., 2018. Çaykara ilçesinde yetiştirilen yerel armut (Pyrus spp.) genotiplerinin seleksiyon yoluyla ıslahı: I-meyve özellikleri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 35(Ek Sayı), 75-88. https://doi.org/10.13002/jafag4511
  • Cyril, K., Rahman, M. M., Singh, G., Joseph, A., and Mathew, M., 2023. The impact of pear on nutrition and health: A review. Energy (kJ), 264(209), 227.
  • Đurić, G., Žabić, M., Rodić, M., Stanivuković, S., Bosančić, B., and Pašalić, B. (2015). Biochemical and pomological assessment of European pear accessions from Bosnia and Herzegovina. Horticultural Science, 42(4), 176-184. https://doi.org/10.17221/53/2015-HORTSCI
  • Dzoljic, J., 2021. Quality of raspberries varieties grown on the territory of vranje city as raw material for obtaining fruit juice. Knowledge, 45(3), 611-614.
  • Erbil, N., Murathan, Z. T., Arslan, M., Ilcim, A., and Sayin, B., 2018. Antimicrobial, Antioxidant, and Antimutagenic Activities of Five Turkish Pear Cultivars. Erwerbs-Obstbau, 60(3), 203-209. https://doi.org/10.1007/s10341-017-0359-1 Erdoğan, Ü.G., and Bolat, İ., 2002. Çoruh Vadisinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin incelenmesi. Bahçe, 31(1-2), 25-32.
  • Erecevit, P., and Kırbağ, S., 2017. Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri. International Journal of Pure and Applied Sciences, 3(1), 13-23.
  • Fourie, P.C., Hansmann, C.F., and Oberholzer, H.M., 1991. Sugar content of fresh apples and pears in South Africa. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 39(11), 1938-1939. https://doi.org/10.1021/jf00011a008
  • Galvis Sanchez, A.C., Gil‐Izquierdo, A., and Gil, M.I., 2003. Comparative study of six pear cultivars in terms of their phenolic and vitamin C contents and antioxidant capacity. Journal of the Science of Food and Agriculture, 83(10), 995-1003. https://doi.org/10.1002/jsfa.1436
  • Güleryüz, M., Ercişli, S., and Erkan, E., 2001. Erzincan ovasında yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin meyve gelişimi dönemlerinde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler ile bunlar arasındaki ilişkiler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(1), 51-59.
  • Gundogdu, M., Canan, I., and Okatan, V., 2018. Bioactive Contents and Some Horticultural Characteristics of Local Apple Genotypes from Turkey. JAPS: Journal of Animal and Plant Sciences, 28(3): 865-874.
  • Harker, F.R., Marsh, K.B., Young, H., Murray, S.H., Gunson, F.A., and Walker, S.B., 2002. Sensory interpretation of instrumental measurements 2: sweet and acid taste of apple fruit. Postharvest Biology and Technology, 24(3), 241-250. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(01)00157-0
  • Hussain, S., Masud, T., Ali, S., Bano, R., and Ali, A., 2013. Some physico-chemical attributes of pear (Pyrus communis L.) cultivars grown in Pakistan. International Journal of Biosciences, 3(12), 206-215. http://dx.doi.org/10.12692/ijb/3.12.1-7
  • Kalkisim, O., Okcu, Z., Karabulut, B., Ozdes, D., and Duran, C., 2018. Evaluation of Pomological and Morphological Characteristics and Chemical Compositions of Local Pear Varieties (Pyrus communis L.) Grown in Gumushane, Turkey. Erwerbs-Obstbau, 60(2), 173-181. https://doi.org/10.1007/s10341-017-0354-6
  • Karadeniz, F., 1999. Armut suyunun kimyasal bileşimi üzerine araştırma. J. of Agriculture and Forestry, 23, 355-358.
  • Karadeniz, F., Burdurlu, H.S., Koca, N., and Soyer, Y., 2005. Antioxidant activity of selected fruits and vegetables grown in Turkey. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 29(4), 297-303.
  • Karadeniz, T., and Çorumlu, M.S., 2012. İskilip armutları. Akademik Ziraat Dergisi, 1(2), 61-66.
  • Karadeniz, T., and Kalkışım, Ö., 1996. Görele ve çevresinde yetiştirilen mahalli yazlık armut çeşitleri üzerinde pomolojik çalışmalar. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 6(1), 81-86.
  • Karlıdağ, H., and Eşitken, A., 2006. Yukarı Çoruh vadisinde yetişen elma ve armut çeşitlerinin bazı pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 16(2), 93-96.
  • Karşı, T., and Aslantaş, R., 2016. Erzurum’da yetiştirilen bazı elma (Malus communis L.) çeşitlerinin fenolojik, pomolojik ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47(1), 11-21.
