This study was carried out during the growing season
of 2015-2016 in order to determine the effect of different sowing times on the
yield and quality of some wheat, barley and triticale varieties grown in Bingöl
ecological conditions. In the research; 1 triticale (Umranhanim), 1 two row
barley (Sahin-91), 1 six row barley (Altikat), 1 bread wheat (Pehlivan) and 1
durum wheat (Firat-93) cultivars were used as plant material. The research was
established as a randomized complete block design with four replications. In
the study; plant height, green herbage yield, dry herbage yield, crude protein,
crude protein yield, acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF),
digestible dry matter (DDM), dry matter intake (DMI) and relative feed value
(RFV) characteristics were investigated. On average in the results of research;
plant height, green herbage yield, dry herbage yield, crude protein, crude
protein yield, acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), digestible
dry matter (DDM), dry matter intake (DMI) and relative feed value (RFV) were
ranged from 71.5 to 86.0 cm, 1854.7 to 3140.6 kg da-1, 520.4 to 767.1 kg da-1,
11.2 to 12.5%, 65.4 to 92.4 kg da-1, 32.2 to 34.6%, 56.1 to 61.2%, 62.0 to
63.8%, 1.96 to 2.14% and 95.5 to 103.3 respectively. From the perspective of
the quality characteristics examined, it was seen that the cereals gave close
results and the triticales appeared to be in the foreground in terms of yield
characteristics. In generally, the highest values were obtained from early
sowing dates. Therefore, it was concluded that the best optimum sowing time in
Bingöl could be 1-15 October for herbage yields at cereal species
Bu çalışma, Bingöl
ekolojik koşullarında kışlık olarak yetiştirilen bazı buğday, arpa ve tritikale
çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının ot verimi ve kalitesine olan etkisinin
belirlenmesi amacıyla 2015-2016 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Çalışmada
bitki materyali olarak 1 adet tritikale (Ümranhanım), 1 adet iki sıralı arpa
(Şahin 91), 1 adet altı sıralı arpa (Altıkat), 1 adet ekmeklik buğday
(Pehlivan) ve 1 adet makarnalık buğday (Fırat 93) çeşidi kullanılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme
desenine göre dört tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada; bitki boyu,
yeşil ot verimi, kuru ot verimi, kuru otta ham protein (HP), asit deterjanda çözünmeyen
lif (ADF), nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF), sindirilebilir kuru madde
(SKM), kuru madde tüketimi (KMT) ve nispi yem değerlerine ilişkin veriler ele
alınmıştır. Araştırmada tahıl türlerinin; bitki boyları 71,5-86,0 cm, yeşil ot
verimleri 1854,7-3140,6 kg da-1, kuru
ot verimleri 520,4-767,1 kg da-1, kuru otta ham protein oranları %11,2-12,5,
ham protein verimleri 65,4-92,4 kg da-1, ADF oranları %32,2-34,6, NDF oranları %56,1-61,2, SKM oranları %62,0-63,8,
KMT oranları %1,96-2,14 ve NYD 95,5-103,3 arasında değişim göstermiştir. İncelenen
kalite özellikleri açısından tahılların birbirine yakın sonuçlar verdiği, verim
özellikleri açısından ise tritikalenin ön plana çıktığı görülmüştür. Genel
olarak çalışmada en yüksek değerler, erken yapılan ekimlerden elde edilmiştir.
Bingöl koşullarında ot amaçlı yapılacak tahıl ekimlerinin Ekim ayının 1 ile
15’i arasında yapılması tavsiye edilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 9 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 33 Sayı: 2 |