Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ASSESSMENT OF THE POINT OF VIEW REGARDING GENETICALLY MODIFIED ORGANISMS OF THE UNIVERSITY STUDENTS LIVING IN ANKARA

Yıl 2018, Cilt: 2 Sayı: 1, 12 - 20, 17.01.2018

Öz

ABSTRACT

Aim: This study was undertaken to determine the outlook of the population to genetically modified foods and their products.

Method: This is a cross-sectional study of 218 participants (175 women, 43 men) aged between 19 and 64 living in Ankara between September-December 2016. A questionnaire containing questions that reflect the sociodemographic characteristics and genetically modified organism outlook was applied to the participants in the study. The program Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 17.0 was used for the data analysis.

Results: In this study, 10.1% of participants indicated that they did not mind the consumption of GMO products, 95.4% stated that GMO products should be labeled. 86.2% stated that they would not buy a product with GMO label. 86.2% stated of the respondents think that GMO breaks the ecological balance, 83.9% think that the current legal regulations are not enough to protect against the GM harmful effects. 74.3% of participants stated that GMO is used mostly in agriculture, 17.9% in animal husbandry field and 7.9% in the health field. 10.3% of participants thought that the genetics of tomatoes had been changed most.

Conclusion: Informing the society with the correct information about the media and educational institutions in order to increase the level of knowledge in this issue will contribute to awareness about GMO products

Kaynakça

  • 1. Abacı, Z. M., Abacı, Z. T., (2014). İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(2):31-37.
  • 2. Akyüz, H. E., Akyüz, M., (2012). Determination of Knowledge on the Academic Staff Concerning Genetically Modified Organisms. HACETTEPE J. BIOL. & CHEM., 40:377-382.
  • 3. Yılmaz, B., Üner, A. K., Ercan, A., (2015). Üniversite Öğrencilerinin Biyoteknoloji ve Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar ile İlgili Tutumları. Akademik Gastroenteroloji Dergisi, 14(2): 64-71
  • 4. Bildirici, Z., (2008). Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Avrupa Birliği Uygulamaları. ss:3-8.
  • 5. Bostan, A., Gün, S., (2013). Türkiye’de Genetiği Değiştirilmiş Gıda ve Yem Konusunda Mevzuat Uygulamaları ve Denetimleri. Terkirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi (10):90-93.
  • 6. Çelik, V., Balık, D. T., (2007). Genetiği Değiştirilmiş organizmlalar (GDO). Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 23:1-2.
  • 7. Denli, M., (2010). Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar(GDO), İstanbul Ticaret Odası Yayınları, 90:21-24.
  • 8. Gasson, M. J., (2000). Gene transfer from genetically modified food. Current opinion in biotechnology, 11(5):505-508 DOI: 10.1016/S0958-1669(00)00136-1
  • 9. Kaynar, P., (2010). Genetik Olarak Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)’a Genel Bir Bakış. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 1:177-180.
  • 10. Korkut, D., Soysal, A., (2013). Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar. Genetically Modified Plants for Improved Trace Element Nutrition. (133):1430-1433.
  • 11. Özdemir, O., (2004). Genetik Olarak Değiştirilmiş Organizmaların Tarımsal Üretimde Kullanımı, Yönetimi ve Avrupa Birliği’ne Uyumlaştırılması, Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, 3(2): 37-47.
  • 12. Özdemir, O., Duran, M., (2010). Biyoteknolojik Uygulamalara ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara (GDO) İlişkin Tüketici Davranışları. Akademik Gıda Dergisi, 8(5): 20-28.
  • 13. Özkok, G. A., (2015). Genetik Modifikasyon Sonucu Elde Edilen Besin Tüketiminde Tüketici Görüşleri. Uluslararası Hakemli Beslenme Araştırmaları Dergisi, 3(2):19-20. Doi: 10.17362/DBHAD.2015310319
  • 14. Koçak, N., Aydın, İ., İstanbulluoğlu, H., Yıldıran, N., Türk, Y. Z., vd., (2013). Determination of Knowledge, Attitude, Behavior about Genetically Modified Organisms in Nursing School Students. Gülhane Tıp Dergisi, 55: 297-304.
  • 15. Koçak, N., Türker, T., Kılıç, S., Hasde, M., (2010). Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Genetiği Değiştirimiş Organizmlar Hakkında Bilgi Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi. Gülhane Tıp Dergisi, 52:198-204.
  • 16. Özmert, E. S., Yaman, H., (2013). Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2:2.
  • 17. Maekawa, F., Macer, D., (2004). How Japanese Students Reason About Agricultural Biotechnology. Sci Eng Ethics, 10:715-716.
  • 18. Pardo, R., Midden, C., Mıller, J. D., (2002). Attitudes Toward Biotechnology ın the European Union. J Biotechnol, 98:9-24 DOI: 10.1016/S0168-1656(02)00082-2

ANKARA’DA YAŞAYAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR İLE İLGİLİ BAKIŞ AÇISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2018, Cilt: 2 Sayı: 1, 12 - 20, 17.01.2018

Öz

ÖZET

Amaç: Bu çalışma, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO)’a ve bunların kullanıldığı ürünlere karşı toplumun bakış açısının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.

Yöntem: Eylül-Aralık 2016 tarihleri arasında Ankara’da yaşayan yaşları 19-25 yıl arasındaki 218 kişi (175 kadın, 43 erkek) üzerinde yapılmış, kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışmaya katılan bireylere demografik özellikleri ve genetiği değiştirilmiş organizmalara bakış açısını yansıtacak soruların yer aldığı bir anket formu uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizinde SPSS 17.0 paket programı kullanılmıştır.

