Performance parameters such as body
weight change, feed intake, feed conversion rate and cracked egg rate were not affected by dietary
treatments (P>0.05), but adding coriander oil into layer diets increased
egg production and decreased egg weight compared with the control group (P<0.01). Dietary treatment did
not affected egg quality traits (P>0.05). While coriander oil supplementation
decreased serum cholesterol content, other serum parameters were not affected
by dietary treatment (P>0.05). Yolk TBARS values
were not differed among the treatment groups (P>0.05) during storage time
(0, 7, 14 and 28 days). The storage time
affected TBARS formation (P<0.01) and increased yolk TBARS values significantly in egg stored
during 28 days.
Laying Hen Coriander Oil Performance Egg Quality TBARS Serum Parameters
Yumurtacı tavuk rasyonlarına kişniş yağı ilavesinin performans, yumurta kalite özellikleri, yumurta sarısı Tiyobarbitürik asit reaktif madde (TBARS) değerleri ve bazı serum parametreleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülen çalışmada, her biri 24 adet hayvandan oluşan 1 kontrol ve 3 deneme grubu olmak üzere toplam 96 adet 24 haftalık yaşta Lohmann beyaz yumurtacı tavuk kullanılmıştır. Kontrol grubu (K-0) ticari yumurtacı tavuk yemiyle, diğer gruplar ise bazal yeme sırasıyla %0,1 (KY-1), %0,3 (KY-2) ve %0,5 (KY-3) düzeylerinde kişniş yağı ilavesiyle oluşturulan rasyonlarla 2 haftası deneme rasyonlarına alıştırma periyodu olmak üzere toplam 12 hafta süreyle beslenmiştir. Performans özelliklerinden günlük yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve hasarlı yumurta oranına muamelelerin etkisinin olmadığı (P>0,05); ancak kontrole göre
tüm grupların yumurta verimini artırdığı (P<0,01), yumurta ağırlığını ise azalttığı (P<0,01) tespit edilmiştir. Yumurta kalite kriterleri üzerine muamelelerin etkisinin olmadığı (P>0,05) görülmüştür. Kişniş yağı serum kan parametrelerinden kolesterol değerini (P<0,01) düşürmesine rağmen diğer kan parametreleri muamelelerden etkilenmemiştir (P>0,05). Yumurtaların depolama süresince (0, 7, 14 ve 28 gün) yumurta sarısı TBARS değerleri bakımından gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (P>0,05). K-0, KY-1, KY- 2 ve KY-3 gruplarının 0, 7, 14 ve 28. günlerdeki TBARS değerleri üzerine depolama zamanının etkisinin önemli olduğu saptanmış ve 28. gündeki TBARS değerinin önemli derecede yüksek olduğu belirlenmiştir.
Yumurtacı Tavuk Kişniş Yağı Performans Yumurta Kalitesi TBARS Serum parametreleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 18 Ağustos 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 33 Sayı: 2 |