Due to the COVID-19 pandemic experienced all over the world, societies are financially and morally anxious. It is thought that the moral risks perceived by consumers during the pandemic process can change their attitudes and behavior. The purpose of this research is to adapt the "Death Anxiety Scale" developed by Tomas-Sabao, Gomez-Benito and Limonero to the pandemic process and evaluate it in terms of consumer groups.The sample of the study is composed of 386 consumers who live in Turkey and indicate that they do not leave the house unless they are obliged to go through the COVID-19 pandemic process, so who are in quarantine. The data of the study were collected through an online survey in March-April 2020. When the results were examined, significant differences were determined in terms of gender, age, income and education level in the dimensions of external death anxiety, acceptance of death, thoughts about death and inevitability of death.
Tüm dünyada yaşanan COVID-19 pandemisi nedeniyle toplumlar, maddi ve manevi anlamda kaygılıdır. Tüketicilerin pandemi sürecinde algıladığı manevi risklerin, tutum ve davranışlarını değiştirebileceği düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı, Tomas-Sabao, Gomez-Benito ve Limonero tarafından geliştirilmiş olan "Ölüm Kaygısı Ölçeği’ni pandemi sürecine uyarlayarak tüketici grupları bakımından değerlendirmektir. Araştırmanın örneklemini, Türkiye’de yaşayan, COVID-19 pandemi sürecinde mecbur kalmadıkça evden çıkmadığını belirten, yani karantinada kalan 386 tüketici oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri Mart-Nisan 2020 tarihinde çevrimiçi anket aracılığıyla toplanmıştır. Sonuçlar incelendiğinde; dışsal ölüm kaygısı, ölümün kabulü, ölüme ilişkin düşünceler ve ölümün kaçınılmazlığı boyutlarında; cinsiyet, yaş, gelir ve eğitim durumu bakımından anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Mart 2021 |
Kabul Tarihi | 1 Şubat 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: Toplum & Siyaset |
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.