Bu çalışmada Türkiye ve Erzurum Büyükbaş hayvancılığın durumu incelenerek Erzurum
hayvancılığının sorunları ve gelişmesine yönelik çözüm önerileri değerlendirilerek sunulmuştur.
Erzurum’da toplam büyükbaş hayvan varlığının %78.51’ini melez, %11.39’unu kültür ırkı sığırlar
%9,92’sini ise yerli ırklar teşkil etmektedir. Erzurum ilinin ülkemiz büyükbaş hayvan varlığındaki
katkı oranı toplam büyükbaş hayvan varlığında % 4.6 dır. Erzurum ilinin Türkiye sağılan sığır
varlığına katkısı % 4,5 ve toplam süt üretimine katkısı ise % 4,3’tür. Hayvan başına düşen
ortalama süt verimi Türkiye ortalamasına göre Erzurum ilinde %4,2 daha az bulunmuştur.
Erzurum ili ortalama karkas ağırlıkları Türkiye ortalamasından %31,4 daha düşüktür.
Erzurum ilinde Büyükbaş hayvancılıkta daha iyi ve daha karlı bir hayvancılık yapılması için; Kaba
ve kesif yem üretiminin artırılması, ticari amaçlı sığır yetiştiriciliğinin teşviki, çoban yada sürü
yönetim elemanı mesleğinin cazip hale getirilmesi gereklidir. Et ve süt üretiminin karlı olması ve
artırılması için uygun süt/yem paritesinin sağlanması, mevcut birlik ve dernekler tarafından
hayvan yetiştirme ve besleme konusunda çiftçilerin eğitimi ve takibi, süt ve etin işlenmesi,
paketlenmesi ve pazarlanması, ihracatı konusunda projeler üretilmesi, damızlık hayvan temini ve
satışı amaçlı yetiştiricilik yapılması, AB'de uygulanan hayvan sağlığı ve refahı konularındaki
standartlara uyumun sağlanması, eski ve kullanışsız olan ahırların daha basit, maliyeti düşük ve
kullanışlı barınaklara dönüştürülmesi gerekir.
In this study, problems of the livestock production of Erzurum and suggestions of the
solution for improvement of the cattle husbandry were presented, after investigation of the current
situation of cattle rearing in Erzurum and Turkey.
Total cattle available in Erzurum province was composed of crossbreds (78.51 %), European cattle
breeds (11.39 %) and native cattle breeds (9.92 %). 4.6 % of the total number of the cattle in
Turkey is
Contribution ratio of the total number of cattle in Erzurum to number of these in Turkey is 4.6 %.
Contribution of Erzurum Province to Turkey in terms of number of milking cows and total milk
production were 4.5 % and 4.3 % respectively. Average milk yield per animal in Erzurum
province was 4.2 % lower than mean milk production per cow in Turkey. Average carcass weight
of cattle in Erzurum is 31.4 % lower than average of Turkey.
To achieve better and more profitable livestock production in Erzurum Province, production of
roughage and concentrate feeds has to be increased, and commercial cattle breeding has to be
encouraged, and herdsman’s occupation has to be more attractive. In order to make more
profitable productions of beef and milk, appropriate ratio of milk/feed has to realized, and training
for the cattle breeders has to given by the current cattle breeding associations about cattle nutrition
and rearing, and projects have to be made for processing, packaging, marketing as well as export
of beef and milk, breeding animals has to be reared for sale purpose, EU standards for animal
health and welfare has to be followed, and old as well as useless barn buildings have to be
reconstructed and their plans have to be modernized and renewed.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Ocak 2016 |
Kabul Tarihi | 12 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 29 Sayı: 2 |