Bulgular: Katılımcıların %10.1’i GDO’lu ürün tüketiminde sakınca görmediğini belirtmiş olup, %95.4’ü GDO’lu ürünlerin etiketlendirilmesi gerektiğini, %86.2’si GDO etiketi bulunan bir ürünü satın almayacağınıbelirtmiştir.Katılımcıların %86.2’si GDO’nun ekolojik dengeyi bozduğunu, %83.9’u mevcut yasal düzenlemelerin GDO’nun olası zararlı etkilerine karşı korumada yeterli olmadığını düşünmektedir. Katılımcıların %74.3’ü GDO’nun en çok tarım alanında, %17.9’u hayvancılık alanında, %7.9’u ise sağlık alanında kullanıldığını belirtmiştir. Katılımcıların %10.3’ü en çok domatesin genetiğinin değiştirilmiş olduğunu düşünmektedir.

Sonuç: Katılımcıların büyük çoğunluğu GDO’dan haberdar olmakla birlikle bunların ürünlerde kullanılmasına olumlu bakmamaktadır. Bu konuda yeterli ve doğru bilgi düzeyini sağlamak amacıyla medya ve eğitim kurumlarının toplumu bilgilendirmesi, GDO’lu ürünlerle ilgili farkındalık oluşmasına katkı sağlayacaktır.

Kaynakça

  • 1. Abacı, Z. M., Abacı, Z. T., (2014). İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(2):31-37.
  • 2. Akyüz, H. E., Akyüz, M., (2012). Determination of Knowledge on the Academic Staff Concerning Genetically Modified Organisms. HACETTEPE J. BIOL. & CHEM., 40:377-382.
  • 3. Yılmaz, B., Üner, A. K., Ercan, A., (2015). Üniversite Öğrencilerinin Biyoteknoloji ve Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar ile İlgili Tutumları. Akademik Gastroenteroloji Dergisi, 14(2): 64-71
  • 4. Bildirici, Z., (2008). Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Avrupa Birliği Uygulamaları. ss:3-8.
  • 5. Bostan, A., Gün, S., (2013). Türkiye’de Genetiği Değiştirilmiş Gıda ve Yem Konusunda Mevzuat Uygulamaları ve Denetimleri. Terkirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi (10):90-93.
  • 6. Çelik, V., Balık, D. T., (2007). Genetiği Değiştirilmiş organizmlalar (GDO). Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 23:1-2.
  • 7. Denli, M., (2010). Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar(GDO), İstanbul Ticaret Odası Yayınları, 90:21-24.
  • 8. Gasson, M. J., (2000). Gene transfer from genetically modified food. Current opinion in biotechnology, 11(5):505-508 DOI: 10.1016/S0958-1669(00)00136-1
  • 9. Kaynar, P., (2010). Genetik Olarak Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)’a Genel Bir Bakış. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 1:177-180.
  • 10. Korkut, D., Soysal, A., (2013). Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar. Genetically Modified Plants for Improved Trace Element Nutrition. (133):1430-1433.
  • 11. Özdemir, O., (2004). Genetik Olarak Değiştirilmiş Organizmaların Tarımsal Üretimde Kullanımı, Yönetimi ve Avrupa Birliği’ne Uyumlaştırılması, Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, 3(2): 37-47.
  • 12. Özdemir, O., Duran, M., (2010). Biyoteknolojik Uygulamalara ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara (GDO) İlişkin Tüketici Davranışları. Akademik Gıda Dergisi, 8(5): 20-28.
  • 13. Özkok, G. A., (2015). Genetik Modifikasyon Sonucu Elde Edilen Besin Tüketiminde Tüketici Görüşleri. Uluslararası Hakemli Beslenme Araştırmaları Dergisi, 3(2):19-20. Doi: 10.17362/DBHAD.2015310319
  • 14. Koçak, N., Aydın, İ., İstanbulluoğlu, H., Yıldıran, N., Türk, Y. Z., vd., (2013). Determination of Knowledge, Attitude, Behavior about Genetically Modified Organisms in Nursing School Students. Gülhane Tıp Dergisi, 55: 297-304.
  • 15. Koçak, N., Türker, T., Kılıç, S., Hasde, M., (2010). Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Genetiği Değiştirimiş Organizmlar Hakkında Bilgi Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi. Gülhane Tıp Dergisi, 52:198-204.
  • 16. Özmert, E. S., Yaman, H., (2013). Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2:2.
  • 17. Maekawa, F., Macer, D., (2004). How Japanese Students Reason About Agricultural Biotechnology. Sci Eng Ethics, 10:715-716.
  • 18. Pardo, R., Midden, C., Mıller, J. D., (2002). Attitudes Toward Biotechnology ın the European Union. J Biotechnol, 98:9-24 DOI: 10.1016/S0168-1656(02)00082-2
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Selen Müftüoğlu

Hatice Yanpar Bu kişi benim 0000-0002-4313-8152

Mendane Saka 0000-0001-8044-2981

Yayımlanma Tarihi 17 Ocak 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Müftüoğlu, S., Yanpar, H., & Saka, M. (2018). ANKARA’DA YAŞAYAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR İLE İLGİLİ BAKIŞ AÇISININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2(1), 12-20.