Düzeltme
BibTex RIS Kaynak Göster

Bibliometric Framework of Postgraduate Theses in Tourism Guidance

Yıl 2021, Cilt: 5 Sayı: 1, 143 - 160, 26.01.2021
https://doi.org/10.29023/alanyaakademik.868763

Öz

Kaynakça

  • AKKAŞOĞLU, S., AKYOL, C., ULAMA, Ş., & ZENGİN B. (2019). Tarım Turizmine Yönelik Hazırlanan Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (2), 1193-1218.
  • BAYRAM ERKOL, G., & ZENGİN, B. (2017). Turist Rehberlerinin Verimliliğini Etkileyen Psikolojikı Faktörler (Ö. Güzel, V. Altıntaş, & İ. Şahin, Eds.). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • ÇAKMAK, T., & DEMİRKOL, Ş. (2017). Teknolojik Gelişmelerin Turist Rehberliği Mesleğine Etkileri Üzerine Bir Swot Analizi. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 221–235. https://doi.org/10.29029/ busbed.317656
  • ÇAPAR, G., TOKSÖZ, D., & DÖNMEZ B. (2018). Turizm Rehberliği Alanında Yapılan Akademik Çalışmaların İncelenmesi. Journal of Tour Guiding, 1 (2), 57–73
  • ÇETİN, G., & KIZILIRMAK, İ. (2017). Türk Turizminde Kokartlı Turist Rehberlerin Mevcut Durumunun Analizi. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14 (2), 142–156. Retrieved from http://hdl.handle.net/11630/1494
  • CHANDRA, Y., & SHANG, L. (2019). Qualitative Research Using R: A Systematic Approach. Springer. https://doi.org/10.1007/978-981-13-3170-1
  • COHEN, E. (1985). The Tourist Guide: The Origins, Structure and Dynamics of a Role. Annals of Tourism Research, 12 (1), 5–29.
  • ÇOKAL, Z., & ASLAN, Z. (2016). Profesyonel Turist Rehberinin Kültürel Değerlere Katkısına İlişkin Turist Algılamaları (Tourists Perception of Professional Tourist Guide s Contribution to Cultural Values). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4 (1), 53–53. https://doi.org/10.21325/jotags.2016.6
  • EKER, N., KAYA, C., & ZENGİN, B. (2019). Turist Rehberliği Mesleği (Dünü- Bugünü- Yarın) (B. Zengin, G. E, Bayram, & O. Batman, Eds.). Ankara.
  • EKER N., & ZENGİN, B. (2016). Turizm Rehberliği Eğitimi Müfredatlarının Uygulama Yeterliliğinin Profesyonel Turist Rehberleri Bakış Açısıyla İrdelenmesi. Turizm ve Arastırma Dergisi, 5 (2).
  • GÜDÜ DEMİRBULAT, Ö., & TETİK DİNÇ, N. (2017). Sürdürülebilir Turizm Konulu Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Profili. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14 (2), 20–30. https://doi.org/10.24010/soid.334320
  • GÜLLÜ K., & ATASOY, B. (2019). Gastronomi Turistlerinin Destinasyon Tercihini Etkileyen Motivasyon Faktörlerinin İncelenmesi. In O. Emir (Ed.), 20. Ulusal Turizm Kongresi (pp. 799–806). https://doi.org/978-975-06-3632-5 Anadolu Üniversitesi Basımevi Ekim
  • KAYA, U., & ÖZHAN, Ç. (2012). Duygusal Emek ve Tükenmişlik İlişkisi: Turist Rehberleri Üzerine Bir Araştırma. Çalışma İlişkileri Dergisi, 3 (2), 109–130.
  • LOVRENTJEV, S. (2015). Education of Tourist Guides: Case of Croatia. Procedia Economics and Finance, 23(October 2014), 555–562. https://doi.org/ 10.1016/s2212-5671(15)00538-9
  • OLCAY, A., & AKKÖZ, H. (2014). Profesyonel Turist Rehberlerinin Performanslarının Yerli Turistler Tarafından Değerlendirilmesi. Journal of Businesss Research Turk, 7 (2), 349–374.
  • ÖZEL, Ç., & KOZAK, N. (2012). Turizm Pazarlaması Alanının Bibliyometrik Profili ve Bir Atıf Analizi. Türk Kütüphaneceliiği, 26 (4), 715–733.
  • ÖZSOY, A., & ÇOKAL, Z. (2018b). Türkiye’de Turist Rehberliği Alanında Yayımlanmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi (1989-2018). 2nd International EMI Entrepreneurship & Social Sciences Congress, 09-11 November 2018, Cappadocia, (November 2018).
  • REISINGER, Y., & STEINER, C. (2006). Reconceptualising İnterpretation: The Role of Tour Guides in Authentic Tourism. Current Issues in Tourism, 9 (6), 481–498. https://doi.org/10.2167/cit280.0
  • ŞAHİN, S., & ACUN, A. (2015). Turist Rehberliği Alanının Bibliyometrik Profili. Balıkesir University The Journal of Social Sciences Institute, 18 (34), 213–234.
  • SARIIŞIK, M., & ÖZBAY, G. (2015). Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Literatür İncelemesi. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 26 (2), 264–278. https://doi.org/10.17123/atad. vol26iss218417
  • SERT, A. N., & KARACAOĞLU, S. (2018). Turist Rehberlerinin Mesleki Sorunları Üzerine Bir Araştırma: Kapadokya Örneği (A Study on Problems of Tour Guides: The Case of Cappadocia). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6 (3), 81–99. https://doi.org/10.21325/jotags.2018.273
  • TUREB, Turist Rehberleri Birliği. (2014). Retrieved November 8, 2019, from http://www.tureb.org.tr/tr/Page/Detail/62
  • WFTGA. (2003). What is a Tourist Guide? | World Federation of Tourist Guide Associations. Retrieved November 8, 2019, from http://wftga.org/tourist-guiding/what-tourist-guide
  • YENİPINAR, U., & ZORKİRİŞÇİ, A. (2013). Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinde Turist Rehberliği Eğitimi, Cag University Journal of Social Sciences, 10 (2), 111–136.
  • YENİPINAR ,U., BAK, E., & ÇAPAR, G. (2014). Turist Rehberliği Meslek Kanununun, Meslek Örgütleri ve Öğretim Elemanlarının Bakış Açısı ile Değerlendirilmesi. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (2), 86–114. Retrieved from https://dergipark.org.tr/cagsbd/ issue/44631/554447