  • Kim, A.N., Kim, H.J., Kerr, W.L., and Choi, S.G., 2017. The effect of grinding at various vacuum levels on the color, phenolics, and antioxidant properties of apple. Food Chemistry, 216, 234-242. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.08.025
  • Kırca, L., Kırca, S., and Aygün, A., 2022. Organic Acid, Phenolic Compound and Antioxidant Contents of Fresh and Dried Fruits of Pear (Pyrus Communis L.) Cultivars. Erwerbs-Obstbau, 65, 677-691. https://doi.org/10.1007/s10341-022-00760-0
  • Lachman, J., Šulc, M., Sus, J., and Pavlíková, O., 2006. Polyphenol content and antiradical activity in different apple varieties. Horticultural Science (Prague), 33(3), 95-102.
  • Li, J., Huang, W., Zhao, C., and Zhang, B., 2013. A comparative study for the quantitative determination of soluble solids content, pH and firmness of pears by Vis/NIR spectroscopy. Journal of Food Engineering, 116(2), 324-332. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2012.11.007
  • Ma, C., Sun, Z., Chen, C.B., Zhang, L.L., and Zhu, S.H., 2014. Simultaneous separation and determination of fructose, sorbitol, glucose and sucrose in fruits by HPLC–ELSD. Food Chemistry, 145, 784–788. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.08.135
  • McGlone, V.A., Jordan, R.B., Seelye, R., and Clark, C.J., 2003. Dry-matter-a better predictor of the post-storage soluble solids in apples?. Postharvest Biology and Technology, 28(3), 431-435. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(02)00207-7
  • Mertoğlu, K., and Evrenosoğlu, Y., 2019. Bazı elma ve armut çeşitlerinde fitokimyasal özelliklerin belirlenmesi. Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1), 11-20.
  • Michailidis, M., Karagiannis, E., Nasiopoulou, E., Skodra, C., Molassiotis, A., and Tanou, G. (2021). Peach, apple, and pear fruit quality: To peel or not to peel?. Horticulturae, 7(4), 85. https://doi.org/10.3390/horticulturae7040085
  • Mordoğan, N., and Ergun, S., 2002. Golden ve Starking elma çeşitlerinin şeker içerikleri ve bitki besin elementleri ile olan ilişkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(1), 103-110.
  • Nour, V., Trandafr, I., and Ionica, M.E., 2010. Compositional characteristics of fruits of several apple (Malus domestica Borkh.) cultivars. Natulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 39(3), 228-233. https://doi.org/10.15835/nbha3834762
  • Oturmak, İ., Özrenk, K., and Çavuşoğlu, Ş., 2017. Diyarbakır (Silvan, Kulp, Hazro) yöresindeki bazı mahalli armut (Pyrus communis L) gen kaynaklarının belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 3(2), 61-67. https://doi.org/10.24180/ijaws.353966
  • Öz, M.H., and Aslantaş, R., 2015. Doğu Anadolu Bölgesi armut genotiplerinin morfolojik karakterizasyonu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46(2), 93-106.
  • Özrenk, K., Gündoğdu, M., and Kan, T., 2010. Van Gölü havzası yerel armutları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 20(1), 46-51.
  • Özrenk, K., Gündoğdu, M., Kaya, T., and Kan, T., 2011. Çatak ve Tatvan yörelerinde yetiştirilen yerel elma çeşitlerinin pomolojik özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1), 57-63.
  • Öztürk, A., Demirsoy, L., Demirsoy, H., Asan, A., and Gül, O., 2015a. Phenolic compounds and chemical characteristics of pears (Pyrus Communis L.). International Journal of Food Properties, 18(3), 536-546. https://doi.org/10.1080/10942912.2013.835821
  • Öztürk, B., Özkan, Y., Kılıç, K., Uçar, M., Karakaya, O., and Karakaya, M., 2015b. Braeburn elmasının (Malus domestica Borkh.) hasat önü dökümü ve meyve kalitesi üzerine hasat öncesi bitki gelişim düzenleyici uygulamalarının etkisi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 32(1), 68-76. https://doi.org/10.13002/jafag808
  • Ozturk, I., Ercisli, S., Kalkan, F., and Demir, B., 2009. Some chemical and physico-mechanical properties of pear cultivars. African journal of Biotechnology, 8(4), 687-693.
  • Patel, V., Kaswala, R., Chakraborty, M., and Kamath, J.V., 2012. Phytochemical and pharmacological profile of Malus domestica: An Overview. International Journal of Current Biomedical and Pharmaceutical Research, 2(2): 334– 338.
