Cases of pneumonia of unknown etiology were reported on 31 December 2019 in Wuhan, China. These cases have been recognized as COVID-19 disease. Prevention and management of complications related to COVID-19 and methods to protect against COVID-19 are the subjects of research. Adequate and balanced nutrition also comes to the fore at this point. However, the role of the ketogenic diet (KD) in the prevention and management of COVID-19 is also of interest. Respiratory distress and pneumonia are among the complications of COVID-19. Since the respiratory coefficient of carbohydrates is high, there are current recommendations for the restriction of some respiratory system diseases before COVID-19. Factors such as the existence of various mechanisms by which it can act on serious viral infections such as COVID-19, and the loss of fat mass by KD support the idea of KD in COVID-19. On the other hand, factors such as the immune-enhancing effect of a healthy and balanced diet may be deprived as a result of KD application, and the unknown how the human immune system and lung cell functions are affected by ketosis, cause a distant approach to KD. Clinical studies are needed to determine the place of KD in the prevention and management of this epidemic, about which there are many unknowns.
Çin'in Wuhan şehrinde 31 Aralık 2019 tarihinde etiyolojisi bilinmeyen pnömoni vakaları bildirilmiştir. Bu vakalar COVID-19 hastalığı olarak kabul edilmiştir. COVID-19’a bağlı komplikasyonların önlenmesi, yönetimi ve COVID-19’dan korunmayı sağlayacak yöntemler araştırmalara konu olmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme de bu noktada gündeme gelmektedir. Bununla birlikte ketojenik diyetin (KD), COVID-19’un önlenmesi ve yönetimindeki rolü de merak edilmektedir. Solunum sıkıntısı ve pnömoni, COVID-19’un komplikasyonları arasında yer alan durumlardandırlar. Karbonhidratların solunum katsayısı yüksek olduğu için COVID-19’dan önce de bazı solunum sistemi hastalıklarında kısıtlanmasına yönelik halihazırda önerilerin bulunması, keton cisimlerinin COVID-19 gibi ciddi viral enfeksiyonlar üzerine etki gösterebileceği çeşitli mekanizmaların mevcudiyeti, KD’nin yağ kütlesi kaybı sağlaması gibi faktörler COVID-19’da KD fikrini desteklemektedir. Öte yandan, KD uygulaması sonucu, sağlıklı ve dengeli beslenmenin bağışıklık güçlendirici etkinliğinden mahrum kalınabileceği, insan bağışıklık sisteminin ve akciğer hücre fonksiyonlarının ketozisten nasıl etkilendiğinin bilinmemesi gibi etkenler, KD’ye mesafeli yaklaşmaya sebep olmaktadır. Hakkında birçok bilinmezin bulunduğu bu salgının önlenmesi, yönetilmesi hususlarında KD’nin yerini belirlemek için klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.