Turizm Rehberliği Alanındaki Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Çerçevesi

Yıl 2021, Cilt: 5 Sayı: 1, 143 - 160, 26.01.2021
https://doi.org/10.29023/alanyaakademik.868763

Öz

Turizm rehberliği toplumlararası kültür aktarımını sağlayan ve mesleği icra edenlerin kültür elçisi olarak ifade edildiği bir alandır. Destinasyonlara yönelik turizm hareketlerinin yaklaşık 1.5 milyar katılımcıya ulaşması, turizm rehberlerine olan ihtiyacı arttırmıştır. Ortaya çıkan profesyonel turist rehberi ihtiyacı ise Türkiye’de kurslar, ön lisans, lisans ve lisansüstü programlar yardımıyla karşılanmaktadır. Bu kapsamda araştırma, turizm rehberliği konulu lisansüstü tezlerim geçmiş ve mevcut durumunun incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yüksek Öğretim Kurumu Tez Merkezi (YÖKTEZ), veri tabanında yer alan turizm rehberliği ile ilgili konular üzerinde yapılan lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tarama modeli esas alınarak 1989-2019 yılları arasında yapılmış 87 lisansüstü teze ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler çeşitli parametreler ışığında yorumlama ve değerlendirme süreçlerine tabi tutulmuştur. Sonuçlar turizm rehberliği alanında 2015 yılı sonrası lisansüstü eğitimde bir artış ve ilk kez Turizm Rehberliği Anabilim Dalında yayımlanan lisansüstü çalışmaların olduğunu göstermektedir


Bu makalenin ilk hali 30-09-2020 tarihinde yayınlandı. https://dergipark.org.tr/tr/pub/alanyaakademik/issue/57002/702194 