  • Patocka, J., Bhardwaj, K., Klimova, B., Nepovimova, E., Wu, Q., Landi, M., Kuca, K., Valis, M., and Wu, W., 2020. Malus domestica: A review on nutritional features, chemical composition, traditional and medicinal value. Plants, 9(11), 1408. http://dx.doi.org/10.3390/plants9111408
  • Planchon, V., Lateur, M., Dupont, P., and Lognay, G., 2004. Ascorbic acid level of Belgian apple genetic resources. Scientia Horticulturae, 100(1-4), 51-61. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2003.08.003
  • Polat, M., and Bağbozan, R., 2017. Eğirdir (Isparta) ekolojisinde yetiştirilen erkenci yerli armut (Pyrus communis L.) tiplerinin bazı meyve özelliklerinin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 21(1), 9-12. https://doi.org/10.19113/sdufbed.36032
  • Sahin, L., Hafızoğlu, N., Çetinkaya, H., Manisa, K., Bozkurt, E., and Biçer, A., 2017. Assessment of radiological hazard parameters due to natural radioactivity in soils from granite-rich regions in Kütahya Province, Turkey. Isotopes in environmental and health studies, 53(2), 212-221. https://doi.org/10.1080/10256016.2016.1207640
  • Schmutzler, M., and Huck, C. W., 2016. Simultaneous detection of total antioxidant capacity and total soluble solids content by Fourier transform near-infrared (FT-NIR) spectroscopy: A quick and sensitive method for on-site analyses of apples. Food Control, 66, 27-37. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.01.026
  • Şenyurt, M., Kalkışım, Ö., and Karadeniz, T., 2015. Gümüşhane yöresinde yetiştirilen bazı standart ve mahalli elma (Malus communis L.) çeşitlerinin pomolojik özellikleri. Akademik Ziraat Dergisi, 4(2), 59-64.
  • Sestras, A., Sestras, R., Lazar, V., Mitre, V., Mitre, I., Ropan, G., and Barbos, A., 2009. The influence of fruit position in the crown of trees on the sugar content and morphological traits of apple fruits. Bulletin of University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca. Horticulture, 66(1), 170-176.
  • Sewwandi, S.D.C., Arampath, P.C., Silva, A.B.G., and Jayatissa, R., 2020. Determination and comparative study of sugars and synthetic colorants in commercial branded fruit juice products. Journal of Food Quality. 7406506 https://doi.org/10.1155/2020/7406506.
  • Soylu, A., Ertürk, Ü., Mert, C., and Öztürk, Ö., 2003. MM 106 anacı üzerine aşılı elma çeşitlerinin Görükle koşullarındaki verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi-II. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(2), 57-65.
  • Sri, K.B., Srija, G., and Sumakanth, M., 2022. Quantification of vitamin C by titrimetric method in different marketed fruit juices. World Journal of Pharmaceutical Research, 12(4), 1125-1130. https://doi.org/10.20959/wjpr20234-27231.
  • Tekintaş, F.E., Kankaya, A., Ertan, E., and Seferoğlu, H.G., 2006. M9 anacı üzerine aşılı bazı elma çeşitlerinin Aydın ili koşullarındaki performanslarının belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2), 27-30.
  • Topuz, F.C., and Bakkalbaşi, E., 2022. Physical, Chemical and Bioactive Properties of Four Different Pears (Pyrus communis L.) Varieties Grown in Turkey. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 27(2), 303-314. https://doi.org/10.53433/yyufbed.1086370
  • Travers, S., Bertelsen, M.G., and Kucheryavskiy, S.V., 2014. Predicting apple (cv. Elshof) postharvest dry matter and soluble solids content with near infrared spectroscopy. Journal of the Science of Food and Agriculture, 94(5), 955-962. https://doi.org/10.1002/jsfa.6343
  • Turan, S., and Karlıdağ, H. (2022). Bazı elma çeşitlerinin Malatya ili Battalgazi ilçesi ova koşullarında performanslarının belirlenmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 26(2), 169-180. https://doi.org/10.29050/harranziraat.1078373
  • Wang, T., Li, X., Zhou, B., Li, H., Zeng, J., and Gao, W., 2015. Anti-diabetic activity in type 2 diabetic mice and α-glucosidase inhibitory, antioxidant and anti-inflammatory potential of chemically profiled pear peel and pulp extracts (Pyrus spp.). Journal of Functional foods, 13, 276-288. https://doi.org/10.1016/j.jff.2014.12.049
  • Wojdyło, A., Oszmiański, J., and Laskowski, P., 2008. Polyphenolic compounds and antioxidant activity of new and old apple varieties. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56(15), 6520-6530. https://doi.org/10.1021/jf800510j
  • Yang, S., Meng, Z., Li, Y., Chen, R., Yang, Y., and Zhao, Z., 2021. Evaluation of physiological characteristics, soluble sugars, organic acids and volatile compounds in ‘Orin’apples (Malus domestica) at different ripening stages. Molecules, 26(4), 807. https://doi.org/10.3390/molecules26040807
  • Yarılgaç, T., and Yıldız, K., 2001. Adilcevaz ilçesinde yetiştirilen mahalli armut çeşitlerinin bazı pomolojik özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2), 9-12.
