Our country has different agricultural regions showed different
ecological properties in terms of climate and soil characteristics increase the
plant variety. Within this variety the potato is one of the most important plants
for agriculture and economic of our country, also it is an important food
source for human. It is important to use productive and quality seed for
healthy agricultural production. With the using of good quality seed, can be
obtained about 20% increase in yield. Certified seeds are produced by certain
institute, under controlled conditions within a specific program, it is the
best guarantee of yield. The certified seeds should be renewed every 2 or 4
yearly periods because the seed yield can reduce if they are used every year.
200-600 kg seed amount used per hectare and it can change depending on purpose,
the variety, ecological conditions, the size of tubers and planting density. Seed
costs are the most important item in production inputs. In Turkey the amount of
certified seed production has increased and consequently there has been an
increase in meeting the need of seed amount, in recent years. Turkey certified
seed production was 175,397 tons and the needed amount was 230,819 tons in
2015. It has met 76% the need amount. In our country, the seed potato sector is
commonly worked marketing of reproduced seed of the imported rootstocks stage
within the country. in the event of insufficient seed Certified production, as
producers are forced to use their seed, procured from their own products or
obtained from each other. This practice, in addition to decrease in yield, it
also causes the spread of many pathogens that threated the sustainability of
our potato production.
Ülkemizin iklim
ve toprak özellikleri bakımından farklı ekolojik özellikler gösteren tarım
bölgelerine sahip olması ürün çeşitliliğini arttırmaktadır. Bu çeşitlilik
içerisinde yer alan patates, insan beslenmesinde önemli bir besin kaynağı olup,
ülke tarımı ve ekonomisinde çok önemli bir yere sahip bitkilerden biridir.
Ülkemiz, yılın her döneminde patates yetiştiriciliğine uygun koşullara
sahiptir. Tarımda sağlıklı üretimin ön şartı, verimli ve kaliteli ürün veren
tohumluk kullanımıdır. İyi ve kaliteli tohumluk kullanımı ile verimde %20
oranında artışlar sağlanmaktadır. Sertifikalı tohumluklar iyi verimin
garantisidir. Çünkü bu tohumluklar belirli kuruluşlar tarafından, belirli bir
program dahilinde devamlı kontrol altında üretilir. Ancak bu tohumlukların da
her yıl üst üste kullanılmaları durumunda, verim azalacağından 2 ile 4 sene
arasında yenilenmesi gerekmektedir. Kullanım amacına, çeşide, ekolojik şartlara,
yumrunun iriliğine ve dikim sıklığına
bağlı olarak dekara 200-600 kg arasında tohumluk kullanılabilmektedir. Tohumluk
maliyeti, üretimin en büyük girdi kalemini oluşturmaktadır. Türkiye’nin yıllar itibariyle üretimi
gerçekleştirilen sertifikalı tohumluk miktarında ve ihtiyacı karşılama yönünde artışlar
olmuştur. Türkiye sertifikalı tohumluk üretimi 2015 yılında 175 397 ton
olurken, ihtiyaç duyulan miktar 230 819 ton ve bu miktarın karşılanma oranı %76
olmuştur. Ülkemizde patates tohumculuk sektörü büyük oranda, ithal edilen anaç
kademe tohumluğun ülke içerisinde bir kez çoğaltılarak pazarlanması seklinde
çalışmaktadır. Sertifikalı tohumluk üretiminin yetersiz olması durumunda
üreticiler, zorunlu olarak kendi ürünlerinden ayırdıkları veya birbirlerinden
temin ettikleri patates yumrularını tohumluk olarak kullanmaktadırlar. Bu durum
verim düşüklüğü yanında, birçok hastalık etmeninin de yaygınlaşmasına neden
olarak, patates üretimimizin sürdürülebilirliğini tehdit edici noktaya
gelmesine neden olmaktadır.
Patates çeşit sertifikasyon tohumluk kalitesi tohumluk üretimi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Haziran 2017 |
Kabul Tarihi | 30 Mayıs 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 1 |