Kaynakça

  • AKKAŞOĞLU, S., AKYOL, C., ULAMA, Ş., & ZENGİN B. (2019). Tarım Turizmine Yönelik Hazırlanan Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (2), 1193-1218.
  • BAYRAM ERKOL, G., & ZENGİN, B. (2017). Turist Rehberlerinin Verimliliğini Etkileyen Psikolojikı Faktörler (Ö. Güzel, V. Altıntaş, & İ. Şahin, Eds.). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • ÇAKMAK, T., & DEMİRKOL, Ş. (2017). Teknolojik Gelişmelerin Turist Rehberliği Mesleğine Etkileri Üzerine Bir Swot Analizi. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 221–235. https://doi.org/10.29029/ busbed.317656
  • ÇAPAR, G., TOKSÖZ, D., & DÖNMEZ B. (2018). Turizm Rehberliği Alanında Yapılan Akademik Çalışmaların İncelenmesi. Journal of Tour Guiding, 1 (2), 57–73
  • ÇETİN, G., & KIZILIRMAK, İ. (2017). Türk Turizminde Kokartlı Turist Rehberlerin Mevcut Durumunun Analizi. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14 (2), 142–156. Retrieved from http://hdl.handle.net/11630/1494
  • CHANDRA, Y., & SHANG, L. (2019). Qualitative Research Using R: A Systematic Approach. Springer. https://doi.org/10.1007/978-981-13-3170-1
  • COHEN, E. (1985). The Tourist Guide: The Origins, Structure and Dynamics of a Role. Annals of Tourism Research, 12 (1), 5–29.
  • ÇOKAL, Z., & ASLAN, Z. (2016). Profesyonel Turist Rehberinin Kültürel Değerlere Katkısına İlişkin Turist Algılamaları (Tourists Perception of Professional Tourist Guide s Contribution to Cultural Values). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4 (1), 53–53. https://doi.org/10.21325/jotags.2016.6
  • EKER, N., KAYA, C., & ZENGİN, B. (2019). Turist Rehberliği Mesleği (Dünü- Bugünü- Yarın) (B. Zengin, G. E, Bayram, & O. Batman, Eds.). Ankara.
  • EKER N., & ZENGİN, B. (2016). Turizm Rehberliği Eğitimi Müfredatlarının Uygulama Yeterliliğinin Profesyonel Turist Rehberleri Bakış Açısıyla İrdelenmesi. Turizm ve Arastırma Dergisi, 5 (2).
  • GÜDÜ DEMİRBULAT, Ö., & TETİK DİNÇ, N. (2017). Sürdürülebilir Turizm Konulu Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Profili. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14 (2), 20–30. https://doi.org/10.24010/soid.334320
  • GÜLLÜ K., & ATASOY, B. (2019). Gastronomi Turistlerinin Destinasyon Tercihini Etkileyen Motivasyon Faktörlerinin İncelenmesi. In O. Emir (Ed.), 20. Ulusal Turizm Kongresi (pp. 799–806). https://doi.org/978-975-06-3632-5 Anadolu Üniversitesi Basımevi Ekim
  • KAYA, U., & ÖZHAN, Ç. (2012). Duygusal Emek ve Tükenmişlik İlişkisi: Turist Rehberleri Üzerine Bir Araştırma. Çalışma İlişkileri Dergisi, 3 (2), 109–130.
  • LOVRENTJEV, S. (2015). Education of Tourist Guides: Case of Croatia. Procedia Economics and Finance, 23(October 2014), 555–562. https://doi.org/ 10.1016/s2212-5671(15)00538-9
  • OLCAY, A., & AKKÖZ, H. (2014). Profesyonel Turist Rehberlerinin Performanslarının Yerli Turistler Tarafından Değerlendirilmesi. Journal of Businesss Research Turk, 7 (2), 349–374.
  • ÖZEL, Ç., & KOZAK, N. (2012). Turizm Pazarlaması Alanının Bibliyometrik Profili ve Bir Atıf Analizi. Türk Kütüphaneceliiği, 26 (4), 715–733.
  • ÖZSOY, A., & ÇOKAL, Z. (2018b). Türkiye’de Turist Rehberliği Alanında Yayımlanmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi (1989-2018). 2nd International EMI Entrepreneurship & Social Sciences Congress, 09-11 November 2018, Cappadocia, (November 2018).
  • REISINGER, Y., & STEINER, C. (2006). Reconceptualising İnterpretation: The Role of Tour Guides in Authentic Tourism. Current Issues in Tourism, 9 (6), 481–498. https://doi.org/10.2167/cit280.0
  • ŞAHİN, S., & ACUN, A. (2015). Turist Rehberliği Alanının Bibliyometrik Profili. Balıkesir University The Journal of Social Sciences Institute, 18 (34), 213–234.
  • SARIIŞIK, M., & ÖZBAY, G. (2015). Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Literatür İncelemesi. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 26 (2), 264–278. https://doi.org/10.17123/atad. vol26iss218417
  • SERT, A. N., & KARACAOĞLU, S. (2018). Turist Rehberlerinin Mesleki Sorunları Üzerine Bir Araştırma: Kapadokya Örneği (A Study on Problems of Tour Guides: The Case of Cappadocia). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6 (3), 81–99. https://doi.org/10.21325/jotags.2018.273
  • TUREB, Turist Rehberleri Birliği. (2014). Retrieved November 8, 2019, from http://www.tureb.org.tr/tr/Page/Detail/62
  • WFTGA. (2003). What is a Tourist Guide? | World Federation of Tourist Guide Associations. Retrieved November 8, 2019, from http://wftga.org/tourist-guiding/what-tourist-guide
  • YENİPINAR, U., & ZORKİRİŞÇİ, A. (2013). Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinde Turist Rehberliği Eğitimi, Cag University Journal of Social Sciences, 10 (2), 111–136.
  • YENİPINAR ,U., BAK, E., & ÇAPAR, G. (2014). Turist Rehberliği Meslek Kanununun, Meslek Örgütleri ve Öğretim Elemanlarının Bakış Açısı ile Değerlendirilmesi. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (2), 86–114. Retrieved from https://dergipark.org.tr/cagsbd/ issue/44631/554447
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Burhanettin Zengin 0000-0002-6368-0969

Burak Atasoy 0000-0002-9742-8112

Yayımlanma Tarihi 26 Ocak 2021
Kabul Tarihi 26 Ocak 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Zengin, B., & Atasoy, B. (2021). Turizm Rehberliği Alanındaki Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Çerçevesi. Alanya Akademik Bakış, 5(1), 143-160. https://doi.org/10.29023/alanyaakademik.868763