Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

XX. Yüzyılın Başlarında Türkiye’de Fındık Üretimi ve Ticareti

Yıl 2018, Cilt: 2 Sayı: 2, 119 - 129, 16.10.2018

Öz

XX. yüzyılın
başlarında Türkiye’de yetiştirilen fındık ağaçlarının türü tanıtılarak, konuya
giriş yapılarak, dünyada fındık ziraatının yapıldığı ülkeler ile fındığın hangi
iklim koşullarına sahip bölgelerde yetiştirildiği açıklanacaktır.  XX. Yüzyılın başlarında Türkiye’deki fındık
ziraatına uygun bölgeler tanıtılarak, bahsi geçen bölgelerde azami ve asgari üretim
miktarları dönemin yazılı kaynaklarından yararlanılarak değerlendirilmişti. Fındık
ağacının hangi toprakları sevdiği, fındık ağacının bakımının nasıl yapılması
gerektiği vb. konularına değinilecektir. Fındığın toplanması ve
harmanlanmasının yöntemleri vurgulanacaktır. Fındık üretim miktarının bazı
yıllar düşmesine neden olan olumsuz gelişmelerin sebepleri açıklanmıştır. Ayrıca
fındık ziraatı yapılan bölgelerde bademlerinin çıkarıldıktan sonra kabuklarının
evlerde yakacak olarak kullanılması nedeniyle bölgedeki ormanların tahrip
edilmesinin önlendiği açıklanmıştır.   

Kaynakça

  • BOA. BEO. 2929/220358-1.(12/8/1322)BOA. BEO. 3217/241220.(22/11/1325)BOA. BOE. 234/17549-2.BOA. D. 1265/13. (04/04/1338)BOA. DH. 2810/86. (22/04/1327)BOA. DH. İ. UM. 20-18/12-96.BOA. DH. İ. UM. 89-2/1-34, s.1.BOA. DH. İ. UM. 89-2/1-34, s.3.BOA. DH. İ. UM. EK. 48/95.BOA. DH. MKT. 1160/25.(H.29/02/1325)BOA. DH. MKT. 1279/22. (14/07/1326) BOA. DH. MKT. 1856/73. (30/12/1308)BOA. DH. MKT. 691/32. (25/01/1321)BOA. DH. MKT.2614/17. (27/04/1326)BOA. DH. ŞFR. 93/36. (29/01/1337)BOA. DHUMV. 118/55. (22/05/1335)BOA. HR. ŞFR. 602/15. (10/09/1909)BOA. MV. 139/19.BOA. MVL. 4463/334655. (13/06/1335).BOA. ŞD. 1639/32.(24/11/1287)BOA. ŞD. 1826/40.(29/02/1288)BOA. Y. PRK. UM. 30/8. (05/12/1311)Andriyasyan, Nişan, (1331), Fındık Ziraatı ve Ticareti, Matbaa-i Hayriye ve Şürekâsı, İstanbul. Aygün, Necmettin, (Güz-2009), “Osmanlı Devleti’nin Son Zamanlarında Karadeniz’in Güney Kesiminde İktisadi Faaliyetler”, Karadeniz Araştırmaları Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 23, ss. 41-76.Doğanay, Hayati, (2012), “Türkiye Fındık Meyvacılığındaki Yeni Gelişmeler”, Doğu Coğrafya Dergisi, S: 27, ss. 1-21. Kaynar, İhsan Seddar, (2012), 19. YY’ın İkinci Yarısından Cumhuriyet’e Fındığın Sosyal ve Ekonomik Tarihi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.Solak, İbrahim, (2008), “Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Meyve ve Sebze Üretimi”, Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, No: 24, ss. 217-251.Yıldırım, İsmail, (2001), “Ondokuzuncu Yüzyıl Osmanlı Ekonomisi Üzerine Bir Değerlendirme (1838-1918)”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C:11, S. 2, ss. 313-326.http://www.giresuntb.org.tr/FindikTicaretTarihihttps://arastirma.tarim.gov.tr/findik
Yıl 2018, Cilt: 2 Sayı: 2, 119 - 129, 16.10.2018

Öz

Kaynakça

  • BOA. BEO. 2929/220358-1.(12/8/1322)BOA. BEO. 3217/241220.(22/11/1325)BOA. BOE. 234/17549-2.BOA. D. 1265/13. (04/04/1338)BOA. DH. 2810/86. (22/04/1327)BOA. DH. İ. UM. 20-18/12-96.BOA. DH. İ. UM. 89-2/1-34, s.1.BOA. DH. İ. UM. 89-2/1-34, s.3.BOA. DH. İ. UM. EK. 48/95.BOA. DH. MKT. 1160/25.(H.29/02/1325)BOA. DH. MKT. 1279/22. (14/07/1326) BOA. DH. MKT. 1856/73. (30/12/1308)BOA. DH. MKT. 691/32. (25/01/1321)BOA. DH. MKT.2614/17. (27/04/1326)BOA. DH. ŞFR. 93/36. (29/01/1337)BOA. DHUMV. 118/55. (22/05/1335)BOA. HR. ŞFR. 602/15. (10/09/1909)BOA. MV. 139/19.BOA. MVL. 4463/334655. (13/06/1335).BOA. ŞD. 1639/32.(24/11/1287)BOA. ŞD. 1826/40.(29/02/1288)BOA. Y. PRK. UM. 30/8. (05/12/1311)Andriyasyan, Nişan, (1331), Fındık Ziraatı ve Ticareti, Matbaa-i Hayriye ve Şürekâsı, İstanbul. Aygün, Necmettin, (Güz-2009), “Osmanlı Devleti’nin Son Zamanlarında Karadeniz’in Güney Kesiminde İktisadi Faaliyetler”, Karadeniz Araştırmaları Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 23, ss. 41-76.Doğanay, Hayati, (2012), “Türkiye Fındık Meyvacılığındaki Yeni Gelişmeler”, Doğu Coğrafya Dergisi, S: 27, ss. 1-21. Kaynar, İhsan Seddar, (2012), 19. YY’ın İkinci Yarısından Cumhuriyet’e Fındığın Sosyal ve Ekonomik Tarihi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.Solak, İbrahim, (2008), “Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Meyve ve Sebze Üretimi”, Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, No: 24, ss. 217-251.Yıldırım, İsmail, (2001), “Ondokuzuncu Yüzyıl Osmanlı Ekonomisi Üzerine Bir Değerlendirme (1838-1918)”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C:11, S. 2, ss. 313-326.http://www.giresuntb.org.tr/FindikTicaretTarihihttps://arastirma.tarim.gov.tr/findik
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İşletme
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Oktay Kızılkaya

Yayımlanma Tarihi 16 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kızılkaya, O. (2018). XX. Yüzyılın Başlarında Türkiye’de Fındık Üretimi ve Ticareti. Anadolu İktisat Ve İşletme Dergisi, 2(2), 119-129.