  • Zhang, L., Xu, Q., You, Y., Chen, W., Xiao, Z., Li, P., and Ma, F., 2018. Characterization of Quercetin and Its Glycoside Derivatives in Malus germplasm. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 59(6): 909-917. https://doi.org/10.1007/s13580-018-0051-x
  • Zhang, Y., Nock, J. F., Al Shoffe, Y., and Watkins, C.B., 2019. Non-destructive prediction of soluble solids and dry matter contents in eight apple cultivars using near-infrared spectroscopy. Postharvest Biology and Technology, 151, 111-118. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2019.01.009

Determination of Some Phytochemical Properties and Antioxidant Capacity of “Gelincik” Apple (Malus Spp.) and “Hüsnüyusuf” Pear (Pyrus Spp.) Fruit Species of Kütahya

Yıl 2024, Cilt: 24 Sayı: 06, 1285 - 1296

Öz

This study aims to determine some phytochemical properties and antioxidant activities of Gelincik apple and Hüsnüyusuf pear, which are native to Kütahya.
Dry matter and water-soluble dry matter amount (WDSM), pH, titratable acidity (TA), vitamin C, total and reducing sugars were determined as phytochemical properties. In addition, antioxidant activity level was determined by DPPH assay.
According to this study, the WSDM content of Gelincik apple and Hüsnüyusuf pear samples ranged between 12.8-13.3%, and 11.8-12.9%, respectively. Gelincik apple pH and TA values were between 4.73-4.65 and 0.13-0.17%, respectively; Hüsnüyusuf pear pH and TA values were 3.56-3.90 and 0.32-0.59%, respectively. Total sugar values of Gelincik apple ranged between 9.10-11.10 g/100 mL, the reducing sugar content ranged between 7.45-9.09 g/100mL. The total sugar content of Hüsnüyusuf pear varied between 7.72-9.10 g/100mL, and reducing sugar content varied between 5.98-7.05 g/100 mL. As a result of the DPPH assay, the antioxidant activities of Gelincik apple and Hüsnüyusuf pear were found between 63.91-72.18 %, and 56.42- 39.83 %, respectively. The vitamin C contents of Gelincik apple and Hüsnüyusuf pear were between 7.52-8.44 mg/100mL, and 6.60-5.84 mg/100mL, respectively.
This study is the first study to raise awareness for the promotion and evaluation, and conservation of existing genetic resources of the Gelincik apple and the Hüsnüyusuf pear, two of the botanical riches of Kütahya. It is thought to be a source for future studies on this subject.

Kaynakça

  • Abacı, Z.T., and Sevindik, E., 2014. Ardahan bölgesinde yetiştirilen elma çeşitlerinin biyoaktif bileşiklerinin ve toplam antioksidan kapasitesinin belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 24(2), 175-184. https://doi.org/10.29133/yyutbd.235931
  • Abacı, Z.T., Sevindik, E., and Ayvaz, M., 2016. Comparative study of bioactive components in pear genotypes from Ardahan/Turkey. Biotechnology and Biotechnological Equipment, 30(1), 36-43. https://doi.org/10.1080/13102818.2015.1095654
  • Acero, N., Gradillas, A., Beltran, M., Garcia, A., and Mingarro, D.M., 2019. Comparison of Phenolic Compounds Profile and Antioxidant Properties of Different Sweet Cherry (Prunus avium L.) Varieties. Food Chemistry, 279, 260-271. Akagić, A., Oras, A., Gaši, F., Meland, M., Drkenda, P., Memić, S., Spaho, N., Žuljević, S.O., Jerković, I., Musić, O., Hudina, M., 2022. A comparative study of ten pear (Pyrus communis L.) cultivars in relation to the content of sugars, organic acids, and polyphenol compounds. Foods, 11(19), 3031. https://doi.org/10.3390/foods11193031
  • Akbaş, F., and Sevindi, C., 2019. Kütahya İlinde Meyvecilik. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, (65), 521-532.
  • Alamur, U., 1997. Çoruh Vadisinde Yetiştirilen Bazı Elma Çeşitlerinin Fenolojik, Pomolojik ve Biyolojik Özelliklerinin İncelenmesi. [Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Ünviversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı], 107 s. Yüksek Öğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Balta, M.F., Karakaya, O., Kaya, T., and Kırkaya, H., 2015. Kumru (Ordu) yöresinde yetiştirilen mahalli elma genotiplerinin fenolojik, morfolojik ve pomolojik özellikleri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University, 32(1), 47-56. https://doi.org/10.13002/jafag782
  • Balta, M.F., Üç, L., and Karakaya, O., 2019. Şebinkarahisar (Giresun) ilçesinde seçilen Alişar armut klonlarının bazı meyve özellikleri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 5(1), 31-37. https://doi.org/10.24180/ijaws.512840
  • Bayav, A., and Karlı, B., 2021. Economic performance of apple farms: a case of Isparta and Karaman provinces of Turkey. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 9(4), 837-842.
  • Bayazit, S., Caliskan, O., and Sumbul, A., 2016. Morpho-pomological diversity of Turkish pear (Pyrus communis L.) accessions in eastern mediterranean region of Turkey. Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus, 15(5), 157-171.
