Bu çalışmada, Daucus carota ssp. sativus var. atrorubens Alef. bitkisinin disk difüzyon ve MİK yöntemi ile antimikrobiyal aktivitesinin, DPPH yöntemi ile antioksidan aktivitesinin ve GC-MS yöntemi ile biyokimyasal içeriğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 10 standart izole, 1 klinik izole, 7 gıda izole, 9 çoklu ilaca dirençli suş ve 1 standart maya olmak üzere toplamda 28 mikroorganizma kullanılmıştır. Disk difüzyon testinde en yüksek sonuçlar Staphylococcus aureus suşunda 8-8-10 mm, Enterococcus faecium suşunda 9-11-16 mm ve Streptococcus pneumonia suşunda 9-9-9 mm zonlar gözlemlenmiştir. MİC testinde en yüksek sonuç Enterococcus faecium suşunda 1,18 mg\ml olarak tespit edilmiştir. Antioksidan aktivitesi DPPH yöntemi ile belirlenmiştir ve 1000 µg/mL konsantrasyonunda en yüksek antioksidan aktiviteyi göstermiştir. GC-MS analizinin sonucunda majör madde olarak Linoelaidik asit (%18,30) tespit edilmiştir. Sonuç olarak 28 mikroorganizma ile yapılan bu testte 21 mikroorganizmaya karşı antimikrobiyal etkinlik saptanmıştır. D. carota ssp. sativus var. atrorubens’in güçlü bir antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteye sahip olduğu ve bununla birlikte zengin bir biyokimyasal içerik barındırdığı tespit edilmiştir.
Daucus carota ssp. sativus var. atrorubens Alef. Antimikrobiyal aktivite Antioksidan aktivite DPPH GC-MS Linoelaidik asit
This study aimed to assess the antimicrobial activity of Daucus carota ssp. sativus var. atrorubens Alef. plant through disk diffusion and MIC (Minimum Inhibitory Concentration) methods, evaluate its antioxidant activity via the DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) method, and analyze its biochemical composition using GC-MS (Gas Chromatography-Mass Spectrometry). A total of 28 microorganisms were utilized, comprising 10 standard isolates, 1 clinical isolate, 7 food isolates, 9 multidrug-resistant strains, and 1 standard yeast. The most significant inhibition zones in the disk diffusion test were observed with measurements of 8-8-10 mm for the Staphylococcus aureus strain, 9-11-16 mm for the Enterococcus faecium strain, and 9-9-9 mm for the Streptococcus pneumonia strain. The MIC test revealed the highest inhibition at a concentration of 1.18 mg/ml against Enterococcus faecium strain. Antioxidant activity, determined using the DPPH method, exhibited the highest activity at a concentration of 1000 µg/mL. GC-MS analysis identified Linoelaidic acid (18.30%) as the predominant compound. Overall, the study detected antimicrobial activity against 21 out of the 28 tested microorganisms, highlighting the potent antimicrobial and antioxidant properties of D. carota ssp. sativus var. atrorubens, alongside its rich biochemical composition.
Daucus carota ssp. sativus var. atrorubens Alef. Antimicrobial activity Antioxidant activity DPPH GC-MS Linoelaidic acid
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ekoloji (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 28 Mart 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 18 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 24 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 25 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.