ÖZ: Bu çalışma İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde 0900 Ziraat
(Salihli) kiraz çeşidinde 2015 ve 2016 yıllarında bal (Apis mellifera L.),
bombus arılarının (Bombus terrestris dalmatinus) ve doğal tozlayıcıların kiraz
çiçeklerine gerçekleştirdiği ziyaret sonucunda meyve tutumu ve kalitesine olan
etkisinin belirlenmesi amacıyla, üç parselde; her parselde 8 ağaç olmak üzere
toplam 24 ağaçta, kapalı (3,8 mm x 3,8 mm gözenekli tül) ve serbest uygulama
olarak yürütülmüştür. Uygulamanın yapılacağı dallarda çiçek sayımları yapılmış,
tülle kafese alınmış ve çiçeklenme öncesinde tozlayıcılar bahçelere
getirilmiştir. Çiçeklenme boyunca çiçek üzerinde bal ve bombus arılarının
yanısıra, diğer böceklerin sayımları yapılmıştır. Uygulamaların meyve tutumu ve
kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla hasat edilen meyvelerde pomolojik
analiz yapılmıştır. İki yıllık deneme sonucunda elde edilen veriler
değerlendirildiğinde meyve tutumunda açık ve kapalı uygulama arasında ortalama
3 kat düzeyinde fark ortaya çıkmıştır. Bal arısı tozlaşmasıyla açık uygulamada
%14,1 kapalı uygulamada %4,5 meyve tutumu elde edilmiştir. Bombus tozlaşmasında
açık uygulamada %17,3, kapalı uygulama %4,7 meyve tutumu sağlanmıştır. Doğal
tozlayıcılarla ise meyve tutumu açık uygulamada %5,9 kapalı uygulamada ise %1,5
düzeyinde elde edilmiştir. Meyve pomolojik özelliklerinden çekirdek ağırlığı ve
meyve sapı uzunluğu üzerine polinatör uygulamasının istatistiki bir etkisi
bulunamamıştır. Meyve eni, boyu ve ağırlığında ise uygulamalar arası fark
belirlenmiştir (P<0,05). Sonuç olarak kiraz bahçelerinde meyve verimini
arttırmak ve tozlayıcı eksikliğini gidermek amacıyla tozlayıcı kullanılması
gerektiği ortaya konmuştur.
ABSTRACT: This
study was conducted in Kemalpaşa, İzmir, on 0900 Agriculture (Salihli) cherry
species, between 2015 and 2016 with the aim of identifying the effect of the
visits of the honey bees (Apis mellifera L.) and bombus bees (Bombus terrestris dalmatinus) to cherry blossoms
on their fruit set and quality. The study was carried out in three enclosed
(3.8 mm x 3.8 mm porous tulle) parcels, each containing 8 trees (24 in total),
and in free implementation fashion. On the branches on which implementations
were made, blossom counts were performed, the blossoms were enclosed in tulle
and the pollinators were brought to the orchard prior to blossoming. As well as
the honey bees and the bombus bees, other insects were counted during the
blossoming. In order to identify the effects of the implementations on the
fruit set and quality, pomological analysis was done on the harvested fruit. An
evaluation of the data obtained after the two-year trial reveals approximately
a three-fold difference in terms of fruit set between open and enclosed
implementation. The honey bee pollination produced a fruit set of 14.1% in open
implementation and 4.5% in enclosed implementation. With natural pollinators,
the fruit set was 5.9% in open implementation and 1.5% in enclosed
implementation. A statistically significant effect of the pollinator
implementation on seed weight and stem length was, which are pomological
features of the fruit, was not found. In terms of fruit breadth, length and weight,
however, a difference between implementations existed (P<0.05). Eventually,
it has been put forward that pollinators should be used in order to increase
the fruitfulness in cherry orchards and prevent the lack of pollinator.
Honey bee Bombus bee pollination cherry pomological features.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Ekim 2018 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 28 Sayı: 2 |