Turkey is an important center of origin and/or center of genetic
diversity for cereals and legumes and many other main crops. Although the
native country of cowpea [Vigna unguiculata (L.) Walp.] is uncertain and cowpea originated in Africa, where it is grown
throughout the tropics and subtropics. After it was introduced into Anatolia,
its cultivation spread throughout most of the country. With its widespread
distribution, natural and artificial selection by farmers has resulted in a
great diversity of landraces. In many regions of Turkey, diverse cowpea
landraces have gradually been developed over time. But, the total number of
landraces in Turkey, especially in the marginal and remote areas, appears to be
declining over time. Turkey is described as microcenter for many crops including
cowpea. In addition, because of global warming, importance of cowpea has been
increasing as an alternative crop which can be grown under water deficit areas.
The
main aim of this project is to identify agro-morphological characteristics of
102 cowpea landraces [Vigna
unguiculata (L.) Walp.] by screening the material under
field conditions and use the raw materials for breeding activities and
sustainable use and cultivation in Turkey. Given the diversity of cowpea
landraces in Turkey, populations of the populations were surveyed, collected,
regenerated, and conserved in cold storage conditions according to ex-situ conservation methods at the
National Seed Gene Bank (Menemen-Izmir/Turkey) of the Aegean Agricultural
Research Institute (AARI). Therefore seed
of this landrace is currently available for research activities. Totally, 102
landrace- accessions from the Aegean and Mediterranean regions of Turkey
collected during 2008-2009 were used to evaluate 48 qualitative and
quantitative agro-morphological characteristics in the landrace samples in 2009
as main crop. Screened landraces exhibited high variation in terms of observed
characters.
Landraces of
Cowpea [Vigna unguiculata (L.) Walp.] in Turkey
Cowpea [Vigna unguiculata (L.) Walp. landraces population accession morphological characterization agro-morphological characters genetic diversity agro- biodiversity
Türkiye, tahıllar, baklagiller ve diğer
pek çok üretim hacmi yüksek ürün için önemli bir genetik çeşitlilik ve/veya
orijin merkezidir. Anavatanı konusunda kesinlik bulunmayan börülcenin [Vigna
unguiculata (L.) Walp.] Afrika orijinli olduğu görüşü
hakimdir. Börülce ülkemizde yetiştirilmeye başlandıktan sonra ülke geneline
yayılmıştır. Ülkemizde, doğal seleksiyon ve çiftçilerin uyguladığı yapay
seleksiyon baskısı ile yetiştirildiği yörelerde zaman içerisinde o yöreye özgü
olan ve yine o yöreye ait isimlerle anılan börülce populasyonları meydana
gelmiştir. Ancak, özellikle uç ve uzak alanlarda Türkiye’de yerel çeşitlerin
toplam sayısı azalmaktadır. Türkiye; arasında börülcenin de bulunduğu pek çok
bitki için mikro gen merkezi niteliği taşır. Ek olarak, küresel ısınma nedeniyle, börülcenin önemi suyun kısıtlı olduğu alanlarda yetiştirilebilecek alternatif bir ürün olarak da artmaktadır.
Araştırmada amaç,
Türkiye orijinli börülce [Vigna
unguiculata (L.) Walp.]
yerel
çeşitlerinin survey-toplama ve morfolojik karakterizasyonunu yaparak durum
tesbitinde bulunmak ve bu sayede aksesyonların ıslah programlarında
sürdürülebilir kullanımını sağlamaktır. Araştırmada, Türkiye'de börülce
çeşitliliği göz önüne alınarak, börülce populasyonları için
survey, toplama, üretim/yenileme ve ETAE-Ulusal Gen Bankası’nda soğuk
koşullarda ex-situ koruma
agro-morfolojik tanımlalar yapılarak kullanıma sunulmuştur. Ege ve Akdeniz bölgelerinden 2008-2009
yıllarında toplanan 102 materyal kalitatif ve kantitatif 48 agro-morfolojik karakter
bakımından 2009’da ana ürün döneminde değerlendirilmiştir. Materyal incelenen
karakterler açısından yüksek varyasyon göstermiştir.
Börülce [Vigna unguiculata (L.) Walp. yerel çeşit populasyon aksesyon morfolojik karakterizasyon agro-morfolojik karakterler genetik çeşitlilik tarımsal biyolojik çeşitlilik
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2015 |
Gönderilme Tarihi | 25 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 25 Sayı: 2 |