ABSTRACT
Aim: This study was undertaken to determine the outlook of the population to genetically modified foods and their products.
Method: This is a cross-sectional study of 218 participants (175 women, 43 men) aged between 19 and 64 living in Ankara between September-December 2016. A questionnaire containing questions that reflect the sociodemographic characteristics and genetically modified organism outlook was applied to the participants in the study. The program Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 17.0 was used for the data analysis.
Results: In this study, 10.1% of participants indicated that they did not mind the consumption of GMO products, 95.4% stated that GMO products should be labeled. 86.2% stated that they would not buy a product with GMO label. 86.2% stated of the respondents think that GMO breaks the ecological balance, 83.9% think that the current legal regulations are not enough to protect against the GM harmful effects. 74.3% of participants stated that GMO is used mostly in agriculture, 17.9% in animal husbandry field and 7.9% in the health field. 10.3% of participants thought that the genetics of tomatoes had been changed most.
Conclusion: Informing the society with the correct information about the media and educational institutions in order to increase the level of knowledge in this issue will contribute to awareness about GMO products
ÖZET
Amaç: Bu çalışma, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO)’a ve bunların kullanıldığı ürünlere karşı toplumun bakış açısının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Eylül-Aralık 2016 tarihleri arasında Ankara’da yaşayan yaşları 19-25 yıl arasındaki 218 kişi (175 kadın, 43 erkek) üzerinde yapılmış, kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışmaya katılan bireylere demografik özellikleri ve genetiği değiştirilmiş organizmalara bakış açısını yansıtacak soruların yer aldığı bir anket formu uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizinde SPSS 17.0 paket programı kullanılmıştır.
Bulgular: Katılımcıların %10.1’i GDO’lu ürün tüketiminde sakınca görmediğini belirtmiş olup, %95.4’ü GDO’lu ürünlerin etiketlendirilmesi gerektiğini, %86.2’si GDO etiketi bulunan bir ürünü satın almayacağınıbelirtmiştir.Katılımcıların %86.2’si GDO’nun ekolojik dengeyi bozduğunu, %83.9’u mevcut yasal düzenlemelerin GDO’nun olası zararlı etkilerine karşı korumada yeterli olmadığını düşünmektedir. Katılımcıların %74.3’ü GDO’nun en çok tarım alanında, %17.9’u hayvancılık alanında, %7.9’u ise sağlık alanında kullanıldığını belirtmiştir. Katılımcıların %10.3’ü en çok domatesin genetiğinin değiştirilmiş olduğunu düşünmektedir.
Sonuç: Katılımcıların büyük çoğunluğu GDO’dan haberdar olmakla birlikle bunların ürünlerde kullanılmasına olumlu bakmamaktadır. Bu konuda yeterli ve doğru bilgi düzeyini sağlamak amacıyla medya ve eğitim kurumlarının toplumu bilgilendirmesi, GDO’lu ürünlerle ilgili farkındalık oluşmasına katkı sağlayacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.