  • Baydır, A.T., Dıraman, H., Palamutoğlu, R., and Kasnak, C., 2019. Afyonkarahisar’da Tüketilen Önemli Yabancı Elma Çeşitlerinin Bazı Kalite ve Antioksidan Özellikleri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 17, 927-932. https://doi.org/10.31590/ejosat.617237
  • Bolat, İ., Yılmaz, M., and İkinci, A., 2019. Akdeniz geçit kuşağında farklı dönemlerde olgunlaşan bazı elma çeşitlerinin performanslarının belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(2), 258-267. https://doi.org/10.29133/yyutbd.471552
  • Bostan, S.Z., and Acar, Ş., 2009. Ünye (Ordu) ve çevresinde yetiştirilen mahalli elma çeşitlerinin pomolojik özellikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 2(15), 15-24.
  • Bvenura, C., and Sivakumar, D., 2017. The role of wild fruits and vegetables in delivering a balanced and healthy diet. Food Research International, 99, 15-30.
  • Chen, J., Wang, Z., Wu, J., Wang, Q., and Hu, X., 2007. Chemical compositional characterization of eight pear cultivars grown in China. Food Chemistry, 104(1), 268-275.
  • Chong, C.H., Law, C.L., Figiel, A., Wojdyło, A., and Oziembłowski, M., 2013. Colour, phenolic content and antioxidant capacity of some fruits dehydrated by a combination of different methods. Food Chemistry, 141(4), 3889-3896. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.06.042
  • Çubukçu, G.Ç., and Bostan, S.Z., 2018. Çaykara ilçesinde yetiştirilen yerel armut (Pyrus spp.) genotiplerinin seleksiyon yoluyla ıslahı: I-meyve özellikleri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 35(Ek Sayı), 75-88. https://doi.org/10.13002/jafag4511
  • Cyril, K., Rahman, M. M., Singh, G., Joseph, A., and Mathew, M., 2023. The impact of pear on nutrition and health: A review. Energy (kJ), 264(209), 227.
  • Đurić, G., Žabić, M., Rodić, M., Stanivuković, S., Bosančić, B., and Pašalić, B. (2015). Biochemical and pomological assessment of European pear accessions from Bosnia and Herzegovina. Horticultural Science, 42(4), 176-184. https://doi.org/10.17221/53/2015-HORTSCI
  • Dzoljic, J., 2021. Quality of raspberries varieties grown on the territory of vranje city as raw material for obtaining fruit juice. Knowledge, 45(3), 611-614.
  • Erbil, N., Murathan, Z. T., Arslan, M., Ilcim, A., and Sayin, B., 2018. Antimicrobial, Antioxidant, and Antimutagenic Activities of Five Turkish Pear Cultivars. Erwerbs-Obstbau, 60(3), 203-209. https://doi.org/10.1007/s10341-017-0359-1 Erdoğan, Ü.G., and Bolat, İ., 2002. Çoruh Vadisinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin incelenmesi. Bahçe, 31(1-2), 25-32.
  • Erecevit, P., and Kırbağ, S., 2017. Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri. International Journal of Pure and Applied Sciences, 3(1), 13-23.
  • Fourie, P.C., Hansmann, C.F., and Oberholzer, H.M., 1991. Sugar content of fresh apples and pears in South Africa. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 39(11), 1938-1939. https://doi.org/10.1021/jf00011a008
  • Galvis Sanchez, A.C., Gil‐Izquierdo, A., and Gil, M.I., 2003. Comparative study of six pear cultivars in terms of their phenolic and vitamin C contents and antioxidant capacity. Journal of the Science of Food and Agriculture, 83(10), 995-1003. https://doi.org/10.1002/jsfa.1436
  • Güleryüz, M., Ercişli, S., and Erkan, E., 2001. Erzincan ovasında yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin meyve gelişimi dönemlerinde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler ile bunlar arasındaki ilişkiler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(1), 51-59.
  • Gundogdu, M., Canan, I., and Okatan, V., 2018. Bioactive Contents and Some Horticultural Characteristics of Local Apple Genotypes from Turkey. JAPS: Journal of Animal and Plant Sciences, 28(3): 865-874.
  • Harker, F.R., Marsh, K.B., Young, H., Murray, S.H., Gunson, F.A., and Walker, S.B., 2002. Sensory interpretation of instrumental measurements 2: sweet and acid taste of apple fruit. Postharvest Biology and Technology, 24(3), 241-250. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(01)00157-0
  • Hussain, S., Masud, T., Ali, S., Bano, R., and Ali, A., 2013. Some physico-chemical attributes of pear (Pyrus communis L.) cultivars grown in Pakistan. International Journal of Biosciences, 3(12), 206-215. http://dx.doi.org/10.12692/ijb/3.12.1-7
  • Kalkisim, O., Okcu, Z., Karabulut, B., Ozdes, D., and Duran, C., 2018. Evaluation of Pomological and Morphological Characteristics and Chemical Compositions of Local Pear Varieties (Pyrus communis L.) Grown in Gumushane, Turkey. Erwerbs-Obstbau, 60(2), 173-181. https://doi.org/10.1007/s10341-017-0354-6
  • Karadeniz, F., 1999. Armut suyunun kimyasal bileşimi üzerine araştırma. J. of Agriculture and Forestry, 23, 355-358.
