XX. yüzyılın
başlarında Türkiye’de yetiştirilen fındık ağaçlarının türü tanıtılarak, konuya
giriş yapılarak, dünyada fındık ziraatının yapıldığı ülkeler ile fındığın hangi
iklim koşullarına sahip bölgelerde yetiştirildiği açıklanacaktır. XX. Yüzyılın başlarında Türkiye’deki fındık
ziraatına uygun bölgeler tanıtılarak, bahsi geçen bölgelerde azami ve asgari üretim
miktarları dönemin yazılı kaynaklarından yararlanılarak değerlendirilmişti. Fındık
ağacının hangi toprakları sevdiği, fındık ağacının bakımının nasıl yapılması
gerektiği vb. konularına değinilecektir. Fındığın toplanması ve
harmanlanmasının yöntemleri vurgulanacaktır. Fındık üretim miktarının bazı
yıllar düşmesine neden olan olumsuz gelişmelerin sebepleri açıklanmıştır. Ayrıca
fındık ziraatı yapılan bölgelerde bademlerinin çıkarıldıktan sonra kabuklarının
evlerde yakacak olarak kullanılması nedeniyle bölgedeki ormanların tahrip
edilmesinin önlendiği açıklanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İşletme |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 2 |