The study was
undertaken to obtain information about milking methods of 208 enterprises in
Narman County of Erzurum Province via face to face interview. It was
determined that concentrate feed was offered during milking in 75.5% of the
enterprises, and Percentage of the enterprises which don't make udder cleaning
prior to milking is 54.4%, and hand milking is used in 78.8%of the enterprises.
While 68.6 % of the cattle farmers stores
milk in the aluminum
milk storage container in the out of barn, 30.9% of them keeps milk storage
containers in the barn and 0.5% of them stores the milk in the milk cooling
tank. 52.2% of the enterprises indicated that the highest milk yield per animal
is obtained in summer season. It was found
out that 78.4% of the enterprises do not utilize from milk support given by the
government, percentage
of enterprices which keeps milk production records is 68.6%, and 24.5% of them milks
their cows for 10 months.
As
a result, it was concluded that cattle farmers in Narman County of Erzurum
Province need to be informed about udder cleaning prior to milking, milking
methods, storage of milk after milking, utilizing from supports of the goverment,
keeping milk records.
Bu çalışma Erzurum ili Narman ilçesinde,
anket yoluyla yüz yüze görüşülerek 208 işletmenin sağım yöntemleri hakkında
bilgiler elde etmek amacıyla yapılmıştır. Sağım esnasında işletmelerin % 75.5’
inin kesif yem verdiği tespit edilmiştir. Sağım öncesi meme temizliği yapmayan
işletmelerin % 54.4 olduğu ve % 78.8
’sinde elle sağım yaptığı belirlenmiştir.. Sığır yetiştiricilerinin % 68.6’ü sağımdan sonra
sütü alüminyum kaplarda ahır dışında bekletirken, % 30.9’unun ahır ortamında
beklettiği ve % 0.5’inin ise soğutma tankında depolamaktadırlar. % 52.2’sinin
hayvan başına süt veriminin yaz mevsiminde daha yüksek olduğunu
bildirmişlerdir. İşletmelerin % 78.4’u devletin vermiş olduğu süt
desteklemelerinden faydalanmadıkları ve üretilen sütü kayıt altına alan
işletmelerin oranının % 68.6 olduğu ve işletmelerin % 24.5’i ineklerini 10 ay sağdıkları tespit
edilmiştir.
Sonuç olarak Erzurum ili Narman ilçesindeki sığır yetişicilerinin,
sağım öncesi meme temizliği, sağım yapma şekli, sağım sonrası sütleri muhafaza
etme, bakanlığın verdiği desteklerden
faydalanma, süt verim kayıtlarının tutulması gibi yetiştiricilik konularında
bilgilendirilmeye ihtiyaç olduğu belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 23 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 2 |