  • Karadeniz, F., Burdurlu, H.S., Koca, N., and Soyer, Y., 2005. Antioxidant activity of selected fruits and vegetables grown in Turkey. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 29(4), 297-303.
  • Karadeniz, T., and Çorumlu, M.S., 2012. İskilip armutları. Akademik Ziraat Dergisi, 1(2), 61-66.
  • Karadeniz, T., and Kalkışım, Ö., 1996. Görele ve çevresinde yetiştirilen mahalli yazlık armut çeşitleri üzerinde pomolojik çalışmalar. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 6(1), 81-86.
  • Karlıdağ, H., and Eşitken, A., 2006. Yukarı Çoruh vadisinde yetişen elma ve armut çeşitlerinin bazı pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 16(2), 93-96.
  • Karşı, T., and Aslantaş, R., 2016. Erzurum’da yetiştirilen bazı elma (Malus communis L.) çeşitlerinin fenolojik, pomolojik ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47(1), 11-21.
  • Kim, A.N., Kim, H.J., Kerr, W.L., and Choi, S.G., 2017. The effect of grinding at various vacuum levels on the color, phenolics, and antioxidant properties of apple. Food Chemistry, 216, 234-242. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.08.025
  • Kırca, L., Kırca, S., and Aygün, A., 2022. Organic Acid, Phenolic Compound and Antioxidant Contents of Fresh and Dried Fruits of Pear (Pyrus Communis L.) Cultivars. Erwerbs-Obstbau, 65, 677-691. https://doi.org/10.1007/s10341-022-00760-0
  • Lachman, J., Šulc, M., Sus, J., and Pavlíková, O., 2006. Polyphenol content and antiradical activity in different apple varieties. Horticultural Science (Prague), 33(3), 95-102.
  • Li, J., Huang, W., Zhao, C., and Zhang, B., 2013. A comparative study for the quantitative determination of soluble solids content, pH and firmness of pears by Vis/NIR spectroscopy. Journal of Food Engineering, 116(2), 324-332. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2012.11.007
  • Ma, C., Sun, Z., Chen, C.B., Zhang, L.L., and Zhu, S.H., 2014. Simultaneous separation and determination of fructose, sorbitol, glucose and sucrose in fruits by HPLC–ELSD. Food Chemistry, 145, 784–788. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.08.135
  • McGlone, V.A., Jordan, R.B., Seelye, R., and Clark, C.J., 2003. Dry-matter-a better predictor of the post-storage soluble solids in apples?. Postharvest Biology and Technology, 28(3), 431-435. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(02)00207-7
  • Mertoğlu, K., and Evrenosoğlu, Y., 2019. Bazı elma ve armut çeşitlerinde fitokimyasal özelliklerin belirlenmesi. Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1), 11-20.
  • Michailidis, M., Karagiannis, E., Nasiopoulou, E., Skodra, C., Molassiotis, A., and Tanou, G. (2021). Peach, apple, and pear fruit quality: To peel or not to peel?. Horticulturae, 7(4), 85. https://doi.org/10.3390/horticulturae7040085
  • Mordoğan, N., and Ergun, S., 2002. Golden ve Starking elma çeşitlerinin şeker içerikleri ve bitki besin elementleri ile olan ilişkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(1), 103-110.
  • Nour, V., Trandafr, I., and Ionica, M.E., 2010. Compositional characteristics of fruits of several apple (Malus domestica Borkh.) cultivars. Natulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 39(3), 228-233. https://doi.org/10.15835/nbha3834762
  • Oturmak, İ., Özrenk, K., and Çavuşoğlu, Ş., 2017. Diyarbakır (Silvan, Kulp, Hazro) yöresindeki bazı mahalli armut (Pyrus communis L) gen kaynaklarının belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 3(2), 61-67. https://doi.org/10.24180/ijaws.353966
  • Öz, M.H., and Aslantaş, R., 2015. Doğu Anadolu Bölgesi armut genotiplerinin morfolojik karakterizasyonu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46(2), 93-106.
  • Özrenk, K., Gündoğdu, M., and Kan, T., 2010. Van Gölü havzası yerel armutları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 20(1), 46-51.
  • Özrenk, K., Gündoğdu, M., Kaya, T., and Kan, T., 2011. Çatak ve Tatvan yörelerinde yetiştirilen yerel elma çeşitlerinin pomolojik özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1), 57-63.
  • Öztürk, A., Demirsoy, L., Demirsoy, H., Asan, A., and Gül, O., 2015a. Phenolic compounds and chemical characteristics of pears (Pyrus Communis L.). International Journal of Food Properties, 18(3), 536-546. https://doi.org/10.1080/10942912.2013.835821
  • Öztürk, B., Özkan, Y., Kılıç, K., Uçar, M., Karakaya, O., and Karakaya, M., 2015b. Braeburn elmasının (Malus domestica Borkh.) hasat önü dökümü ve meyve kalitesi üzerine hasat öncesi bitki gelişim düzenleyici uygulamalarının etkisi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 32(1), 68-76. https://doi.org/10.13002/jafag808
  • Ozturk, I., Ercisli, S., Kalkan, F., and Demir, B., 2009. Some chemical and physico-mechanical properties of pear cultivars. African journal of Biotechnology, 8(4), 687-693.
