Bu çalışmanın amacı Kütahya’ya has meyvelerden olan Gelincik elması ve Hüsnüyusuf armudunun bazı fitokimyasal özelliklerini ve antioksidan aktivitesini belirlemektir.
Çalışmada fitokimyasal özellikler olarak meyvelerin kuru madde miktarı, suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlik (TEA), C vitamini, toplam ve indirgen şeker miktarları tespit edilmiştir. Ayrıca DPPH deneyi ile antioksidan aktivite düzeyleri belirlenmiştir.
Çalışma bulgularına göre, Gelincik elması ve Hüsnüyusuf armudu örneklerinin SÇKM miktarların sırasıyla %12,8-13,3 ve %11,8-12,9, arasında değişmiştir. Gelincik elması pH ve TEA değerleri sırasıyla 4,73±0,21 ile 4,65±0,44 ve %0,13±0,05 ile 0,17±0,09 aralığında, Hüsnüyusuf armudunun pH ve TEA değerleri sırasıyla 3,56-3,90 ve %0,32-%0,59 aralığında bulunmuştur. Gelincik elmasının toplam şeker değerleri 9,14-11,10 g/100mL aralığında değişmekte iken, invert şeker miktarının 7,45-9,09 g/100mL arasında değiştiği tespit edilmiştir. Hüsnüyusuf armudunun toplam şeker içeriği 7,72-9,10 g/100mL arasında, invert şeker miktarı 5,98-7,05 g/100mL arasında değişmiştir. Gelincik elması ve Hüsnüyusuf armudunun DPPH radikal süpürme deneyi sonucu antioksidan aktiviteleri sırasıyla %63,91-%72,18 ve %56,42-%39,83 değerleri arasında bulunmuştur. Gelincik elması ve Hüsnüyusuf armudunun C vitamini miktarları ise sırasıyla 7,52-8,44 mg/100mL ve 6,60-5,84 mg/100mL arasındadır.
Bu çalışma, Kütahya’nın botanik zenginliklerinden ikisi olan Gelincik elması ve Hüsnüyusuf armudunun tanıtılması, değerlendirilmesi ve mevcut genetik kaynakların korunması için farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan ilk çalışmadır. Bu konudaki daha sonra yapılacak çalışmalara kaynak oluşturacağı düşünülmektedir.
Antioksidan etki Fitokimyasal özellikler Gelincik elması Hüsnüyusuf armudu Kütahya Malus Pyrus
This study aims to determine some phytochemical properties and antioxidant activities of Gelincik apple and Hüsnüyusuf pear, which are native to Kütahya.
Dry matter and water-soluble dry matter amount (WDSM), pH, titratable acidity (TA), vitamin C, total and reducing sugars were determined as phytochemical properties. In addition, antioxidant activity level was determined by DPPH assay.
According to this study, the WSDM content of Gelincik apple and Hüsnüyusuf pear samples ranged between 12.8-13.3%, and 11.8-12.9%, respectively. Gelincik apple pH and TA values were between 4.73-4.65 and 0.13-0.17%, respectively; Hüsnüyusuf pear pH and TA values were 3.56-3.90 and 0.32-0.59%, respectively. Total sugar values of Gelincik apple ranged between 9.10-11.10 g/100 mL, the reducing sugar content ranged between 7.45-9.09 g/100mL. The total sugar content of Hüsnüyusuf pear varied between 7.72-9.10 g/100mL, and reducing sugar content varied between 5.98-7.05 g/100 mL. As a result of the DPPH assay, the antioxidant activities of Gelincik apple and Hüsnüyusuf pear were found between 63.91-72.18 %, and 56.42- 39.83 %, respectively. The vitamin C contents of Gelincik apple and Hüsnüyusuf pear were between 7.52-8.44 mg/100mL, and 6.60-5.84 mg/100mL, respectively.
This study is the first study to raise awareness for the promotion and evaluation, and conservation of existing genetic resources of the Gelincik apple and the Hüsnüyusuf pear, two of the botanical riches of Kütahya. It is thought to be a source for future studies on this subject.
Antioxidant activity Gelincik apple Hüsnüyusuf pear Phytochemical properties Pyrus Malus
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Koruma ve Biyolojik Çeşitlilik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 11 Kasım 2024 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 23 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 20 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 24 Sayı: 06 |