  • Patel, V., Kaswala, R., Chakraborty, M., and Kamath, J.V., 2012. Phytochemical and pharmacological profile of Malus domestica: An Overview. International Journal of Current Biomedical and Pharmaceutical Research, 2(2): 334– 338.
  • Patocka, J., Bhardwaj, K., Klimova, B., Nepovimova, E., Wu, Q., Landi, M., Kuca, K., Valis, M., and Wu, W., 2020. Malus domestica: A review on nutritional features, chemical composition, traditional and medicinal value. Plants, 9(11), 1408. http://dx.doi.org/10.3390/plants9111408
  • Planchon, V., Lateur, M., Dupont, P., and Lognay, G., 2004. Ascorbic acid level of Belgian apple genetic resources. Scientia Horticulturae, 100(1-4), 51-61. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2003.08.003
  • Polat, M., and Bağbozan, R., 2017. Eğirdir (Isparta) ekolojisinde yetiştirilen erkenci yerli armut (Pyrus communis L.) tiplerinin bazı meyve özelliklerinin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 21(1), 9-12. https://doi.org/10.19113/sdufbed.36032
  • Sahin, L., Hafızoğlu, N., Çetinkaya, H., Manisa, K., Bozkurt, E., and Biçer, A., 2017. Assessment of radiological hazard parameters due to natural radioactivity in soils from granite-rich regions in Kütahya Province, Turkey. Isotopes in environmental and health studies, 53(2), 212-221. https://doi.org/10.1080/10256016.2016.1207640
  • Schmutzler, M., and Huck, C. W., 2016. Simultaneous detection of total antioxidant capacity and total soluble solids content by Fourier transform near-infrared (FT-NIR) spectroscopy: A quick and sensitive method for on-site analyses of apples. Food Control, 66, 27-37. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.01.026
  • Şenyurt, M., Kalkışım, Ö., and Karadeniz, T., 2015. Gümüşhane yöresinde yetiştirilen bazı standart ve mahalli elma (Malus communis L.) çeşitlerinin pomolojik özellikleri. Akademik Ziraat Dergisi, 4(2), 59-64.
  • Sestras, A., Sestras, R., Lazar, V., Mitre, V., Mitre, I., Ropan, G., and Barbos, A., 2009. The influence of fruit position in the crown of trees on the sugar content and morphological traits of apple fruits. Bulletin of University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca. Horticulture, 66(1), 170-176.
  • Sewwandi, S.D.C., Arampath, P.C., Silva, A.B.G., and Jayatissa, R., 2020. Determination and comparative study of sugars and synthetic colorants in commercial branded fruit juice products. Journal of Food Quality. 7406506 https://doi.org/10.1155/2020/7406506.
  • Soylu, A., Ertürk, Ü., Mert, C., and Öztürk, Ö., 2003. MM 106 anacı üzerine aşılı elma çeşitlerinin Görükle koşullarındaki verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi-II. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(2), 57-65.
  • Sri, K.B., Srija, G., and Sumakanth, M., 2022. Quantification of vitamin C by titrimetric method in different marketed fruit juices. World Journal of Pharmaceutical Research, 12(4), 1125-1130. https://doi.org/10.20959/wjpr20234-27231.
  • Tekintaş, F.E., Kankaya, A., Ertan, E., and Seferoğlu, H.G., 2006. M9 anacı üzerine aşılı bazı elma çeşitlerinin Aydın ili koşullarındaki performanslarının belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2), 27-30.
  • Topuz, F.C., and Bakkalbaşi, E., 2022. Physical, Chemical and Bioactive Properties of Four Different Pears (Pyrus communis L.) Varieties Grown in Turkey. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 27(2), 303-314. https://doi.org/10.53433/yyufbed.1086370
  • Travers, S., Bertelsen, M.G., and Kucheryavskiy, S.V., 2014. Predicting apple (cv. Elshof) postharvest dry matter and soluble solids content with near infrared spectroscopy. Journal of the Science of Food and Agriculture, 94(5), 955-962. https://doi.org/10.1002/jsfa.6343
  • Turan, S., and Karlıdağ, H. (2022). Bazı elma çeşitlerinin Malatya ili Battalgazi ilçesi ova koşullarında performanslarının belirlenmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 26(2), 169-180. https://doi.org/10.29050/harranziraat.1078373
  • Wang, T., Li, X., Zhou, B., Li, H., Zeng, J., and Gao, W., 2015. Anti-diabetic activity in type 2 diabetic mice and α-glucosidase inhibitory, antioxidant and anti-inflammatory potential of chemically profiled pear peel and pulp extracts (Pyrus spp.). Journal of Functional foods, 13, 276-288. https://doi.org/10.1016/j.jff.2014.12.049
  • Wojdyło, A., Oszmiański, J., and Laskowski, P., 2008. Polyphenolic compounds and antioxidant activity of new and old apple varieties. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56(15), 6520-6530. https://doi.org/10.1021/jf800510j
  • Yang, S., Meng, Z., Li, Y., Chen, R., Yang, Y., and Zhao, Z., 2021. Evaluation of physiological characteristics, soluble sugars, organic acids and volatile compounds in ‘Orin’apples (Malus domestica) at different ripening stages. Molecules, 26(4), 807. https://doi.org/10.3390/molecules26040807
  • Yarılgaç, T., and Yıldız, K., 2001. Adilcevaz ilçesinde yetiştirilen mahalli armut çeşitlerinin bazı pomolojik özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2), 9-12.
  • Zhang, L., Xu, Q., You, Y., Chen, W., Xiao, Z., Li, P., and Ma, F., 2018. Characterization of Quercetin and Its Glycoside Derivatives in Malus germplasm. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 59(6): 909-917. https://doi.org/10.1007/s13580-018-0051-x
  • Zhang, Y., Nock, J. F., Al Shoffe, Y., and Watkins, C.B., 2019. Non-destructive prediction of soluble solids and dry matter contents in eight apple cultivars using near-infrared spectroscopy. Postharvest Biology and Technology, 151, 111-118. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2019.01.009
Toplam 72 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Koruma ve Biyolojik Çeşitlilik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Saadet Çeliközlü 0000-0001-9825-6458

Merve Dağcı Tekin 0000-0001-6639-8080

Erken Görünüm Tarihi 11 Kasım 2024
Yayımlanma Tarihi
Gönderilme Tarihi 23 Mayıs 2024
Kabul Tarihi 20 Ağustos 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 24 Sayı: 06

Kaynak Göster

APA Çeliközlü, S., & Dağcı Tekin, M. (2024). Determination of Some Phytochemical Properties and Antioxidant Capacity of “Gelincik” Apple (Malus Spp.) and “Hüsnüyusuf” Pear (Pyrus Spp.) Fruit Species of Kütahya. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 24(06), 1285-1296.
AMA Çeliközlü S, Dağcı Tekin M. Determination of Some Phytochemical Properties and Antioxidant Capacity of “Gelincik” Apple (Malus Spp.) and “Hüsnüyusuf” Pear (Pyrus Spp.) Fruit Species of Kütahya. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. Kasım 2024;24(06):1285-1296.
Chicago Çeliközlü, Saadet, ve Merve Dağcı Tekin. “Determination of Some Phytochemical Properties and Antioxidant Capacity of “Gelincik” Apple (Malus Spp.) and ‘Hüsnüyusuf’ Pear (Pyrus Spp.) Fruit Species of Kütahya”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 24, sy. 06 (Kasım 2024): 1285-96.
EndNote Çeliközlü S, Dağcı Tekin M (01 Kasım 2024) Determination of Some Phytochemical Properties and Antioxidant Capacity of “Gelincik” Apple (Malus Spp.) and “Hüsnüyusuf” Pear (Pyrus Spp.) Fruit Species of Kütahya. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 24 06 1285–1296.
IEEE S. Çeliközlü ve M. Dağcı Tekin, “Determination of Some Phytochemical Properties and Antioxidant Capacity of “Gelincik” Apple (Malus Spp.) and ‘Hüsnüyusuf’ Pear (Pyrus Spp.) Fruit Species of Kütahya”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 24, sy. 06, ss. 1285–1296, 2024.
ISNAD Çeliközlü, Saadet - Dağcı Tekin, Merve. “Determination of Some Phytochemical Properties and Antioxidant Capacity of “Gelincik” Apple (Malus Spp.) and ‘Hüsnüyusuf’ Pear (Pyrus Spp.) Fruit Species of Kütahya”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 24/06 (Kasım 2024), 1285-1296.
JAMA Çeliközlü S, Dağcı Tekin M. Determination of Some Phytochemical Properties and Antioxidant Capacity of “Gelincik” Apple (Malus Spp.) and “Hüsnüyusuf” Pear (Pyrus Spp.) Fruit Species of Kütahya. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2024;24:1285–1296.
MLA Çeliközlü, Saadet ve Merve Dağcı Tekin. “Determination of Some Phytochemical Properties and Antioxidant Capacity of “Gelincik” Apple (Malus Spp.) and ‘Hüsnüyusuf’ Pear (Pyrus Spp.) Fruit Species of Kütahya”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 24, sy. 06, 2024, ss. 1285-96.
Vancouver Çeliközlü S, Dağcı Tekin M. Determination of Some Phytochemical Properties and Antioxidant Capacity of “Gelincik” Apple (Malus Spp.) and “Hüsnüyusuf” Pear (Pyrus Spp.) Fruit Species of Kütahya. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2024;24(06):1285-96.